Berta Sándor

Emsdetten - nem csitulnak a hullámok

Immár három nap telt el a holland határ melletti kisváros egyik iskolájában elkövetett vérengzés óta, azonban még most is folyamatosan újabb részletek derülnek ki az esettel kapcsolatban.

A legmegdöbbentőbb új mozaikkockát két olyan pálya jelenti, amelyeket Sebastian B. készíthetett el a Counterstrike nevű játékhoz. A Level de_gss gyakorlatilag élethű mása az emsdetteni iskolának, azonban az csak később derült ki, hogy a készítője voltaképpen nem is a vérengzés helyszínéül szolgáló intézményről, hanem az onnan kereken 240 kilométerre lévő Kassel melletti Melsungen iskolájáról mintázta.

A még 2000. szeptember 16-án, Schlossherr, vagyis Várúr készítői néven nyilvánosságra hozott pálya kétségtelenül ideális gyakorlóterep lehetett az ámokfutó számára. Utólag kiderült, hogy Sebastian B. csupán 2003-ban csatlakozott az egyik online közösséghez, így biztos, hogy nem ő készítette a pályát, de kapóra jöhetett neki. A fy_hallofdeath nevű pálya viszont biztosan az ámokfutótól származik, egy kihalt csarnokból áll, ami tele van a földön heverő különböző fegyverekkel.

Eközben egyre élénkebb vita bontakozik ki az erőszakos játékok betiltásával kapcsolatban. A G.A.M.E. e.V. nevű, több mint 40 német játékfejlesztőt és producert tömörítő egyesület először hallatta hangját az ügyben. A szervezet először az áldozatokkal szemben fejezte ki sajnálatát.

Ezután viszont tiltakozott a vérengzéshez vezető problémák és az erőszakos játékok összemosása, a játékkészítők bűnözőkként való beállítása ellen. A legnagyobb problémát az egyesület képviselői szerint az jelenti, hogy van a fiataloknak egy csoportja, akik a magánéletükben, az iskoláikban, a családjukban vagy a munkájukban komoly problémákkal küzdenek. Ők nem kapnak elég elismerést és támogatást a társadalomtól.

Az embereknek joguk van eldönteni, hogy a szabadidejükben milyen játékokkal játszanak. De semmiképpen sem szabad az összes játékost egy kalap alá venni, hiszen az 5 éves kisgyerek, a 70 éves nagypapa és a 40 éves férfi ugyanúgy játszik, mint egy tinédzser. A szülőknek és a pedagógusoknak kell(ene) jobban figyelniük a gyerekekre, vigyázni rájuk, megnézni, hogy milyen játékkal is játszanak. Így még időben kiszűrhetők lennének az esetleges erőszakos vagy zárkózott fiatalok és számos későbbi probléma vagy vitás helyzet megelőzhető lenne.

A szervezet szerint társadalmi problémáról van szó és nem bűnbakot kellene keresni. Például az olyan a kérdéseket kell megvizsgálni, hogy mi módon jutott egy 18 éves fiatal fegyverekhez és robbanószerekhez, miért nem tűnt ez fel senkinek, miért nem segített neki senki a környezetében problémáinak a megoldásában? Összefogásra, a gyerekekre és a fiatalokra való jobb odafigyelésre, több empátiára van szükség, nem pedig boszorkányüldözésre. Ugyanezt a kérdést feszegeti Bert te Wildt, a hannoveri egészségügyi főiskola munkatársa is, aki nemrég készített tanulmányt a szorongó fiatalokról.

"Az ilyen problémákkal küzdők inkább elvonulnak egy másik, virtuális világba. Szeretnének eltűnni a valódi életből, menekülnek belőle" - jelentette ki a szakember, aki összesen 23 ilyen gondokkal küzdő személyt vizsgált meg. A betegek többsége hat óránál több időt tölt az interneten, 80 százalékuk depressziós vagy személyiségzavarral küzd.

Wildt szerint Sebastian B. pontosan beleillik ebbe a képbe, hiszen örökös vesztesnek érzi magát, akit "hülyegyereknek" bélyegeztek meg. De a világhálón fordulhat a kocka, ott kiélheti magát, ő lehet a nyerő. "Ez egy megoldáskeresés. Online megtalálják azt, amit a valóságban hiába keresnek: kapcsolatokat, egy csoporthoz való tartozás érzését, akár a szerelmet is" - mondta a hannoveri kutató, aki elismerte, hogy vannak nehezebb esetek is, amikor az illető akár 16 órát is az interneten tölt, nem eszik, nem fizeti a számláit, nem telefonál.

