Berta Sándor

Már eldőlt a Blu-ray kontra HD-DVD háború?

Miközben sok elemző szerint a HD-DVD és a Blu-ray közötti háború még csak most kezdődik, érdekes megállapítással állt elő Michael Greeson, a The Diffusion Group (TDG) nevű cég elnöke.

A két formátum és a mögöttük felsorakozott táborok közötti harc már évek óta húzódik a DVD-utód cím megszerzéséért. A TDG vezető elemzője azonban úgy véli, ez a harc már eldőlt. Tény, eddig a Sony vezette Blu-ray tábor ötször annyi készüléket hozott forgalomba, mint a HD-DVD-hez tartozó csoport. Michael Greeson a véleménye alátámasztására összegyűjtött néhány érdekes adatot.

Az első, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a háztartások 85-90 százalékában van legalább egy DVD-lejátszó, több mint ötven százalékában egynél több készülék található. Csak az Egyesült Államokban idén júniusig 1,8 millió nagy felbontású DVD-lejátszót adtak el. Ráadásul csak az amerikai háztartásokban 1,5 millió Blu-ray készülék található. Ezek közül 1,4 millió a Sony PlayStation 3 konzoljaiban és csupán 100 000 az asztali berendezés. Ezzel szemben eddig már 300 000 asztali HD-DVD lejátszót értékesítettek.



Szintén komoly érvágást jelenthet a Blu-ray tábornak, hogy a TDG legfrissebb felmérése szerint a PlayStation 3 tulajdonosoknak csupán a 40 százaléka néz filmeket a Blu-ray meghajtóján, a többség kizárólag a játékok telepítésekor és futtatására használja ezeket az eszközöket.

Michael Greeson újabb információkat is felsorolt: eddig az Egyesült Államokban kereken 3,5 millió nagy felbontású filmet adtak el, 1,4 millió HD-DVD és kétmillió Blu-ray lemezt. Azonban ez az adat csalóka, ugyanis azt jelenti, hogy az 1,5 millió Blu-ray készülék tulajdonosai átlagosan személyenként 1,3 lemezt vásároltak meg, míg ugyanez az arány a HD-DVD meghajtóval rendelkező felhasználók esetében 4,7 lemez. Vagyis, hiába adtak el több készüléket, kevesebb korongot tudtak értékesíteni, ez pedig hosszú távon megbosszulhatja magát. A szakember végső érve, hogy ugyan a Dell, a Sony és az Apple is a Blu-ray mellett tette le a voksát, de a Hewlett-Packard, az Acer, a Gateway és Toshiba fémjelezte HD-DVD tábor az asztali számítógépeikbe több meghajtót képesek beépíteni és ezáltal végképp eldönthetik a formátumháborút.

"Amennyiben ők is megjelennek a termékeikkel a piacon, akkor már nem néhány millió, hanem több tízmillió eladott készülékről fogunk beszélni, amelyek nagyobb erővel nyomnak majd a latba, mint a Blu-ray tábor által értékesített meghajtók és ez jelentősen meg fogja határozni a piaci viszonyokat" - szögezte le a TDG elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nexagon #168
    Jó ötlet!! :D
  • Adenoma #167
    Nos, nem mindegy honnan nézzük:

    nézzük meg az utakról szóló statisztikákat, ezen belül is a halálosakat:

    az utakon balesetet szenvedők 75%-a józan volt!!!
    Csak a 25%-uk volt valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt.

    ebből mi következik? a józanok okozzák a balesetek 75%-át tiltsuk be a józanul vezetést, tegyük kötelezővé a volánhoz üvle azonnal 1 üveg sör elfogyasztását!


  • Sanyix #166
    "576Kbyte, 1000 oldalnyi publikációm ugyan még nem jött össze" Na ezt a helyedben nem említettem volna, az 576Kbyte közismerten durván sony párti cucc :)
  • dez #165
    A saját maga ellenfele volt a magas árával. :) No, azt azért csak aláírhatod, hogy a PS2 és a DVD számottevően segítették egymást. Ennyi elmondható a PS3 és a BD esetéről is.

