MTI

Profitfigyelmeztetés a Deutsche Telekomtól

Profitfigyelmeztetést adott ki a Deutsche Telekom az idei évre vonatkozóan a "rendkívül kemény" versenyre, és az euró erősödésére, valamint a marketing-kiadások növekedésére hivatkozva.

A Magyar Telekom többségi tulajdonosa az idén 19 milliárd euró EBITDA eredményt vár a korábban jelzett 19,7-20,2 milliárd helyett. A verseny éleződése elsősorban a vezetékes üzletágat érinti, ezért itt 800 millió euróval lesz kevesebb az adó előtti eredmény a korábban vártnál, az euró erősödése nagyjából 200 millióval, a marketing-kiadások emelkedése további 200 millióval csökkenti a várható eredményt a korábban prognosztizálthoz képest.

A legnagyobb európai távközlési vállalat adózott eredménye tavaly az első kilenc hónapban 12,3 százalékkal 4,029 milliárd euróra fogyatkozott az egy évvel korábbi 4,595 milliárdról. Az EBITDA 6,5 százalékkal 14,378 milliárd euróra csökkent 15,383 milliárdhoz képest. A nettó bevétel 3,1 százalékkal 45,452 milliárd euróra nőtt 44,087 milliárdhoz képest.

A csoportot továbbra is nyomasztja, hogy a vezetékes üzletág ügyfélszáma rohamosan fogy, főleg Németországban, nem csak a mobil telefónia, hanem az alternatív szolgáltatók versenye miatt is. Ezért 2010-ig 5 milliárd eurós költségcsökkentést akarnak elérni. 2008 végéig 32 ezer fővel akarják csökkenteni a létszámot Németországban - ebből 20 ezer állás a vezetékes ágazatban szűnne meg -, és utána is folytatják a leépítést. A nagysebességű internet-szolgáltatásban 5 ezer új munkahelyet létesítenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)