Berta Sándor

Németország: a fórumgazda felelős a tartalomért

A német szövetségi legfelsőbb bíróság ítéletében kimondta, hogy egy fórum üzemeltetői felelősek az oldalon leírt tartalomért és bárki jogosan követelheti ezekről a honlapokról a rá nézve sértő megjegyzések eltávolítását.

Gyakran lehet olyan mon­datokkal találkozni a fórumokon vagy más, az emberek véleményére építő oldalakon, hogy a meg­jelenő vélemények, nem azonosak a szerkesz­tőség vagy a működ­tető véleményével, azok tartal­mával nem feltét­lenül értenek egyet vagy hogy a meg­jelenő infor­mációkért az üze­meltető fele­lősséget nem vállal. A téma jó ideje meg­osztja az inter­netes társa­dalmat, hiszen az online világban is bárki leírhatja a véleményét, azonban ezzel akár meg is sért­het másokat és a fórumokat működtető cégek ilyen esetekben gyakran hárítják el magukról a felelősséget. Töké­letes megoldás nem létezik, a moderátorok alkalmazása szintén vitatott.

A német legfelsőbb bíróság mostani VI ZR 101/06 számú ítéletében precedens értékű döntést hozott, hiszen először mondta ki, hogy Németországban a fórumok üzemeltetői is felelősek a megjelenő tartalmakért és a jövőben kötelezhetők arra, hogy töröljék a kifogásolt bejegyzéseket.

A mostani ügyben két internetező bejegyzéseiben különböző jelzőkkel illetett egy gyermekpornográfia ellen küzdő egyesületet, illetve annak egyik képviselőjét. A szervezet munkatársának ez érthetően nem tetszett, a fórum működtetője viszont azzal érvelt, hogy ő kellő módon elhatárolódott minden bejegyzéstől. A legfelsőbb bíróság ezt a védekezést nem fogadta el, miként a szakembernek arra való hivatkozását sem, hogy ő csak a technikai követelmények megteremtéséért felelős, az oldalon megjelenő véleményekért és azok tartalmáért nem.

A legfelsőbb bíróság visszautalta az ügyet a düsseldorfi tartományi bírósághoz, ahol a bíróknak most azt kell megállapítaniuk, hogy történt-e és ha igen, milyen bűncselekmény és ezután kell meghozniuk a döntésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atomy #21
    Közszereplőket továbbra is lehet anyázni nekik többet kell bírni, tehát ezután is mondhatod Gyurcsány úrra(vagy a német megfelelőjére) hogy hazaáruló, de aki nem az azt továbbra sem lehet szidalmazni meg gusztustalan jelzőkkel illetni.
    Ha meg valaki nem tudja kultúrált formában előadni a mondanivalóját anélkül hogy másokat sértegetne annak a véleményéért nem hullatok könnyeket.
    Továbbra sem fogják börtönbezárni a moderátorokat a bírósági ítélet arra utasította hogy törölje az ilyen bejegyzéseket, aki képtelen moderálni a fórumát az adja át másnak a jogot vagy ne is fogjon bele, mellesleg az ilyen fórumok többnyire kihalnak a mérhetetlen mennyiségű spam és idióta miatt.
    A scientológiát szintén lehet bírálni csak ezután majd nem lehet megalapozatlan dolgokat tényként közölni vagy "gonosznak" stb. titulálni minden alap nélkül. Ha van alapja, példákkal, tényekkel, bizonyítékokkal megtámogatva akkor lehet.
    De mégha törlésre kerül is pár megjegyzés, akkor sem fog eltűnni mert rögtön utána feltűnik máshol, lásd warez dolgok vagy szélsőséges eszmék.
  • Tyberius #20
    "Mintha millió német segg egy kicsit még jobban összeszorult volna... aztán hirtelen csönd." (Obi-wan Kenobi)

    Atomy: Egyszerűnek hangzik, nem? Csak gondolj bele a hosszú távú hatásokba.