    Az egy másik dolog, hogy a megjelenés előtt valamennyire hátráltatták egymást [csak el kellene dönteni, ki kit :)] - kérdés, az az egy év számít-e többet, vagy az elkövetkező, kéz a kézben töltött évek...
  • PPeter #164
    Írtam én erről cikket éppen eleget akkoriban :D. Azokban a régiókban is nőtt a DVD eladás, ahol a PS2 nem debütált, az egy nagy bumm volt, sok minden kedvezően öszejött a DVD-nek (a PS2 is persze). Én nem azt mondom, hogy nem volt hatással a DVD piacra, de hogy a PS2 megreformálta, megmentette volna a DVD-piacot és hogy ennek az analógiája most a PS3/BD vonal, a ferdítésnél is erősebb, erőltett butaság. A DVD-nek nem is volt ellenfele. :D
  • NEXUS6 #163
    1999. végén mint minden évben rendesen karácsony volt, és mint minden évben rendesen a DVD egy kicsit jobban szerepelt mint elötte. 2000 elején viszont amit a cikkből is láthatod a PS 3 rendesen megnyomta a DVD eladásokat, és ugyan így ahogy a többi régióban is kiadták.

    Egy darabig az egyik legolcsóbb DVD lejátszó volt, de pont az tette eladhatóvá ennyiért mint DVD lejátszó, hogy egyben játékgép is volt. És ez ugyan így műxik a PS3 esetében is!
  • PPeter #162
    Senki nem kérdőjelezi meg, hogy 3 millió darab, DVD-Video lejátszásra is alkalmas konzol nem nyomta rá a bélyegét a DVD történelmére. Dehogynem. de megint más ezt úgy magyarázni, hogy a "PS2 megmentette, sikerre vitte a DVD-t" és most ezért a BD-t is sikerre viszi. Ez az analógia úgy áll, mint tehénen a gatya. Sehogy.
  • PPeter #161
    A PS2 megjelenésekor a DVD-Video formátum már négy és fél éve a piacon volt. 1999 végén, 2000 elején nyomta le először a DVD-Video a VHS eladásokat, innentől számít a nagy DVD-s bumm. A PS2 2000 végére lett világszerte elérhető mindenütt nagy számban. Akár megjelent volna a PS2, akár nem, a DVD már megállíthatatlan volt, az eladott lejátszók számát tekintve és a PS2 piaci megjelenésnek időpontját figyelembe véve nem a DVD-Video formátum lovagolta meg a PS2 sikerét (LOL!), hanem a PS2 jött jókor, és ki tudta használni az éppen robbanó DVD-Video piacot is. A Sony természetesen ezt már úgy interpretálja, hogy a a PS2 reformálta meg a DVD-Video piacot. Ugyan kérem. Ez fanboyoknak való mese.
  • NEXUS6 #160
    Nem szoktam állva netezni, köszi épp ülök!

    Csak ezt olvasd el!

    Bár ez persze egyelőre nem egy komoly piaci elemzés, de azért kezdetnek megteszi, ha kívánod bányászok komolyabbat is, tudod a Google a barátod!;)

    "PS2 seems like a good buy since it can use both DVDs and video games. In fact, PS2 has boosted DVD movie sales.

    According to the Japan Video Software Association, domestic sales of DVDs topped that of conventional VHS videos for the first time in August. DVD sales were nearly four times higher than a year before, while VHS sales were down 13 percent.

    Naoko Ueda, an association official in charge of research and public relations, said that DVD sales increased dramatically since PS2 was launched.

    "PS2 has contributed a lot to the increase. Makers have been increasing the number of DVD titles since last year by pinning high hopes on PS2," Ueda said.

    When PS2 hit the market, DVDs picked up momentum and become widely popular at home, Ueda said.

    "It also helped drive down the price of conventional DVD players," she added. "
  • PPeter #159
    Akkor egy egyszerű dolgot biztosan megértesz majd: a DVD-Video piacon 1999-ben volt a legnagyobb expanzió, abban az évben volt a nagy piaci robbanás, áttörés. A PS2 mikor is jelent meg? Köszönöm, leülhetsz.
    Meglovagolni egy hullámot és gerjeszteni egy hullámot nem ugyanaz. Nem kellene pofátlan hazugságokkal nyomulni kedves barátom.