38
-
MisterZ #38 Jah és azt se felejtsük el, hogy erre az oldalra informatika iránt érdeklődök járnak, így nekünk (vagy egy részünknek) hiába élvezet Linux beállításokkal szöszölni, vagy manualokat, wikiket olvasni, ezt a "csak használni akarom, működjön" user nem fogja megtenni... Akinek egyszerű használhatóság kell, ott a Windows, akit zavar a sok fagyás, szemetelős registry, de csak használni akarja a gépét, az Mac-et vesz (itt centralizáltan minden finomhangolt, nem írnak 1000-en milliónyi bugos drivert és szoftvert.). A Mac ilyen szempontból nem divatozás.
Akit meg a finom beállítások érdekelnek, az Linuxot telepít... Akár még a mobiljára is:
http://www.openmoko.com/ -
MisterZ #37 DirectX, Direct3D, .net Framework, asp, IE motor... Mindent megtesz a Microsoft, hogy a Windows alá írt programok ne induljanak el (a jövőben sem) könnyen és egyszerűen más OS-en... Mivel piacvezető és dominanciája vitathatatlan a piacon, így megteheti, hogy belső szabványokkal megöli a kicsit.
Open source-vel hatalmas gond, hogy nem hoz pénzt a konyhára annak, aki rászánja magát a community-ben való bármiféle munkára. Így csak a lelkes, megszállottak fejlesztenek rá. Nagyon szimpatikus az open source, de egyetem elvégzése után valamiből élni is kell tehát ha nem vmi embedded eszközre fejlesztek majd esetleg platformfüggetlen VM-re (pl. Java), akkor előbb utóbb a Microsoft malmára fogom hajtani a vizet. (Webfejlesztőként is IE-hez kell igazítani a kódot...)
Az más kérdés, hogy szervernek az ember Linuxot használ, erre lett kitalálva igazából, nem User Bélák desktop OS-e szeretett volna lenni.
A Windows és a Linux összehasonlíthatatlan, mivel mindkettő másra való. (A motorbicikli és autó esete, mindkettő előnye, hátránya...)
Amit én szeretek a Linuxban, hogy ha hibába ütközik valami, akkor a megoldást fórumozással, keresgéléssel, a hibaüzenet értelmezésével pillanat alatt megtalálom, de ha ez nincs így, akkor legalább tudom mi a rossz.
Mikor Windows-os szoftverrel van valami probléma, akkor sokszor "csak nem működik és kész", sose tudja meg az ember, hogy miért...
Másik történet, mikor a családban WLAN-t építettem ki (Win minden gépen kivéve a sajátomon), rájöttem, hogy a router jelét az egyik hálókártya jobban veszi, mint a másik. Sajnos a rosszabbik 3 falon át kommunikált a routerrel, így sokszor szakadt. A közelebbi PC-ben volt a jobbik kártya. Nosza, gondoltam, cseréljük meg a kettőt... Ez hibás döntésnek bizonyult, hiába uninstalláltam a drivereket és cseréltem ki a két wireless kártyát, egyiket se sikerült normálisan életre lehelni azután... Ez hardvergyártói hanyagság. Egyrészt hogy van az, hogy az IEEE szabvány szerinti kártyák között hatalmas különbség van? Másrészt a driver készítői nem gondoskodtak a megfelelő uninstallról. Az MS ott hibás, hogy az egész egy "black box" így aztán nem tudsz mit tenni, húzhatod újr az OS-t. (Jah, rendszervisszaállítás se jött be.)
Linux alatt meg a notebookom integrált hangkarijával vannak gondok, hang van, de a hangerőszabályzó gomb nem működik, ahogy a beépített mikrofon sem... (Nekem FuSi-m van de a hangmegoldás ugyanaz... Feisty-ben is ua. a probléma.)