Az egyének teljes szociális leépülése nem lehet célja egy társadalomnak sem. Ezért lenne fontos segíteni ezeken az embereken. S persze felmerül az a kérdés is, hogy miközben már szinte mindent - fórumokat és chatszobákat is - ellenőriz az állam a terrorizmus elleni harcra hivatkozva, akkor hogy történhetett meg egy olyan vérengzés, mint a hétfő délelőtti emsdetteni? Hiszen látható jelek voltak. Vagy senki sem vette őket komolyan?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ma2ska #28
    Az a fő probléma sztem hogy már iskolás korban is tele vannak a fiatalok, többnyire otthonról hozott előitéletekkel, téveszmékkel, intoleranciával, persze mindezt ugy adják elő mintha teljesen eredetiek lennének ami csak az alkalmazott nyelvben nyilvánul meg valójában már ekkor ugyanolyan hülyék mint a szüleik, és ennek megfelelően müködnek. Ez nagyban is igaz a társadalomra, ezért nem fejlődik az ember 2000 éve semmit sőt egyre defektesebbé válik. Az "un" rossz arcot minden további nélkül lehetne a közösségbe integrálni, mint különleges vagy egyedi embert, elfogadva olyannak amilyen, de már többnyire az elég ha a szülei csóróbbak az átlagnál, hogy perifériára szoritsák. /nincs a legujabb telkója pl/
  • Morden23 #27
    Ez nagyon érdekes, és rendkívül szomorú is, de a helyzet az, hogy a kiközösítés meg a bekattanás nem hozható ennyire közös nevezőre.

    Ha mindenki, akit kiközösítgetnek néhanapján, gyilkológéppé válna, akkor a káosz kellős közepén élnénk.

    Nincsen összefüggés. Akiben valami "el van törve", az csak stagnál, és "vár" egy behatásra, ami eredményezi az ámokfutást, nem pedig a behatás eredményezi azt, hogy egy amúgy normális emberből pszichopata válik. Ezt kéne megérteni végre.

    A labilis idegzetű emberek nem az iskolai megaláztatások termékei, az csak felteszi a pontot az i-re. Ha nem az iskolában, akkor pár évvel később a munkahelyén kattanna be.
  • Scottt #26
    Sajnos a mi osztályunkban van 2társaság van 1beképzelt majmok akik hyper hülyék de azt hiszik h mivel több pénzük van mitn a másiknak jobbak(ők nagyon hülyék)van a másik csoport ahol a "kiközösíttek" vannak szegények közt van 1 csomó jó arc (sztem) de sajna szinte csak én vagyok normális hozzájuk a többi csupa hülyének nézi. pedig nagyon normálisak szal ha az ilyenkből ilyen lesz akkor a 5-6-7fiú mirre kijárja a a 8dika anniy szihopata val több lesz és hát sajnos ez elég szomorú h tönkre teszik egymás lelki világát szegény gyerek márannyira taccsra van menve h ha kérdez vmit a tanár akkor elkezd sírni:(hát nagyon sajnálom a kölyköt de nem tudok érte semmit enni
  • k9duli #25
    "esetek után az elkövető mér végez magával?"
    Szerintem egyszercsak ujabb kattanás az agyban, körül néz mit csinált felfogja hogy körülötte zsaruk nincs menekvés, csak a reménytelenség és inkább pontot tesz a végére.
    Értelmet amúgy meg ne keresd, mert nincsen. szvsz.
  • Karez #24
    Hírhez:
    Picit meglepődöten olvastam eseményeket hogy az illető próbálta megismételni (sőt talán felül is akarta múlni...) a Columbine iskolai mészárlást.
    Furcsakép a columbine-in is találtak a fiataloknál egy doom.2-es játékot.Sőt! Az egyik gyerek egy 7 mapból álló mod-ot is készített hozzá (személyesen is játszottam vele. akit érdekli itt megtalálja futattó progiként a doomsday-t ajálom).
    Mégsem tiltoták be a doom.2-t sőt azóta egy 3.rész is készült belőle....jó igaz olvastam olyanról hogy az ID software készítői alig tudtak bemenni irodájukba másnap az eset után a nagy tiltakozó tömeg miat.
    De hagyuk a formaiságot...lényeg az hogy sok jele volt annak hogy az illető bekattant.Nem az agresszív videojátékokra kell először rászálni.Mint sokan mondtátok lehet már nem viselte el a sok megaláztatást amit kapot a fejére 11 évig....és felnőtt korára úgy gondolta bosszút forral emiat.És nem a szekálókat nyírta ki...neeeem... ő úgy gondolta gyökeresen kell kiirtani a baját..hát az iskolát kell kiírtani.Persze nem úgy mint a columbine-i esett...úgylátszik Sebastian B. többszöris átnézte a columbine-i eset iratait...kiismerte mit hibáztak eric-ék....mészárlásához több fegyvert és több információt kereset bomba készítésre...sőt sztem még golyóállómellényt is vett.
    Aztán persze így már sehogysem tudta senkisem megállítani.A gyilkoság megtörtént ő meg öngyilkos lett.....(ténleg csak kérdezés képen az ilyen iskolai esetek után az elkövető mér végez magával? jó nem akar börtönbe kerülni értem én de akkor is....)

