Gyurkity Péter

Feltörték a HD DVD másolásvédelmét

Közvetlenül az ünnepek előtt sikerült megkerülni a következő generációs optikai formátum által használt AACS-technológiát, amelyhez pedig a kiadók nagy reményeket fűztek. A megoldást egyelőre nem igazolták.

A sikeres manővert egy magát muslix64 néven emlegető hacker követte el, aki a Doom9 fórumra elküldött bejegyzésben részletezte a felfedezést. Állítása szerint rábukkant a HD DVD lemez által használt titkosító kulcsra, amely nagy valószínűséggel a lejátszószoftver jóvoltából lepleződött le. A kulcs birtokában már lehetővé vált a lemezen lévő film felmásolása a merevlemezre, a nagy felbontású tartalom szabad, korlátlan használata.

A BackupHDDVD névre keresztelt alkalmazás a hacker állítása szerint jelenlegi állapotában is képes bármely HD DVD film másolásvédelmének megkerülésére. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a program igencsak instabil, a készítő januárra ígéri a továbbfejlesztett verziót. Addigra már valószínűleg beérkeznek a visszaigazolások, így kiderül, hogy valóban működő szoftverről van-e szó, nem pedig üres fecsegésről. Ez a karácsony miatt a szokásosnál tovább tart, de ha igaz a hír, a kiadók igencsak kellemetlen meglepetéssel lesznek kénytelenek számolni.

Márpedig az Advanced Access Content System (AACS) hozzáférés-kezelő technológia éppen a DVD idejekorán kijátszott védelmét hivatott leváltani, tartósabb megoldást biztosítva a kalózmásolatok gyors terjedését megakadályozni szándékozó szórakoztatóiparnak. Mindkét következő generációs szabvány erre építi saját védelmét, a Blu-ray tovább kiegészítésekkel igyekszik fokozni a hatást. Itt a felhasználóknak olyan apróságokkal is számolniuk kell majd, mint a kijátszott kulcsok letiltása, a lejátszószoftverek kényszerű frissítése, amely megnehezítheti a végleges törések megjelenését.

Az AACS feltörésére korábban maga Jon Johansen is bejelentkezett, ő azonban mostanság más projektekre koncentrál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a HD DVD tábor hogyan reagál a hírre, de minden bizonnyal nem lesznek elragadtatva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TorrenteXY #47
    Én egyszer olyan védelmet láttam hogy a cd lemez alsó rétegéből fizikailag ki volt vágva egy 2*2 mmes darab, és ezzel oldották meg a védelmet. :D Nemtom hogy mennyire feltörésbiztos, de nagyot röhögtem rajta. És a cdt már évek óta használják, nincs adatvesztés. :)
  • dez #46
    A helyes alak meg ez: Blu-ray (e nélkül, ez egy márkanév). ;)
  • turul16 #45
    Szerintem meg vesztett :)
  • GulaSoft #44
    blueray akart lenni csak kicsit mellécsapkodtam.
  • GulaSoft #43
    Na asszem mégiscsak a bloeray győzött és ennek kifejezetten örülök
  • dez #42
    "A kulcsnak valahol a memóriában mindenképpen meg kell lennie dekódolt formában (különben nem tud vele dolgozni a sw)."

    Megoldható, hogy kódoltan legyen csak a memóriában: regiszterbe olvasni az épp kellő darabot, abban kikódolni, és használni. Persze így nem lehet túl bonyi ennek elkódolása, de ahhoz elég, hogy ne legyen olyan egyszerű a huncutkodó dolga, mint így.
  • Yv@n #41
    Épp ez a lol az egészben. A mezei user, aki azzal hogy a szomszédnak/havernak másol egyet kevesebb 'kárt' okoz, mint az expert, aki elárasztja vele a feketepiacot. Mégis az előbbit szopatják be a védelemmel.
  • Mardel #40
    "a BR NEM ugyan ezt a védelmet tartalmazza! ezt IS!

    ott még van másik két szint, a "vizjel" (bd-rom mark, "amit" audio dvdnél már SIKERESEN alkalmaztak, nem sikerült megtörni), a másik a BD+ amivel menedzselhetők a lemez/player kulcsok ... azaz könnyen feketelistára kerülhetnek lemez/player kombináciok ..."

    Szvsz olyan dolgot nem veszek, amiről nemtudok biztonsági másolatot készíteni.

    HD-DVD rulz.
  • turul16 #39
    Nem. De ha valamely expert feltöri a védelmet, akkor kiad agy programot amit az egysegsugaru userek is tudnak használni. Na ezt meg lehet akadályozni.
    Az expoert le fogja tudni menteni, de user nem fogja tudni.
    Létezik ilyen koncepció.
    Értelme ennek sincs, mivel a nagyüzemi hamisótók le fogják tudni másolni, ill. fel fog kerülni a netre.
  • arty #38
    a BR NEM ugyan ezt a védelmet tartalmazza! ezt IS!

    ott még van másik két szint, a "vizjel" (bd-rom mark, "amit" audio dvdnél már SIKERESEN alkalmaztak, nem sikerült megtörni), a másik a BD+ amivel menedzselhetők a lemez/player kulcsok ... azaz könnyen feketelistára kerülhetnek lemez/player kombináciok ...

    BD coyp prot specs