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/42600
Ami nagy hiányosság tényleg, hogy mérnököknek pl. mindenféle CAD-ek nem találhatóak meg (tudtommal) Linuxos változatban. Azt hiszem erre gondolt egy hozzászóló... Hátmég ha mondjuk még ritkábban elterjedt alkalmazást használ az illető... Persze lehet virtuális gépet futtatni de az jóval lassabb lesz, olyan ez, mint egy óvszert többször használni. Lehetséges de nem egészséges. :P
Video és multimédia is kevesebb (más) van, levédett szabványok ugye...
Megjegyzés, hogy aki játékok hiányára panaszkodik, annak nem való a Linux, mert ugye egy PC-vel nem csak játszunk. ;) Arra ott a Playstation. (Wine alól poén a winemine. :P)
Titkárnéniknek meg tökmindegy, mi fut a gépen. Windows-t is, Linuxot is rendszergazda fogja nekik beállítani... Utána meg fusson vmi irodai cucc, legyen böngésző, stb.
Speciel nekik a Win azért jelenthet könnyebbséget, mert az MS ad Support-ot, ha eredeti szoftvert használnak...
Remélem összefüggő, nem fogom visszaolvasni, erről ennyit. Nekem marad az Ubuntu Feisty -
#36 Én meg felraktam a gépemre, mindent alapból felismert, még a nyomtatót is, amit az xp nem, mivel csak alap videodrivert telepít, komolyabb 3d alkalmazásokra nem jó, ezért telepítettem a radeon9600-nak egy flglx-et, amivel már minden ment, doom3-al, gugliörtel, il2-vel tesztelve :)
Ezenkívül anyám gépére, amiben a másik gyártó procija van, más alaplap, nv videokártya, ugyanígy felment, és mindent felismert alapból, mellesleg ezen a gépen bármilyen haxolt nem haxolt vinfos akárhány reinstallnál, induláskor a windows xp feliratnál csontra fagy (ctrl-alt-del se segít, csak reset), ubuntu szó nélkül megy, tökéletesen. -
turul16 #35 Sis vga -t kivéve minden jól megy szvsz. (Állítólag némelyik sis is megy)
Hangnál az volt a legdurvább, amikor kiderült, hogy az alaplapon USB keresztül csatlakozik a hangkari. Ez után megoldás azonnal jött. -
turul16 #34 lspci kimenetet küldjéé.
-
szabi0 #33 Pár hónapja beprobálkoztam az ubuntuval.
A vga támogatás pocsék, de legalább látom a képernyőt viszont hangom az nincs.
Bármi gondomra a win alatt kis keresgélés után megtalálom a választ, ubuntu alatt ez nem megy.
Megvannak a bevált alkalmazásaim amik linux alatt nincsenek.
A játékok futtatása meg fentebb emlitettem normális VGA müködés nélkül problémás.
Jelenleg ott tartok, hogy egy hónapja el sem indítottam.
Majd valahogy le kellene pucolni a gépről.
Számomra csalódás.
Üdv
szabi -
#32 Ja azt olvastam, csak nem működött :) -
turul16 #31 Lenovo és HP szállít Linuxos gépeket mezei usereknek.
(Ha jól tudom serveren megszokott dolog, a Linux támogatás) -
turul16 #30 NI Labview, Xilinx WebISE és egyéb szoftverei, EAGLE Layout Editor ... stb. van Linuxra. Munkára sokan használják, első sorban embedded fejlesztő cégek.
wine fejletsége előbb utóbb eléri azt a szintet, hogy minden XP progi menni fog vele jó sebességgel. Én szinte soha nem használom, ami nekem kell van Nativan Linuxra.
Piaci elemzők úgy látják, hogy a Linux teret fog hódítani ők 2010 környékére teszik a bevételek megduplázódását ami duplánál nagyobb elterjedést jelent tekintve, hogy Linux és rá elérhető programok tekintélyes része ingyenes , én 2008 at mondtam , de én optimista vagyok :) -
tacsaby #29 Úgy néz ki, hogy ez a windóz vs. linux vita soha nem fog véget érni, de nem baj, mert szerintem mókás. Mindenki szentül hisz a maga igazában. Olyan mint ha arról vitatkoznánk, hogy a vörös vagy a fehér bor-e a jobb. Persze ez ízlés dolga. Egy kicsit nyitottabb hozzáállás, és valódi tapasztalat azért nem ártana, mielőtt véleményt alkotunk egy dologról.
