Napi Online

Online aukciósház a programhibáknak

A szoftverek biztonsági pajzsán található réseket felfedező szakemberek mostantól eladhatják a felfedezésüket a legmagasabb ajánlatot tevőknek.

Online aukciósházat alapítottak azzal a céllal, hogy összehozzák azokat, akik megtalálják a hézagokat azokkal, akik be tudják tömni azokat. A kezdeményezés célja a kevés számú kivizsgált és a feltételezetten nagy számú létező programhiba közötti szakadék áthidalása.

A felfedezések jutalmazásával az aukciósház szeretné megakadályozni, hogy a hibákról szóló adatok a hi-tech bűnözők kezére jussanak. A crackereknek is nevezett komputerbűnözők többsége a szoftverek - főleg a Windows - programhibáinak kihasználásával próbál a felhasználók PC-in tárolt értékes információk birtokába kerülni. Korábban is létezett már piaca a biztonsági résekről szóló információknak a digitális alvilágon belül. Egy 2006-os, a Kaspersky Lab antivírus-cég által nyilvánosságra hozott ügy során orosz hackerek 4000 dollárért adták el a Windows WMF (windows mediafile format) programhibáit, hetekkel azelőtt, hogy a pajzson felfedezett résről akár maga a Windows tudomást szerzett volna.

A WabiSabiLabi névre keresztelt független aukciósház, azzal, hogy törvényes piacot kínál a biztonsági réseket kutatók felfedezései számára, szeretné megakadályozni a rendszerek gyenge pontjairól szóló információ alvilág felé történő kiszivárogtatását. A WSLabi vezetői abban bíznak, hogy a pénzbeli ellenszolgáltatás meghozza azoknak is a kedvét a felfedezésük bejelentésére, akik máskülönben megtartanák az információt maguknak.

A bejelentett és a WSLabi által megerősített - és kihasználhatónak ítélt - programhiba az aukciós oldalra kerül, ahol a legtöbbet ígérő tulajdonába kerül majd, miután a WSLabi meggyőződött róla, hogy az ajánlattevő törvényes ügyfél. A WSLabin először áruba bocsátott információk 500 és 2000 dollár közötti áron cseréltek gazdát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 1488 #2
    érdekes kezdeményezés...
    kíváncsi leszek rá
  • bvalek2 #1
    Lehet hogy tévedek, de ez elsősorban zárt forrású szofverek programhibáira vonatkozik, ugye? A szabad szoftveres programozók sem szentek, de ott mintha másképp zaljanának a dolgok hibaügyben. Na és, ott nem egy monopólium gyenge minőségű termékei körül forog a világ...