MTI

Új robbanóanyag-detektor Japánból

Japán tudósok rádióhullámokon alapuló detektort fejlesztettek ki, amely a TNT-t és egyéb robbanóanyagokat is kimutatja nemcsak aknákban, hanem poggyászokban is.

Az eddigi módszereknél elsősorban azért jobb ez az új, mert a rádióhullámok segítségével bármiféle fehér port beazonosít a liszttől a són és drogokon át a robbanóanyagokig. Mi több, aknákat is kimutat az az egycentiméteresnél kisebb chip, amelyet mínusz 196 Celsius-fokos folyékony nitrogénnel kell hűteni, de ez ma már nem jelent gondot, az eszköz repülőtereken is könnyen alkalmazható. A korábbi detektorok, amelyek például röntgensugarakkal működnek, nem tudják megkülönböztetni a közönséges fémet a veszedelmes aknától.

"Eddig rendkívül nehéz volt az olyan robbanóanyagok, mint a TNT, kimutatása, mivel az efféle szerek olyan nitrogénatomokat tartalmaznak, amelyek nagyon alacsony frekvencián rezegnek. Minél alacsonyabb frekvenciájú a rezgés, annál nehezebb azonosítani, hogy milyen molekulával vagy anyaggal állunk szemben" - mondta Hideo Itozaki professzor az Oszakai Egyetem munkatársa, a team egyik tagja.

A chip egyetlen hátránya, hogy perceket vesz igénybe, amíg meghozza az eredményt, ezért a csapat most már azon dolgozik, hogy még érzékenyebbé tegye a rendszert, és akkor az elemzési idő is lerövidülhet - mondják a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!