Kruza Richárd

Megjelent a Samsung Q1 továbbfejlesztett változata

A Samsung a legkritikusabb pontokon fejlesztette tovább a nem túl népszerű Q1-et és arra számít, hogy sokan választják majd notebook helyett az új Vista-kompatibilis mini PC-t.

Megjelent a Samsung közepesen sikeres Q1 késziszámítógépének második generációs változata, a Q1 Ultra. Elődjét több kritika érte miszerint sem számítógépnek, sem okostelefonnak nem felel meg teljesen, ráadásul drága is volt - nem is terjedt el túlságosan. Valószínűleg sokan vannak akik még nem is hallotak róla. Az új Samsung Q1 Ultra a kifejlesztése a korábbi típus hibáinak kiküszöbölésére alapszik, a tervezők megpróbáltak egy sokkal használhatóbb szerkezetet alkotni.

A Q1 Ultra egy kisméretű, tenyérben hordozható, teljesen funkcionális PC, melyen Windows Vista fut. Van benne beépített kamera, és mindenféle egyéb opció. Megrendelhető WiFi, WLAN vagy Blootooth modullal, ezért megfelelő sávszélesség mellett alkalmas video konferenciázásra vagy internetes tévézésre is.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Elődjét sok kritika érte mérete és súlya miatt: nem volt igazából kényelmes a hordozása, ráadásul az akkumulátora hamar lemerült, és nem volt rajta billentyűzet. Ezek a hibák mostanra ki lettek küszöbölve. A Q1 Ultra kisebb és könnyebb, a gyártó közlése szerint az akkumulátor üzemideje másfél óráról 4,5 órára lett növelve, ami nagyon lényeges különbség. A 7 collos kijelző mérete nem változott, felbontása viszont 800 x 480 képpontról 1024 x 600 pixelesre lett növelve. Ez nagyban javítja a látványt, továbbá a készüléken egy kettéosztott billentyűzet is található.

Az új típusokba az Intel "McCaslin" A100 és A110 típusjelű miniprocesszorai kerültek, melyeknek rendkívül alacsony áramfogyasztásuk van - nyilván elsősorban ennek köszönhető a megnövelt üzemidő. A Windows "Origami" interfész közreműködésével az érintőképernyő segítségével lehet kommunikálni a Windows XP-vel.

Annak ellenére, hogy az új Samsung Q1 Ultra elődjéhez képest lényegesen jobb, kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres. Nem vitás, egyszerűbb egy zsebben elférő szerkezetet hordani prezentációk bemutatására vagy általános irodai feladataink ellátására, viszont nem biztos, hogy egy 7 collos képernyőn kényelmes lenne mondjuk egy nagyobb Excel táblázatban bogarászni. Az Q1 Ultra-n ráadásul nincs DVD olvasó/író és normál méretű billentyűzet. Természetesen ezeket a külső eszközöket meg lehet hozzá venni opcióként, de lehet hogy akkor megint ott tartunk, hogy egyszerűbb hónunk alá csapni jól megszokott notebookunkat. Ennek ellenére biztos sokaknak válik hasznos eszközévé a Q1 Ultra.

A négy típus 40, 60 és 80 GB kapacitású merevlemezekkel, 600 és 800 MHz-es processzorokkal, 799 és 1499 dollár közötti vételáron kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imi1 #16
    Igencsak elszálltak az árával. Nincs benne semmi komoly fejlesztés és alkatrész se. 100k körül megérné talán.
  • L3zl13 #15
    Ebook olvasásra használnám, de arra kicsit drága...
  • hispan2 #14
    Szerintem ez a q1 drága is és ahhoz képest nem tud sokat. Ennyi pénzért veszek egy közepes nootebookot rendes billentyűzettel, emberi léptékű kijelzővel meg DVD íróval... Szerintem.
  • Tetsuo #13
    Sony MicroPC
    Na jó, picit drágább azért.. ;)
  • wanek #12
    Miért vagy ebben olyan biztos?
  • Cat #11
    Szerintem csak annyit, amennyit az Intel, az AMD, a Microsoft, a mobiltelefongyártók meg a fényképezőgép gyártók fizetnek, többet biztosan nem :)
  • wanek #10
    Ez elég gyenge reklám volt. Legalább sokat fizetett érte a samsung?
  • 1hengeresVmotor #9
    írta a cikk író hogy nincs benne dvd olvasó telefon pda keverékben sincs szeritnem nem is kell bele azért van az usb & a Bluetooth & WiFi
  • Gerygrey #8
    Mi a bánatnak egy 800 MHz-es gépre Vista?
    Különben tetszik, 800$ egészen baráti ár érte, szerintem jó alternatívája lehet egy laptopnak (ettől függetlenül én inkább maradok a PDA-telefon kombónál).
  • neoG #7
    ahham.így már okés!TXH