Hivatalból ms office-t kell használnom minden nap, a feladatát jól ellátja ez a szoftver is, de vele szemben az égvilágon semmi kivetnivalót nem találok az OO-ban sem, sőt! Otthon csak ezt használjuk. Aki annak idején egy 1.0-ás OO-t kipróbált, az akkor mondhatta, hogy egy rakás kaka, mert tényleg az volt, de most, több mint öt éves folyamatos fejlesztés után az OO 2-t lefikázni, pláne szembeállítani a konkurens kereskedelmi termékekkel nem vall túl nagy tájékozottságra.
Abban maximálisan egyetértek, hogy nagy szívás a linux, nem támogatott hardveren, de emiatt nem kéne utálni a rendszert, mivel az szinte kifogástalan. Én inkább a hardvergyártókat gyűlölöm, mivel miattuk van, hogy ez a jobb sorsra érdemes rendszert annyian kivágják a kukába a support hiánya miatt.
Sanyix-nak üzenem, hogy nagyon király tartalomjegyzék generátor van az OO-ban. Csak olvasd el a help-jét, ami már úgyis magyar! -
#28 "OO-ról meg annyit hogyha összehasonlitod az office-al, akkor az oo sehol sincs. Persze ez feltételezi azt hogy ismered az office-t és nem csak annyiban merül ki a tudásod hogy entereket nyomogatsz a bekezdések előtt ahelyett hogy bkeezdés stilust állitanál."
Ja sehol sincs az értelmetlen, soha nem használt funkciókban az OO az ofisztól. OO-ba csak a lényeg kerül. Nekem 1 gondom volt oo-val amikor utoljára egy szakdolgozat dokumentációt írtam, mégpedig az hogy tartalomjegyzék generálást nem sikerült találnom, de manuálisan tabulátorokkal, 2 perc alatt a generálttal azonos kinézetű tartalomjegyzéket csináltam. Pedig volt benne minden, szövegbe ékelt grafika, lábjegyzet, számozás alpontokkal, mindenféle formázás (nem enternyomogatós, amitől viszont csak idegbeteg számítástechnika tanárok viszolyognak, pedig van amikor az enterezés sokkal gyorsabb, és nincs hátránya), és a legjobb az volt, hogy pár ilyen kis formázás után megtanulta mit hova rakjon, a következő rész meg már nem kell formáznom, mert automatikusan megcsinálta helyettem, az előzőek mintájára. -
assdf #27 Mondjuk a hozzászólásod már ott komolytalan amikor megjegyezted hogy winfos.
Én vegyesen használók windowst (ez a neve tudod...) és linuxot, de először windowsal ismerkedtem meg még annó és később kezdtem el linuxot használni.
Nos sokáig szidtam én is a windowst egész eddig a váltásig. Onnantól kezdve viszont soha annyit nem anyáztam a linuxra mint a windowsra.
Ugyanis lehet hogy a linux ingyenes meg nyilt meg hüdeüberfasza stb, de ideggörcsöt kap az ember, amikor tök primitiv és egyszerü dolgokat amiket windows alatt két kattintással meg 10 másodperc alatt lehet beállitani, linux alatt meg fél óra kinkeserver fórumozás után tudod csak müködésre birni. És akkor még hamar megoldottad.
És rengeteg ilyen dolog van, lehet hogy a linux alatt nincs virus, de amennyit szopni lehet vele müködés közben az kitesz annyit mintah évente egyszer újratennéd a windowst.
Persze ha olyan a géped hogy mindent elsőre felismer meg mindenhez van driver stb, akkor persze jó de ha csak egyvalamihez is nincs driver akkor már megy a szopópálya és lehet anyázni.
És az egyszerü usert (sőt még engem sem) nem érdekli hogy ki a hibás, csak azt látja hogy ez vagy az nem megy a gépén ami előtte ment.
