Gyurkity Péter

Jönnek a génmódosított babák

Egyre valószínűbb, hogy a tiltások ellenére hamarosan beindul az üzletág.

Tavasszal mi is beszámoltunk arról, hogy még a kutatótársadalmon belül is meglehetősen nagy az ellenállás a genetikailag módosított embriókkal, pontosabban az ehhez kapcsolódó szolgáltatások bevezetésével szemben, így az eddigi próbálkozások egyhamar nem vezetnek sikerre. Mégis, a jelek szerint az érdeklődés is növekszik, ez pedig idővel elvezethet az új üzletág megjelenéséhez.

Egy igencsak érdekes írás jelent meg a Science magazin oldalán, amelyben több kutató korábbi erőfeszítéseit, illetve hivatalos kijelentéseit veszik sorra. Ebből azt sejthetjük, hogy több szakember komolyan próbálkozik az új vállalkozások beindításával, ezzel kapcsolatban tavaly már konkrét lépések is történtek, mégpedig több különböző országban, bár az ellenintézkedések miatt hivatalosan nem sikerült elérni a nagy áttörést. Példaként említik, hogy az azóta nagy botrányba keveredett He Jiankui már egy évvel ezelőtt találkozott egy kínai-amerikai kollégájával, beszélgetéseik során pedig tajvani vagy kínai helyszínen képzelték el egy új központ létrehozását, amely idővel beindítaná az új „babaturizmust”. Novemberben dugába dőltek a kezdetleges tervek, viszont nem ez volt az egyetlen ilyen próbálkozás.

A nyilvános visszhang egyértelműen negatív, itt még a WHO első embere is leszögezte, hogy az úgynevezett dizájnerbébik létrehozása felelőtlen lépés lenne, bár egyes kínai felmérések szerint a lakosság 60 százaléka pozitívan viszonyul ahhoz, hogy kifejezetten a különböző betegségek elleni védelem, illetve immunitás céljából módosítsák az embriókat. Több szakértő úgy véli, hogy gyakorlatilag elkerülhetetlen az új klinikák megjelenése, ezek akár titokban is megkezdhetik működésüket, az első kísérletekre pedig már eleve sor került, az amerikai tiltást megkerülve ugyanis 2018-ban Mexikóban és Ukrajnában végeztek el ilyen beavatkozást, azt pedig nyilván senki nem tudja, hogy titokban mely egyéb helyszíneken zajlanak hasonló munkálatok (esetleg bizonyos kormányok közvetlen támogatásával).

Novemberben Jiankui bejelentette, hogy génmódosított ikreket hoztak napvilágra, ezt követően azonban a kínai hatóságok letartóztatták a kutatót, itt pedig a vádemelés következik a sorban, miközben valószínűleg folyamatos megfigyelés alá helyezték őt. A szélesebb körben megjelenő szolgáltatás egyelőre várat magára, nem lenne azonban nagy meglepetés, ha viszonylag rövid időn belül felbukkannának az első ilyen központok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #64
  A kiscsávó agya teljesen más szinapszis struktúrával rendelkezik. 1 peta szinapszis olvasása önmagában is elég komoly kihívás.
  Reálisabbnak tűnik hogy nanorobotok(vírusok) folyamatosan újítják a testi sejteket upgrade-elt(de kompatibilis) DNS-re(ez egy korlátos folyamat pl. agykoponya csontosodása miatt nem lehet módosítani a térfogaton/fejformán).
  Az agyban a már elpusztult neuronok frissekkel pótolhatónak tűnnek, amik majd on-demand hoznak létre szinapszisokat a normál működés során. A régi nem felidézett emlékek persze így kikopnának idővel. A még élő neuron programozott halál(PCD) funkciója szintén módosítandó(neuronunk csak századannyi van mint szinapszis, de ez is rengeteg). Gazdagok számára nem tűnik elérhetetlennek ez a fajta 'örök' lét, hamarább mint a tisztán digitális másolat, párszáz év(?).
 • globint #63
  Várok még pár évet, hogy a technika kiforrja magát, klónoztatom magam, meg egyúttal génmódosíttatom a születendő klónomat, aztán az agyamat átmásoltatom a kiscsávóba. Hmmm, ez már az örök élet lesz?
  :D
 • ostoros #62
  OFF:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Wolbachia
  Vazzeg, durva ez a természet. :)
 • ostoros #61
  Aham, szamárság.
 • defiant9 #60
  "Az elme BETEGSÉGE generálja. Ami pedig a társadalom betegségére vezethető vissza."
  Az nem mentális betegség hogy valaki nem törődik bele a sorsába és jobbat akar magának vagy az utódjának. Ez ismét csak a dekadens konzervatív mentalitás kiütközése hogy fogadja el ami jutott neki ne akarjon többet elérni. Az a nő akinek még kosármérete sincs úgy próbálja maximalizálni az életből kihozható lehetőségeket hogy egy C kosárméretes implantátumot ültet be, mert tudja hogy a 'disznó pasik' nagy része levegőnek nézi ameddig lapos. Ahogy már említettem az extremitások irányába mozdulás viszont valós veszély ezen a szépészeti ágon, egy etikai kódexbe le lehetne írni hogy a jövőben se kérhessen F kosárméretet ha ehhez harmadik feles DNS-t kellene használni (ha mondjuk az anyukától kapott kromoszóma csomag tartalmazza akkor OK). A plasztikai sebészeknél ma is van hasonló rendszer, ezek a külsőre vonatkozó módosítások ráadásul drága genetikai vizsgálatok nélkül is detektálhatóak. Sokkal jobb a 3. világbeli laborok helyett számonkérhető helyeken legalizáltan tartani az ilyen beavatkozásokat.
 • ostoros #59
  "Pl extrem pelda, de egy homoszexualis ember 100 evvel ezelott komoly lelki problemakat fejlesztett ki maganak..."
  Szerintem a mai homoszexuális emberek SOKKAL komolyabb lelki betegségeket fejlesztenek ki maguknak, de mindegy.
 • ostoros #58
  "Az elme generálja ezeket a műtéteket..." Egyetértek.
  Az elme BETEGSÉGE generálja. Ami pedig a társadalom betegségére vezethető vissza.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.13. 21:32:43
 • ostoros #57
  Mintha te magad azt mondtad volna korábban, hogy a társadalom mi mindent megtesz az eltérő emberekért, mint tolószékesek mondjuk, most meg ezt mondod? Hm.
 • Sequoyah #56
  Az hogy te nem vagy tisztaban az nem egyenlo azzal, hogy a tudomany ne lenne tisztaba. Ez nem egy uj tudomany ag. Most kapott nagy lenduletet, de az alapelvei regiek, es a kiserleteket se ma kezdtek.

  Raadasul eleg gyors a visszajelzes is, hamar, es egyertelmuen kiderul ha egy modszer nem mukodik, es torzszulotteket general... Szoval 1-2 "baleset" utan gyorsan lelovik a programot es ujragondoljak...
 • defiant9 #55
  "Nagy esély van *egészséges*torszülöttek,vagy egyéb rendellenességgel született gyerekek létrehozására"
  Minél nagyobb az esély? Ma is születnek 'torzszülöttek'. Mi történne ha genetikai módszerekkel előszelektálnák ezeket a fogantatásokat és olyan embriókat hoznának létre amelyekben nincs meg a rendelleneset okozó génkombináció. Ergó éppen hogy az ilyen esetek csökkenése várható, persze eleinte csak marginális a hatás mivel szűk körben lenne csak elérhető.