    Komentek:
    Áh értem szóval az a "szar-arc" aki nem a italba,drogra,utaci lányokra költi a pénzét....aki nem rongál,verekszik,anyázik mindenkinek és leszarja az életét, aki nem szereti a TUCC-TUCC és "hey ma fucka'" zenét..... aki nem tiszteli az öregeket és a felnőtteket ezért nekik is anyázik sőt nekik is megy.
    És még sorolhatnám napestig a többit....folytasam...he?
    Ne értesetek félre én nem vok ilyen "szar-arc" csak egyszerűen kerülöm az ilyen dolgokat....kivéve a jó koncerteket a haveri társaságot.
    Én is eltudom képzelni az esetet hogy próbáltatok haverkodni:
    - Hé vazze hogy smint?
    - Semmi
    (hátul a haveritársaság már röhög rajta)
    - Te figyu nem jössz diszkóba? felszedünk pár csajt neked...adunk anyagot is meg minden
    - Nem érek rá
    (közben a kérdező is már fetreng a röhögésen a gyereken)
    - Te figyu mért vagy ekkora ....
    Nah jó nem folytatom szal kb. ilyen lehetett (ha mégsem meg ne sértődj lehet ti normálisabbak voltak de a legtöbb ilyen action így szokot lenni).
    Summa sumárum ami megtörtént hát megtörtént....persze a média nem azzal foglalkozik hogy "tuti őrült volt a hapek meg a suli miat" mer az rontana az imizsén a tv társaságnak.Míg annó a 70-es években ilyenkor a rock zneére mentek mostanában a videójátékokat hozzák fel mer az "menő" állitóag msot a médiában...
  • Morden23 #23
    "A fy_hallofdeath nevű pálya viszont biztosan az ámokfutótól származik, egy kihalt csarnokból áll, ami tele van a földön heverő különböző fegyverekkel."

    Nemcsak retardált loser, de még kreativitásban sincs a toppon.

    "A szülőknek és a pedagógusoknak kell(ene) jobban figyelniük a gyerekekre, vigyázni rájuk, megnézni, hogy milyen játékkal is játszanak."

    A szülőknek, pedagógusoknak inkább arra kéne figyelniük, hogy a gyerekek HOGYAN játszanak. Kurvára nem az a lényeg, hogy mivel.
    Én is CSÉzek, amikor tehetem, és időm van rá, mégsem lőttem agyon még senkit.
  • Unas #22
    Sokmindent írtam, majd kitöröltem. Annyiszor eljátszották már ezt.
    Ráadásul emlékezzen mindenki, hogy hol is tiltották be a Quake2-t az egyik pálya álítólagos túlzott véressége miatt?! :(
  • lee56 #21
    Jaja, tök igazad van, erre nagy az esély
  • ZsirosKenyer #20
    Ők is jófejek voltak csak alternatív módon. Sőt ez most privát dolog, de úgyis neked válaszolok: többek jobb fejek lettek szerintem mint pl. a hory.
  • Szefmester #19
    nálunk is megvolt a klikkesedés, de mégsem lettünk szociopata tömeggyilkosok.. egyenlőre... bár egy öngyilkosunk és egy kísérletesünk volt..