OO-ról meg annyit hogyha összehasonlitod az office-al, akkor az oo sehol sincs. Persze ez feltételezi azt hogy ismered az office-t és nem csak annyiban merül ki a tudásod hogy entereket nyomogatsz a bekezdések előtt ahelyett hogy bkeezdés stilust állitanál. (sőt olyat is láttam már aki nem ismerte a fejezet számozást sem, kézzel irta be a fejezetszámokat...) -
tacsaby #26 Ha nem lenne olyan sok akadálya a nyílt platformok tömeges elterjedésének, akkor nem kellene sokat várni a nagy alkalmazások átportolására sem, hiszen pénz lenne benne.
Egyébként tapasztalatból mondom, hogy ha az ember nem sajnálja az időt arra, hogy megtanulja pl. a GIMP-et akkor már nem is hiányzik annyira az a Photoshop. Az NVU vagy a Quanta+ tényleg nem egy Dreamweaver, de aki egy kicsit is ért a html-hez ugynannyi munkával ugyanazt az eredményt elérheti. Minden csak felhasználói rugalmasság kérdése. És közben nem kell azon rágódnunk, hogy lopott szoftverrel dolgozunk (bár biztos hogy sok embernek és cégnek ez nem okoz lelki törést). Tisztelet a kivételnek, de nem hiszem, hogy ezeket a drága szoftvereket sokan megveszitek otthonra!
Én nem török pálcát egyik platform felett sem, de az tény hogy ha egy átlag magyar user nagy nehezen kiizzadja azt a 100-120 ezer pénzt gépre, és még becsületes is szeretne maradni ebben a hülye világban, nem igen van más választása, csak a freeware meg az opensource. Én is elsősorban ezért nyomom a linuxot, mert nincs pénzem másra, és nem akarok genyó lenni azokkal szemben, akik sok ezer munkaórát fektettek valamibe. Meg hát minek vegyek MS Office-t, ha van OOo ingyen ami legalább olyan jó, és ráadásul nyílt, szabványos fájlformátumot használ. -
Gabest #25 mármint hogyhogy felére csökkent az ára, kínában nem hatósági áras? -
Norbry #24 "Ja és persze Linuxnak még az a nagy hátránya hogy nem kell fél-1 évente újratelepíteni mint a windowst:)"
Hát akinek fél-egyévente ujra kell rakni az meg is érdemli...
Nekem 3 éve van fenn a jelenlegi XP-m és hibátlanul működik, csak karbantartást igényel..
"Inkább jön a már megint lefagyott ez a fos windows:)XD"
Nem szokott lefagyni :D
-
fade2black #23 megelelő munka alkalmazások nekem: photoshop, dreamweaver, corel.
ja van alternatívájuk vagy ősrégi verzió. De milyen, meg mikori. Lehet sikoltozni de egy gnu sehol nincs egy photoshophoz képest.
persze a legtöbb irodás gépre elég egy ubuntu, vmi free officeval hisz másra ugyse használják.
-
tacsaby #22 Én már 8 éve nyúzom a liuxot, jó pár disztribet kipróbáltam, elég jól ismerem a rendszert, de egy dolog azóta is időről időre megszívat: ez pedig a linux driverek hiánya. Semmi gond nincs a linux-szal, se nem sokkal jobb se nem rosszab mint a winfos, de a driverek érthetetlen hiánya (amely valóban a hardvergyártók hibája) igazán megnehezíti az elterjedését. Aki szerint meg egy mai modern desktop linux mint az ubuntu nem felhasználóbarát és nehéz kezelni, azt csak lesajnálni tudom. Talán nem winfos megközelítéssel kellene nekiállni egy ilyen rendszert használni, mivel SEMMI közös nincs bennük! A 4 éves lányom rendszeresen játszik rajta, pedig nem ültem mellette több délutánt hogy megtanulja, hogyan kell elindítani a kedvenc ovis játékát. -
#21 "Márpedig a levegőnél nehezebb szerkezetek SOSEM fognak repülni!"