    Többet nem lehet ám hevesen vitatkozni pl. politikáról, hiszen ki tudja, mikor kiáltja ki becsületsértésnek valamelyik párt az egyik hozzászólásban elhangzottakat, és követeli annak törlését. A fórumgazda meg ugye nem feltétlenül fogja ismerni a vonatkozó törvényeket, de ha még ismeri is, akkor sem mondja azt, hogy márpedig ez igenis nem törvénybeütköző, ugyanis nem szeret bíróságra járni (még akkor sem, ha ő nyerné meg a pert, neki egyszerűen az az egy hozzászólás nem éri meg a szaladgálást), ő egyszerűen törli az adott hozzászólást. Ha ez többször megtörténik, akkor akár azt is mondjhatja, hogy a franc fog emiatt aggódni, és törli az egész topikot, fórumkategóriát, vagy akár be is szüntetheti az egész fórumozást. Ugyanis senkinek nem hiányzik az a terhet, hogy ő a felelős akár többezer ember online kijelentéseiért.

    Szóval szerintem ez a törvény hosszú távon a német online fórumok megfogyatkozásához fog vezetni. Ami megmarad... effektíve bárki moderálhatja majd a rár vonatkozó hozzászólásokat, ami pedig bizony nem más, mint a szólásszabadság egyik fontos terének megnyirbálása.

    Ha például sokan megírják fórumokra saját élményeik alapján, hogy a szcientológia milyen veszélyes és gonosz szélhámosság, akkor ezek a hozzászólások is meg fognak jelenni a keresőkben, ha valaki rákeres a szcientológiára. Viszont ha a szcientológia egyház ezután hathatósan felléphet minden ilyen jellegű megnyilvánulás ellen, akkor előbb-utóbb kivesznek a keresőből az ilyen jellegű találatok, és csak a szcientológia nagyszerűségét hirdetők maradnak. Ez pedig a különbséget jelentheti aközött, hogy egy szegény balekot elcsábítanak-e, tönkretéve az életét, vagy sem.
    Ráadásul ez precedensértékű per lehet, ezek után bármilyen "webkettőnullás" tartalomszolgáltató (amely tehát a felhasználók által beküldött tartalomra épül) felelőssé tehető a felhasználóinak működését. Ezért aztán hamarosan a blogszolgáltatók is sorra kerülhetnek. Nesze neked alkotói szabadság. Az újságok, egyéb sajtóorgánumok általában jogi védőernyőt nyújtanak alkotóiknak, azaz ellátják a jogi képviseletüket, ha bajba kerülnének egyik-másik cikk miatt. Ez az, amit a blogszolgáltató nem engedhet meg magának a hirdetésekből érkező bevételekből, nem védheti meg az utolsó blogger hülyeségeit is, tehát valszeg magukra fogja hagyni őket. Innentől kezdve veszélyes lesz "rázós" témákról írni.
    Szóval nem olyan egyszerű világ ez.
  • arty #19
    németország :(
  • Atomy #18
    Hihetetlen mennyien félreértik a szabadság fogalmát. Az nem azt jelenti hogy mindent szabad. Itt például ez: "...két internetező bejegyzéseiben különböző jelzőkkel illetett..." nekem becsületsértésnek tűnik ami nem tartozik a szólásszabadság körébe.
    És teljesen egyértelmű ahogy a tv-, rádió-, újságban a szerkesztő a felelős azért hogy ilyesmik ne jelenjenek meg, a fórumokon a moderátor, csak ott az utólagos szerkesztés elvét lehet csak alkalmazni. Nem értem eddig miért nem volt így.
  • sathinel #17
    ok:D nem 100 év. Az nagyon igaz amit mondassz. A vajdáknak még nállunk is nagy hatalma volt, és nem úgy hogy összeverték, megfenyegették a társaikat. És sokkal jobban tudták őket vezetni mint manapság pár emberke, akiket kiválaszt egy kormány, vagy párt. Ők voltak a saját választott vezetőik. Nem tudom itthon hogy tetszetmikor az oroszok választottak mindenhová vezetőket:D
  • AgentKis #16
    100 éve ezzel nem volt probléma. A probléma akkor kezdődött, amikor a romák jólműködő vajdás rendszerét szétb@szta a kommunista diktatúra. Azóta van egyáltalán ilyen, hogy cigánykérdés.
  • Dredd #15
    gyerekek, ez a cikk nem a cenzúráról szól. azt mondta ki a német bíróság, hogy ha valaki mást sértő tartalmat helyez el egy fórumon, azt az üzemeltető kérésre köteles onnan eltávolítani. ez a klasszikus sajtó-helyreigazításnak egyfajta netes fórumos változata, ahol nem helyreigazítást, hanem eltávolítást lehet kérni. ha a fórum üzemeltetője ezt a kérést nem teljesíti, felelősséggel tartozik azért, amit oda leírt valami idióta user.
    nincs szó arról, hogy az üzemeltetőnek monitorozni kéne, hogy mit írnak a felhasználók, olyanról meg pláne nincs szó, hogy előzetesen cenzúrázná bárki a fórum tartalmát (miközben ezt több helyen megteszik a moderátorok maguktól ma is).

