Kruza Richárd

Per a Microsoft ellen a "Vista Capable" matrica miatt

Sok "Windows Vista Capable" matricával ellátott PC került eladásra a Vista megjelenése előtt, viszont kiderült, hogy ettől még lehetnek problémák a Vistával. A megtévesztés miatt beperelték a Microsoftot.

Bírósági per indult a Microsoft ellen egy tavaly indított akció miatt, melynek során bizonyos asztali és laptop számítógépeken megjelent a "Vista Capable" matrica. A jelzés egyértelműen arra utalt, hogy a megvásárolt számítógép hardveres felépítése megfelel a jövőbeli Windows Vista kívánalmainak. A várva várt Vista megjelenése ugyanis köztudottan sokat késett, ezért Microsoft nyilván szerette volna, ha nem lassulnak le a PC eladások a Vista késlekedése miatt.

Azonban a különféle online és nyomtatott reklámanyagokban a Microsoft és a kereskedők nem emelték ki, hogy ez csak a Windows Vista alapverziójára érvényes, és a fejlettebb Vista verziókra és funkciókra nem vonatkozik, és ezt a matrica sem jelzi. A Seattle-i Körzeti Bíróságon indított per vádírata szerint nagyon sokan vásároltak "Vista Capable" matricával ellátott számítógépet azzal a szándékkal, hogy később Windows Vistát futattnak majd rajta, de kiderült, hogy olyan Vista funkciók, mint például az Aero Glass, Flip3D, és Media Center nemigen működnek - ezeken a gépeken többnyire csak a fapados Windows Vista Home Basic hajlandó futni.


Ezzel kapcsolatban Linda Norman, a Microsoft jogtanácsosa nyilatkozatában azt közölte: "Nagy különbség van a tények és a keresetlevélben foglaltak között. A Microsoft mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelően informálja nemcsak a vevőket, hanem a számítógép gyártókat és kereskedőket is a Windows Vista különféle verzióinak hardverkövetelményeiről."

Közben számtalan elégedetlen vásárló panaszkodik amiatt, hogy becsapva érzi magát, mivel a "Vista Capable" matricával ellátott gépén futtatott Vistával különféle komoly problémák vannak, mivel a Vista sok hardverrel nem kompatibilis, illetve sokféle funkció nem is működik. Lényegében ilyen esetekben csak a teljesen fapados Vista Home Basic használható, amit viszont szinte senkinek sem kell.

Norman szerint viszont attól, hogy a Vista Home Basic-ben nincs meg minden funkció, attól még igenis egy Windows Vista. "Mindenki, aki "Windows Vista Capable" matricás számítógépet vásárolt használhatja a Vista alapfunkcióit. Valóban léteznek különféle Vista verziók melyek további szolgáltatásokat nyújtanak, viszont az alapverziós Vista Home is nagyon nagy előrelépést jelent a Windows XP-vel szemben, különösen a biztonság, megbízhatóság és összeségében véve a használati érték szempontjából." - mondta Norman.

Sokan elégedetlenek mert igenis becsapva érzik magukat, a Microsoft pedig természetesen a jogi paragrafusokba kapaszkodva fogja megpróbálni édeni igazát. A kérdés az, valójában kinek van igaza?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #31
    "A UAC nem biztonsági funkció."

    De az. Segít megvédeni a géped a vírusoktól és egyéb nemkívánt látogatóktól.

    "Olyat egy kezdő programozó is tud írni"

    Nem az a lényeg, hogy milyen nehéz megcsinálni (azért picit többet tud, mint hiszed, nézz utánna). Arról van szó, hogy ha valamelyik progi olyan műveletet akar végrehajtani, ami veszélyes lehet, akkor az OS rákérdez, hogy valóban te kezdeményezted-e a műveletet, vagy valaki a te nevedben rosszalkodik.
  • Penge4 #30
    RedStorm: MS fannal kár lenne bármiben is vitatkozni, azt azonban még megemlíteném, hogy az OSX-et és a Linuxot ne említsük már egy lapon. Linux használatához egy külön életstílus és világnézet kell, hogy ne tegyél kárt a gépben és magadban, OSX-et meg akárki használt már nem hallottam még rá rossz szót (persze egy két ilyen alaptalan, vagy statisztikákat néző megjegyzést, hogy "feltörhető", meg "csak kéri a jelszót, azt annyi." De ezektől eltekintve élvezet használni. Olyan, mint egy Windows, bugok és vírusok nélkül.

    "Mivel mind külön-külön más teljesítményű vasat igényel külön kellett volna feltüntetni és nem csak azt, hogy Vista Capable."

