Gyurkity Péter

3 milliárdért vette meg a Google a DoubleClick-et

Rekordot döntött a keresőcég, már ami saját felvásárlásait illeti: csaknem a kétszeresét fizetik ki most annak az összegnek, amit annak idején a YouTube megszerzésére fordítottak. A cél a hirdetési rendszer megerősítése.

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy összesen 3,1 milliárd dollárért megvásárolta a DoubleClick nevű céget, amely főként saját hirdetési megoldására koncentrál és meglehetősen kiterjedt ügyfélkörrel rendelkezik. A keresőcég vezetése azt reméli, hogy az egyesülés révén jócskán fellendíthetik rendszerük forgalmát, megszorongatva ezzel a Yahoo némiképp sikeresebb platformját, és megnehezítve a Microsoft dolgát, amely szintén komoly szeletet szeretne kiharapni a tortából.

A felvásárlással kapcsolatos pletykákról korábban mi is beszámoltunk. Akkor főként a nagyok versenyét emelték ki a különböző híradások, miszerint a három cég - a Google, a Yahoo és a Microsoft - komoly versenyfutásban van a DoubleClick megszerzése érdekében és ebből a hajszából a Google kerülhet ki győztesen. A jelek szerint ez utóbbinak érte meg a legtöbbet a cég felvásárlása, hiszen a most kifizetendő összeg - amely a megfelelő engedélyek megszerzése után kerül majd a korábbi tulajdonoshoz - majdnem kétszerese annak, amit a YouTube beolvasztására fordítottak. A tulajdonosok is jól jártak, hiszen két évvel ezelőtt még 1,1 milliárdért vették meg a hirdetési platformot csiszolgató vállalatot.

Eric Schmidt az elemzőknek tartott konferencián elárulta, hogy már régóta szemeztek a céggel, amit megkönnyített az a tény, hogy New York-i irodájuk egyazon épületben található. A felvásárlással saját hirdetési rendszerüket egységesíthetik, használatát megkönnyíthetik, és természetesen átveszik a tekintélyes ügyfélkört, ami megdobja majd a Google kezdeményezését. Itt a célzott hirdetések jönnek elsősorban szóba, a hirdetéseken belül lebonyolított keresések, és természetesen az ezt körülölelő támogatás.

Az ígéretek szerint a célzott hirdetéseknél nem adják majd át a partnereknek a felhasználók szokásairól készített összesített adatokat. Szergej Brin elmondása szerint a személyes jogokat fontosabbnak tartják az üzleti szempontoknál - meglátjuk, betartják-e ezen kitételt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WinfIlka #16
    En nem bizom egy olyan cegben aki azt mondja, h nyugodtan bizzam ra az adataimat, majd megorzi. Csak hogy a fo profiluknal maradjak, ki, mikor, milyen szora keresett ra. Mit szolnanak a google-fanok, ha ilyen listak terjengenenek nevekkel? Tudom nehez kivitelezni, de minden adat megvan hozza.
  • RoliSoft #15
    Ha a Google keresője fizetőssé válna, akkor szerintem sok weboldal tiltaná a Googlebot-ot, sőt direkt a Google IP címét. Mert mi ilyenek vagyunk.
    Nem lenne nagy gáz, ott a Live Search vagy a Yahoo Search, azok is ugyan olyan jók, főleg hogy a Microsoft sokat foglalkozik a keresőjével! Ha ezek is fizetősek lesznek, akkor tutira indulnak free search projektek... Nameg, ott a Wikiseek, az tutira sosem lesz fizetős, és ha egy kicsit fejlesztik elveri a Google-t!
  • ocsieu #14
    Én is nagy g-fan vagyok/voltam/leszek, de igaza van Microsoftnak, meg annak is aki egy kicsit óva int a google-tól.
    Ha egy cég kellő hatalomra, tudásra tesz szert, akkor szedi vissza a befektetett pénzét, és akkor már az ideológia, miszerint miértünk van valami, szertefoszlani látszik...
    Meg kell mondani google-nak sikerül az is ami még a Microsoftnak sem...
    Nem hallani, olvasni perek tömkelegéről, kékhalálról, stbstbstb.
    Csak nehogy aztán bevezessék keresésre is a "csomagjaikat"...
    Mert az dúrva lenne, de simán elképzelhető.
    Mondjuk 1 USD cent/ keresés...
    :D
    Pedig simán elképzelhető és megvalósítható lenne...
    De nem akarok itt ötleteket adni.
    Ha a google továbbra is többnyire reklám és cégeknek szánt szolgáltatásaiból kíván bevételt szerezni, akkor nagy probléma nem lehet.
    És ha megtartja jó szokását, és nekünk mint felhasználóknak továbbra is ingyenes szolgáltatásokat nyújt mint pl gmail, google apps, stbstbstb, akkor no problem.
    But IF...
    Na akkor gáz van/lesz.
  • peba #13
    tegyük fel, h csomó cuccod gmailen van, és fizetőssé teszik (amit kétlek) akkor is max előtte szólni fognak (tuti) lemented gépre, és átmész free mail szolgáltatóhoz h v a saját netszolgáltatódét használod.
    Jaj nem tom mit fostok. Törjön világuralomra, hát kit érdekel? attól mi még ugyanúgy nem fogunk jól keresni :D mármint magyarországnak pl mitől lenne jobb?
    Én drukkolok nekik, bazi nagy G-Fan vok :)
  • MrPrise #12
    "Ma a tornapapucs!?! Holnap a világ!?!" - Monthy Python ;-)
  • ProClub #11
    Arra leszek kíváncsi, a Google mikor jön ki saját OS-sel. Mert azzal komolyan meg tudná szorongatni az MS-t. Volt egy Linuxos próbálkozás, de ha jól tudom, az csak belső felhasználásra készült.
  • Carbine #10
    a régi, megfontolt óvatos Google üzletpolitikával szemben ma már egyre aggreszívabb módszereket használnak a cégnél, bár ezért nem lehet, és nem szabad elitélni sem, mivel nem 2 forintokról van szó itt, a hatalomról nem is beszélve. Akié a NET azé a nyugati világ, ennyi, nincs ezen mit cifrázni, és igen kemény is a harc érte.
    Most találgatni arról, hogy ki kerülhet ki győztesen, felesleges, arról meg végkép nincs értelme találgatásnak, hogy kivel járhatna jól az egyszeri júzzer. Mert attól, hogy ma kedves hozzánk hozzánk vki, attól nem biztos, hogy holnap nem kivánja a végünk, kiváltkép, ha az ő érdekeli ezt kivánják.
  • turul16 #9
    Google most a "barátunk", de késöbb a legfőbb elénségünk lehet. (Talán még MS -t is vissza sírjuk :) )
    Csak ovatosan azokkal Google éltetésekkel.
    Google, mint cég, fő célja a profit.

    Lehet, hogy elég egy-két vezetőnek távoznia és már-is más lesz a leányzó fekvése.
  • roliika #8
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön !
  • zola2000 #7
    Nem csak a google, hanem én is világuralomra török xD