    a szólászszabadságról meg annyit, hogy nagyon szép alapelv, és mint ilyen elmélet, ami a gyakorlatban már máshogyan érvényesül. utalnék itt pl. arra, hogy a fejlett nyugat-európai országokban, ahol elvileg szólásszabadság van, börtönbe kerülhetsz, ha a véleményed egyes történelmi eseményekről különbözik a mainstream véleménytől (holokauszt). holott tudjuk, hogy a történelmet többszáz éves távlatokból szokás értelmezni, és remélem, hogy ezt a vérlázító baromságot is elmossa majd az idő >:(
  • sathinel #14
    Szerintem az a gond hogy sok párt csak szavazatot lát bennük, és népességnövekedést, ezért látszatintézgedésekkel fentebbnyomták a jogaikat, de minden mást hagytak úgy ahogy 100 éve kb...
  • sathinel #13
    Vörös csillag is tiltott hatalmi jelkép, meg ami még hozzátartozik. De ők nem ragadtak ki egy eszmét, a történelemből, és próbáltak nacionalizmust kiépíteni, hanem a saját jelképüket belevették mindenbe ami akkoriban jelkép volt. Nem védem őket, mert szerintem mindkét diktátor gyükér volt. És nem védi egyik oldalt sem hogy a másik durvábban viselkedett. Mint az oviban.

    A cigányokkal igazad is van ha azt nézed, hogy mentalitásukon kell változtatni. Én vidékről származom, és sok verekedésben volt részem velük. De van köztük olyan akiért tűzbe raknám a kezem. Álltalánosítani nem szabad. Láttam magyarok közül is olyat, hogy többen voltak, ittasak, és összevertek valakit találomra. Ez sem szép. Büntetni kell az ilyet, és asszimilálni őket:D
    A viccet félretéve van probléma, és ezt nem jól kezdték megoldani. De ez már politika, és nézd meg mire használják a kisebbséget a nagy pártok.... Ennyi erővel kiirthatták volna ősapáinkat Európából, mert mi meg szétöldöstük fél Európát.
  • aaaaa #12
    A cigányok meg nyíltan raszzisták, köpködik, ütik, verik, alázzák a magyarokat nap mint nap. Ez meg nyílt raszzizmus. Ezt elhallgatni meg mindenki döntse el mi...
    De többségünkben sokkal, de sokkal nagyobb félelmet kelt egy 10 fős rosszarcú cigánybanda látványa az éjszakában, mint egy Árpád-sávos zászló az erre érzékeneykben. Na de a tanárnőt arcul köpdöső senkiházi mocsos cigányoknak még a származását sem szabad megemlíteni...
    Szép lesz, ha már majd törvény fogja védeni őket, és csak ők lehetnek raszzisták, mi meg még ki sem mondhatjuk a véleményünket, sérelmeinket.
    És miért kellene kivinni a többi zázslót is ? A magyar zászlóban is volt kommunista címer, amit kivágatak 56-ban. Azt egy semmivel sem jobb diktatúra sajátotta ki magának a háború után (sokkal hosszabb ideig), akiknek ugyanúgy bűn megbocsájtani, mert az a rendszer összességében több embert ölt meg a világon, mint a fasiszták.