Berta Sándor

Egyre több bűnöző játszik online Robin Hoodot

A Symantec számítástechnikai biztonsági cég munkatársainak legfrissebb tapasztalatai szerint az internetes bűnözők teljesen új módszereket alkalmaznak.

Az adathalászokat és online csalókat általában nem a jótékonykodás jellemzi, közülük azonban egyre többen erről az új oldalukról mutatkoznak be. Folyamatosan nő azoknak a fehérgalléros bűnözők száma, akik a megszerzett hitelkártyákhoz és bankkártyákhoz kapcsolódó bankfolyószámlákon lévő összegeket jótékony célokra, például karitatív szervezeteknek való adományozásra használják fel. A modern kori Robin Hoodok azonban közel sem annyira jótékonyak mint az első látszatra tűnik. S hogy miért nem? Nos, a választ a Symantec egyik munkatársa adta meg.

"A bank- és hitelkártyák információival gyakran kereskednek az alvilágban. A vevőknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az általuk megvásárolt adatok valóban használhatók és nem csapják be őket, vagy hogy a bankok az ellopott kártyákat nem tiltották még le" - nyilatkozta Yazan Gable, a Symantec szakértője. Vagyis a jótékonysági tranzakciók kizárólag a megszerzett adatok kipróbálására, és nem pedig nemes célokra szolgálnak. Ráadásul az adathalászok és a csalók így kevésbé hívják fel magukra a figyelmet, mintha a lopott kártyákkal megpróbálnának mondjuk egy online boltban vásárolni.

"A lopott hitel- és bankkártyákat használó csalóknak egyre nehezebb dolguk van, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy lebuknak a kártyák tesztelése, használata közben, illetve az idő előrehaladtával egyre valószínűbb, hogy a bankok letiltották az adott plasztik fizetőeszközt. Az online boltok minden eddiginél szorosabban együttműködnek a pénzintézetekkel, hogy minél gyorsabban elkapják a csalókat. A bűnözők az adományozással viszont egyszerűen és biztonságosan tesztelhetik a megvásárolt adatokat anélkül, hogy feltűnést keltenének és bankok biztonsági rendszerei gyanút fognának. Ezek a hálózatok egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tudják még ezeket a tranzakciókat kiszűrni" - hangsúlyozta a szakember.

Yazan Gable szerint azért az új megoldásnak annyi előnye legalább van, hogy a bűncselekmény ellenére az adományozással legalább az ellopott pénz egy része nemes célt szolgál. Michael Opriesnig, az Osztrák Vöröskereszt kommunikációs vezetője szerint ugyan ők még nem találkoztak ilyen gyanús utalásokkal, de mindent megtesznek hogy a hasonló eseteket felderítsék. Amennyiben kiderül egy adományról, hogy az így érkezett, azt azonnal visszautalják a feladónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #3
    Év elején nekem is jött egy levél amiben megköszönték h adakoztam XY-nak. Akkor az én kártyámmal is próbálkoztak?...
  • irkab1rka #2
    Ez aztán a jó ötlet.
    +: a saját karitatív szervezetnek utalni.
  • lacol #1
    lassan megéri karitatív szervezetet, és természetesen bankszámlát csinálni:D