    Már ne haragudj, de aki nem tudja eldönteni, hogy ha vesz pl 30 rugóért egy Basic-et, azon általában csak Office-t használ, netezik, CD-t/DVD-t ír, filmet néz, zenét hallgat...stb Tehát az alap funkciókra megfelel.
    Aki Ultimate-et vesz, az meg nem azért ad ki 100 000HUF-ot érte, hogy a fentebb leírt funkciókra használja. (Ha igen, akkor van számára egy eladó fényes kavicsom 1 000 000HUF-ért ) Aki meg ezek után nem tudja, hogy azért van Premium matrica is, hogy az Ultimate-et (ki)használók azt vegyék, azt tényleg nem szabad gép közelébe sem engedni.
    A csúnyán néző boltosokban egyetértek, ahogy abban is, hogy sokan külön megszivatják a tudatlan vevőt, de egy embernek kell lennie annyi önkritikájának, hogy legalább saját magának bevallja, hogy nem ért hozzá és megkér valami ismerőst. Nem az a szégyen, ha valaki nem ért valamihez és segítséget kér, hanem ha nem ért valamihez és aztán másra hárítja a dolgokat és pereskedik...
  • Piel #29
    Végignézegettem a Vista kiadásainak a dobozait is. Minden kiadásnak ugyanazokat technikai adatokat adják meg minimum konfigként! Ha a vásárló ránéz a dobozokra meg a cimkére, már el is van adva a gép! Csak otthon fog rájönni a csalásra.
  • Piel #28
    Megint a profit az első és kiadtak a kereskedőknek egy matricát, amivel a kereskedő átverheti a vevőket. Billyék nyugodtan elmondhatják: Nem mi voltunk! (Mint a gyerekek!) Szerintem a lehetőséget felkínálták és vastagon kaszáltak is vele MS-ék és a gépgyártók. Ha Vistáról veszélünk akkor minden kiadás értendő alatta! Ha Home Basic vagy Ultimate akkor megint tudja a vásárló, hogy mire számíthat. Mivel mind külön-külön más teljesítményű vasat igényel külön kellett volna feltüntetni és nem csak azt, hogy Vista Capable. Persze van egy apróbetűs rész! Igazából általában én is úgy vásárolok műszaki cikket, hogy elmegyek az elektronikai boltba és körbejárom, megpróbálom beazonosítani, majd otthon túrom a Netet, nehogy megint átverjenek! Ez nem várható el mindenkitől. Arra meg kíváncsi lennék, hogy hányan olvassák el az apróbetűs részt! Legtöbb esetben mire eljutnánk odáig az eladó már olyan ferde szemekkel néz, mintha bankrabló lennék. Szerintem megérdemelnék a bírságot, de ezt megítélni a bíróság dolga.
  • RedStorm #27
    Mert az aztán k*rva nagy biztonsági funkció ,hogy a Mac OSX megkérdi a jelszavad amikor installálni akarsz aztán cső. Még csak nem is figyelmeztett vagy valami. A Linux pedig kiírja ,hogy nincs sh oszt jónapot. Szóval akkor most miről is beszélünk?
    Amúgy pedig MacOSX és Linux helyett Vista Ultimate, PS3 és Wii helyett XBOX360, Symbian helyett pedig Windows Mobile6. Szerintem.
  • asysoft #26
    Azért messze nem olyan rossz a helyzet, ahogy azt te leírod. Telepítés után valóban sokszor feljött, de napi használat során alig találkozom vele (csak ha a tűzfalhoz veszek fel egy kivételt vagy telepíteni akarok).
  • WinfIlka #25
    Szerintem a MacOS es a Linux nagyon jol megfernek egymas mellett.
  • zola2000 #24
    Jó felőlem lehet MacOs win helyett, de ha nagykonzol akkor is wii ^_^
  • Penge4 #23
    "Linux windows helyett, wii xbox helyett, symbianos telefon windows mobilos helyett."

    Úgy már inkább, hogy:
    MacOSX Windows helyett, PS3 XBOX helyett és eddig is a Symbian vezet az okostelefonok piacán.

    "Arról nem az OS tehet, hogy te kikapcsolod a biztonsági funkciókat."

    A UAC nem biztonsági funkció. Olyat egy kezdő programozó is tud írni, hogy minden program futtatása előtt felugrik egy ablak 5x, hogy "Biztos, hogy futtatni akarod? Lehet, hogy nem is te akarod, csak egy vírus, vagy a másik éned. Olvasd el azért a súgót." "Tényleg tutibiztos? Nem csak véltlenül kattintottál az OK-ra?" "Na akkor jó, ha mégegyszer kattintasz, akkor elindítom. De ha rendszergazdai jogokat is akarsz, akkor játszd ezt végig újra, de akkor még kell kattintanod pluszba 2x."

    Ezt nem biztonsági funkciónak nevezném, hanem erősen lamervédelemnek. De az meg halott ügy, mert az értelmes felhasználó meggondolja, hogy mire kattint, mint nyit meg és mit telepít. A hülye az kattint mindenova, minden szart telepít és csak a "Tovább" illetve "Ok" gombokat ismeri. Ezzel a funkcióval egyedül azon kezdő felhasználókat segítik, akiknek van magukhoz való eszük.

    A matricához még annyit, hogy a Microsoft flhívta a figyelmet az oldalán és sok oldalon is rá lehetett találni, sőt néhány napilapban is le volt írva. Az meg már nem a M$ sara, hogy az ilyen helyen dolgozók többsége (Tesco, Euronics, Electro Globe, Media Markt...stb), akik szart sem értenek semmihez és ha kérdez a vevő, akkor így zajlik:
    - Elnézést, ezen a gépen/laptopon futni fog nekem a Vista?
    - Ha rajta van a matrica, akkor igen.

    Arról nem beszélve, hogy ilyen helyeken leginkább az után kapják a fizetést, hogy hány eladásuk volt, ha meg átbassza a vevőt, akkor valószínűleg több. És egyszerűbb mindent a M$-ra kenni és elferdíteni az igazságot.
  • kbupdate #22
    hát itt is érdeklődik az ember... NORMÁLIS esetben.