Ezt pont olyan bugrisok mondták anno mint te. -
strogg #20 Alapvetően a megjegyzés a "munka" alkalmazásokra vonatkozott! Tehát a cégek egyéni only windows cuccairól beszélünk. Ebbnől tényleg sok van. És tényleg Only Windows. Az a cég a mázlista, amelyik dos alapú cuccal operál, mert a dosbox viszi őket, de ha más nem egy opendos-t feldob az ember egy kövület gépre, és mennek. (magyarán a dos alapú cuccokat nyílt forrású OS-en lehet futtatni gond néklül.) A játék "szegénységben" annyi igaz, hogy megoldható majdnem az összes játék. Ám olykor heggeszteni kell. Egy puhapöcsü gamer nem fog heggeszteni, akinek a setup.exe -ben kimerül az informatika. Ráadásul az elvetemültebb FPS rajongó, ergo: ha hajlandó lenne is szórakozni a cedega-val (ami fizetős egyébként az m$ license miatt) akkor is kevesebb FPS fog lejönni az emulált környezet miatt. Egyszóval nem járható út.
Én bőségesen megelégednék azzal, ha az office sezgmensben elterjedne a linux legalább 50%-ban. Az még az a határ, ahol már támogatják a linuxot, (driver, szoftverek) de még nem lepi el a linuxos közösségeket a láma hordák. :)
A távol kelet baromi fontos a gyártóknak. (így az m$-nek is) A piacok telítettek, azonban a távol keleten, ahol simán él 1,2 milliárd ember, a warez winek száma 90-95% körül nmozog. Magyarán kiváló felvevő piac, és muszáj versenyezniük a redflag, ubuntu, és egyéb linux disztrókkal. A 100 dolláros laptop linux alapja amúgy is rossz nekik. Tehát nem meglepő a lépés.
Megérjük mi még a vista starter editiont :) A kérdés, hogy mennyire lesznek képesek lefedni a piacot. -
Athlon64 #19 Látod annak ellenére,hogy én is nagyon szeretem az ubuntut, mégse tudtam, hogy Wine alatt mi minden megy... Ki is próbálom!
Ezen hozzászólásom is Ubuntu alatt íródott. -
Tomcsi1987 #18 + még kihagytam annyit hogy nem mennek a win játékok erre megoldás a Cedega nevű program:)
Jópár wines játékot támogat és fel lehet rakni Linux alá vele...
-
Tomcsi1987 #17 Vorpal "a megfelelő munka-alkalmazások sem futnak rajta" ezt mégis hogy értetted?!
Van rá OpenOffice abban van world, excel minden, létezik már NeroLinux kifejezetten Linuxra, de ha nem akarod megvenni van minden Linuxban ingyenes cd és dvd író program szép grafikus felületű.
Msn ezni akarsz? Megoldás Linux alatt Amsn vagy Mercury vagy Knopett vagy még mit soroljak?
Mp3 at akarsz hallgatni? XMMS...
Vegyük a játékokat, Quake 4 pl van Linux verzióban, Doom3 is, Quake 3 is meg özön game csak mindenki lusta utánna járni és okoskodik jobbra balra...
Van rá Nvidia meghajtó Ati meg stb.
Én teljesen elégedett vagyok az Ubuntu 7.04 emmel, bár itt a szeptember és jön a 7.10 áprilisban meg 8.10 LTS verzió...
Esetleg hiányzik a 3 d felület amit ad a VIsta? Rakj fel Beryl-t 2 mega Linux alá és lessz full 3 d desktop és nem is kell hozzá atomerőmű gép...
Ja és persze Linuxnak még az a nagy hátránya hogy nem kell fél-1 évente újratelepíteni mint a windowst:)
Wine fordítóval meg elárulnám Utorrent is megy meg Dc++ meg total commander gyönyörűen Linuxon ezt se tudta senki?:)
De ha annyira kell még a windows felrakod a Virtual Boxot linux alá és telepítesz rá Xp-t és lessz Virtuális gépben a hiányolt Windows Xp.
ja meg bonyolultabb mert ha leakarsz valamit szedni netről konzolba bekell írni wget -c http:akarmicsoda.hu akááár:) Ha nincs gui...
