Berta Sándor

A p2p lehet az internet megmentője

A legtöbb internetszolgáltató finoman szólva nem kedveli a fájlcserélő hálózatokat, holott izraeli tudósok szerint ez a technológia jelenthetné a világháló új korszakát.

A p2p-rendszerek segítségével a jelenleginél sokkal jobban ki lehetne használni az internet képességeit - vélik az izraeli Bar Ilan Egyetem kutatói, akik hosszasan elemezték az online világ felépítését. "Az általunk elkészített tanulmány az első olyan átfogó anyag, amely a világhálót a funkciói és a struktúrája alapján elemzi. Így az eddigi legátfogóbb képet kaphatjuk meg az internetről" - mondta Shai Carmi fizikus, az egyetem munkatársa.

A szakemberek a vizsgálataik során rájöttek arra, hogy a világháló magja kereken 80 kritikus csomópontból áll, ezt egy 5000 csomópontos, egymással gyéren összekötött héj veszi körül. Utóbbi tagjai erősen függenek a belső magtól. A harmadik rétegben 15 000, egymással jól összekötött csomópont található, amelyek némelyike aktívan részt vesz például a fájlcserélési folyamatokban. A tudósok megállapították, hogy a fennakadások esetén csupán a legkülső héj 15 000 csomópontjának a 30 százaléka esik ki, a fennmaradó 70 százalékuk tovább tud egymással kommunikálni. Ennek oka elsősorban a p2p-eljárásokban keresendő, amelyek segítségével áthidalhatók ezek a problémák.

"Egy ilyen üzemzavarnál csupán annyi a különbség, hogy a kommunikáció jóval hosszabb ideig tart, mivel több kapcsolaton keresztül épül fel. Az adatok ennek ellenére biztonságosan megérkeznek. Szerintem az internetes infrastruktúrában ki kellene használni ezt a lehetőséget, így gyakorlatilag bármikor lenne valahol egy fennakadás, az könnyedén áthidalható lenne. Nem lenne túlterhelés és maga a világháló egy a jelenleginél jóval hatékonyabb rendszerré válhatna" - hangsúlyozta Shai Carmi.

Az online glóbusz térképének létrehozásában összesen 5000 önkéntes vett részt, akik egy szoftvert telepítettek a számítógépükre és a pingeléses módszerrel lemérték a 20 000 csomópont egymástól való távolságát. A tudósok az önkéntesek segítségével két éven keresztül naponta 6 millió értéket regisztráltak világszerte. Az adatokat egy hierarchikus rendszerbe építettek be, amely képes volt meghatározni, hogy egy csomópontnak merre lehet a legközelebbi társa.

Seth Bullock, a Southamptoni Egyetem számítógépes kutatója szerint az új modell valósághűbb a korábbiaknál. A szakember ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a p2p-technológia nemcsak az internet megmentője lehet, de az általa generált megnövekedett adatforgalom adott esetben új dugókat is létrehozhat a világhálón. Ettől függetlenül az internet új térképe segíthet abban, hogy a programozók és a fejlesztők az eddigieknél hatékonyabb megoldásokat találjanak ki és a jövőben kevesebb legyen a dugó a világot behálózó virtuális sztrádán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #20
    "A cikkben sincs benne, hogy a dolog a fájlcseréről szólna"
    Rogton az elso mondat (igen, explicit valoban nem irtak oda, hogy "gyerekek, ez most a torrentezesrol szol am", de azert nekem ebbol az jon le, hogy a cikkiro is igy gondolta).
    Tobacco: nem, nem azert, hanem mert gazdasagtalanul nagy forgalmat general, es nem tiltja, hanem alacsonyabb QoS osztalyba teszi. A mas rendszerek felsorolasabol pedig kimaradt pl. a botnetek C&C channel-e... :)
  • Tobacco #19
    Kár hogy az CHELLOnál a p2p fogalma kimerül az ilegális file cserébe, és ezért tiltja.Az már nem érdekli hogy más rendszerek is használjákk a p2p-t(Skype,trackmania,stb stb) és egyre több lesz.
  • Cat #18
    Az hogy a hozzászólok tudatlanok az ő hibájuk. A cikkben sincs benne, hogy a dolog a fájlcseréről szólna, hanem P2P technológiát írnak. Az emberek többségének persze a kettő egy és ugyanaz...
  • kvp #17
    A felismeres arrol szol, hogy a tenyleg redundans halozat csak az eredeti egyetemi (arpanet-es) gepek kozott van meg, tovabba nehany nagy szolgaltato rendszereben. A tobbi rendszer es kisebb szolgaltato csak egy-egy linken csatlakozik a rendszerhez, ezert az o kapcsolataik nem redundansak, tovabba a kozponti mag (backbone halozat) megbenulasa az egesz rendszert darabjaira szedheti. Az ok az, hogy a legtobb rendszer onzo es nem hajlando a konkurencia adatait atvallalni ha a konkurensnel hiba lep fel. A legtobb kozponti node ezert nonprofit alapon mukodik, ami egyre kevesbe jellemzo a mai halozatra.

    A redundancia es az adatok legjobb tudas szerinti onzetlen tovabbitasa volt az alapja az eredeti rendszernek es pont ezt probaljak a szolgaltatok anyagi okok miatt kiolni a rendszerbol. Redundancia nelkul viszont megszunik az internet hibaturese es ez veszelyesse valhat mivel egyre tobben biznak a halozat megfelelo mukodeseben.
  • eax #16
    A fogalom definiciojaba beleertendo, de itt most nem arrol van szo. Itt azt irjak a researcherek, hogy rajottek, hogy van az interneten egy ~100 AS-bol allo core, korulottuk egy tobbe-kevesbe osszekotott 2. reteg, amihez csatlakozik egy rakas tobbe-kevesbe izolalt peer (AS szinten, tehat itt tovabbra sem az adsl vonalon logo pistike-gepekrol van szo, hanem mondjuk egy 1-2 uplinkkel, es onallo ASN-el rendelkezo ceges halorol), es hogy a core merete az internet egeszehez kepest egyre kisebb lesz, mast nem nagyon.
    Tehat ez egy topologia-elemzes, ilyenrol egy szo sincs benne, hogy "A P2P-rendszerek segítségével a jelenleginél sokkal jobban ki lehetne használni az internet képességeit", file sharingrol meg meg kevesebb (vagy ha valaki latott ilyet a linkelt pdfben, mutassa meg, hogy hol, en semmi ilyesmit nem talaltam).
  • dez #15
    Szal a p2p akár illegális, akár fél-legális, akár legális (pl. Linux DVD image-ek ilyen úton való terjesztése) használata épp azt valósítja meg, amiről értekeztek: a központi szerverek kímélése, illetve azok kiesésekor is életben tartott adatforgalom.
  • dez #14
    A felhasználói file-sharing a p2p egy formája, tehát nagyon is beleértendő az is.
  • eax #13
    LOL.
  • lamer the true #12
    eax te szerintem nem vagy tisztában a torrent műküdésével szal kuss :)
  • eax #11
    Igen, epp ezert hangsulyoztam ki, hogy "hetkoznapi ertelemben vett p2p", a "torrent powa!!!"-jellegu hozzaszolasokra gondolva.