Acer is gondolkodik hogy nemcsak szingapúrban árul Linuxal szerelt gépet hanem Uk ban is ha olvasta volna valaki.
Dell szintén árulgat szép számmal...
na meg "A HP (aki hivatalosan nem is forgalmaz Ubuntu-t) nyélbe ütött egy 5 000 darabig terjedő, Ubuntu-val telepített PC-ről szóló szerződést"....
De télleg nem támogatják a hardvergyártók a Linuxot mert az emberek nagy része lassú ahhoz hogy leüljön a fenekire telepíteni és neten nézni kézikönyvet hogy hogy működik.......................
Inkább jön a már megint lefagyott ez a fos windows:)XD
-
Norbry #16 "Linux előretörésének elmaradását eközben a szakértők az PC-gyártók számlájára írják."
Nem "az PC-gyártók" hanem "a PC-gyártók", nem igaz hogy nem tűnik fel....
-
#15 Futnak rajta, max nem pont ugyan azok amik vindózon vannak, de aki nem tud egy másik programra áttérni az nem is ért hozzá. -
#14 És azért nem működik rajta, mert a microfos a directx nevű foscsomagjával(ami persze csak vindózra van) ezt akarta elérni, és el is érte. Egyébként az a 99% az jó ha 50%, mert sok játék van natívan linuxra, és sok megy jól emulátoron. -
#13 Azért hozzátenném, hogy a LINUXot az is hátráltatja,
hogy a megfelelő munka-alkalmazások sem futnak rajta,
ami azért nagyobb csapás a számára. -
#12 Nem csak itthon olyan OEM terméket adnak el neked a boltban
amit csak ott telepithetnének.
Most szereztem be egy Home Basic verziót - 21 ropiért,
és durva milyen feliratok vannak rajta :
abban az esetben ha ezt eladják neked a boltban.
Balkánon az élet olcsó,D -
peterx #11 A Linux elterjedésének legfőbb hátránya, hogy a játékok 99%-a nem működik rajta. Ezért SOSEM fog úgy elterjedni, mint a Windows! Sosem! -
Athlon64 #10 Tény ami tény, hogy a linux-nak több kell mint az, hogy PC gyártók alapból azt telepítsenek.
Leginkább a driver a gond, de ha azt nézem, hogy jelenleg több eszközömet kezeli az Ubuntum mint a Vista akkor nem is olyan roszz. De persze az XP-n minden gond nélkül megy.
Viszont az Ubuntu projekt 2004 végén indúlt, és dinamikusan fejlődik, így leginkább ezt a disztribet tartom a legesélyesebnek arra, hogy betörjön a negy piacra. -
endrúdí #9 A home premium itthon 24Ezer tehát kábé 120 dollár :D Már eleve csökkentett áron jött a cucc? -
#8 ha 1 milliárdan élnénk akkor igen. Igy a 1/3 áron eladott szoftverek után is annyi pénz jönne be, mint egy 333 millios országból. -
#7 nahát, magyarországom egy ilyen lépés nem érné meg a hájfejűeknek?
-
kernerster #6 a Linux előretörése soha nem fog bekövetkezni...
ez télleg így van -
PoisonBorz #5 előg dőre dolog komplett konfig-gyártókra fogni ezt... még ha külföldön abból is adják el a nagyobb mennyiséget, ha tényleges népszerűségre tenne szert (nem csak egyszerű kezelhetőség (ami most sincs meg), hanem driverek, függőségek jobb kezelése stb). Az Ubuntuval most pont ez történik, de ez sokéves folyamat. -
#4 a Linux előretörése soha nem fog bekövetkezni... -
nyalógép #3 Linux terjedésének semmi nem adna akkora lökést, ha végre feltörhetetlen lenne a windows.
Kezelhetőségre az egyszerű lúzer is elboldogul vele, (Ubuntuval biztos) napi használatra ugyanúgy megteszi. -
#1 Nah ennyiért már énis megfontolnám a megvételét 1 év múlva.