39
  • abzu
    hmmm. Kiváncsi leszek hány OP rendszer marad
  • BiroAndras
    Kisvállalkozásoknak jó egy sima XP pro is a szerverre. Egy halom ingyenes program van, amivel majdnem mindent meg lehet oldani ezen a szinten (levelezés, ftp, sql, webszerver, stb.).
  • abzu
    oké oké, csak sztem a indowsnak nincs sok hátra, pl a MacOS9-is kifullast, és utána a MacOSX már unikx és jobb mint a eówindos azt mondjá
  • pbanfa
    Pont ez az! Nagy cégeknek eddig sem okzott túl nagy gondot, hogy megvegyenek egy win szervert minden nyalánksággal. Ahogy mondod, a linux pont a kis vállalkozásoknak volt tökéletes megoldás. Ki tudja ez így is marad e?!
  • BStage
    de mondok jobbat, a linux sosem volt posix kompatibilis... Az igazi unixokon kivül gyakorlatilag csak a win az, bsd-ből is csak az zártforrású és fizetős. Ugyhogy jobb, ha a unix-like-nál maradunk, mert a win ezerszer "posixabb" mint a linux vagy a freebsd, mégsem unix-like...
  • BStage
    "POSIX a helyes szó. "

akkor mostantól a windows-t is sorold oda, ugyanis az is POSIX kompatibilis (WSU,SFU)
  • Caro
    POSIX a helyes szó.
  • asysoft
    Egész biztos az 5%-os piaci részesedést (amerikában) el sem érő Apple ellen kezd szervezkedni, mert félti a pozícióját:) Szerintem az Apple az Intel processzorokra való váltással csak az MS piacát növelte, Bootcampet sem viccből írták pl:)
    Egyébként az OSX-nek és a Linuxnak nem ugyan az az alapja, egyik (Darwin) BSD, másik ugye Linux:) (Igaz, mindkettő Unix-like).
  • abzu
    ö tom, nem is hibának ondtam, csak mondom, hogy sztem most megint ugyan az a helyzet
  • assdf
    és? ritka üzleti előrelátásról tesz tanúbizonyságot.
  • abzu
    Nem tom ki tudja, de nem Bill Gates fejlesztte ki a DOS-t sem, azt valami fillirért vette meg :S
  • abzu
    sztem a mac maradjon a hardwernél +op rendszer és MS pedig a játékoknál és Ifiicénél :)
  • abzu
    jahh és mivel már nem csak emulációként van jelent a windows az apple gépekben így már az apple fogy mint a cukor, és az applenek nem a szofverekből van a haszon, hanem hardwerből. De a MacOS-t márbiztonságos rendszernek tarják, de ilyet hallotam, hogy nem lesz több windows, sztem az a program alapmiatt és a linux alapot akarja az új hasznot, de akkor miértne MacOs-t használjunk, hisz megkapjuk a legjobbat a géphez INGYEN :)
  • abzu
    de nekem még mindig az apple ellen indulnak mivel a linux és a mac is azonos alapokon van így ki akarja ütni a MacOS-t habár a zeneboltot is indított, de abba is belebukott. most iPod ellen a Zune.
    Ez az én vlemény várom válaszaitok :)
  • Yfel
    Angolul tudókank itt egy jó elemzés a Register-től.

Azt hiszem, hogy ez elég jól elmagyarázza, hogy mi volt a döntés hátterében. Persze lehet, hogy az egész egy összeesküvés elmélet :o)

Y
  • Sir Quno Jedi
    Előttem szólók kifejtették, hogy ez kizárólag a pénzről szól, merthogy (ki hinné) ez egy üzlet. Ha az MS megkeresi őket és (visszautasíthatatlanul) jó az ajánlata, akkor ha a N elnök mégis köpne rá, másnap repülne, mert a részvényesek nem akarnák többé látni a ritkaöntelt pofáját. Itt nincsenek más szempontok CSAK a profit, ez egy pénztermelő üzletág, semmi más. Emberséget, hűséget, becsületet, büszkeséget és a hasonló baromságokat mind az utcán hagyják az öltönyösök, mikor belépnek a testületbe. EZ a kapitalizmus kvintesszenciája! Jeah!
  • TH448
    Erről nem rég volt egy cikk, ahol még az is le volt írva, hogy milyen területeken működnek együtt: ugye virtualizáció (XEN-re CARO elvtárs hívta fel a figyelmem :) ), webszolgáltatások egységesítése (ugye böngészőháború), és a két dokumentum formátum. Tehát az ms elég sokat nyerhet. A novell meg szintúgy, egyből megugrott a részvények árfolyama, ahogy bejelentették a szövetséget. Ezen kívül miért a novell? Sztem elég kicsi, hogy ne jelentsen komoly gondot, ráadásul Novellnek elég komoly ms-es múltja van, és így mintha nyalna picit az EU-nak az ms, mert innen választ partnert. Cserébe viszont nem sokat fog adni, inkább a nevét. Ami engem illet, én örülnék neki, ha egységesítenének, és nem lenne ilyen, hogy sok honlap csak egyik böngészőben megy jól. Ha két ilyen cég egységesít valamit, az már-már szabványnak tekinthető...
  • Cat #22
    a novell részvénytársaság, ha nő a profit, javulnak az eredmények, a tulajdonosoknak vastagabb lesz a pénztárcájuk. Kitérdekelnek itt az egyéb szempontok...
  • immovable
    Azért, hogy az ilyen kis daniknak legyen miért habzó szájjal üvölteni!
  • DjDano
    mert szerinted a világ egyeduralkodó szofverkiadója rá van szorulva, hogy bárkinek is benyaljon?... erősen kétlem :)
  • dirty dogg
    szerintem a novell soha nem látott fénykorát éli, kecsegtető reményekkel. miért paktálna le pénzért? ezzel veszélyezteti az idáig felépített/megvásárolt eredményeit. megéri szerinted egy egyszeri pénzösszegért? én meggondolnám....
  • Sir Quno Jedi
    Szerinted miért (anyám segíts meg!) ?! :D
  • dirty dogg
    ez tételezzük fel rendben is van...de miért ment bele a novell?
  • strogg
    Szvsz nem erről van szó.
    Az tuti, hogy majd megpróbálják átverni a novell-t. A helyzet szvsz arról szól, hogy mind az EU, mind a világ megpedzette a nyílt forrást. pl: opendocument. A Novell nagyon megerősödött a linuxos stratégiája miatt. És a RedHat valóban kezd elég komoly versenytárs lenni. A lépéssel a RedHat-ot tudják gyengíteni, ráadásul ez az m$-nek komoly védelem. Mármint közel menni a nyílt forráshoz. Így ugyanis nem lesz gyértelmű, hogy egy-egy EU-s döntés az m$ ellen kinek is árt jobban. Ráadásul "legálisan" tudnaka win szerverbe linuxos megoldásokat integrálni. Így ugyan azért a pénzért sokkal többet adhtnak m$-ék.
    Ez nyílván nem a linux szervernek fog kedvezni.
    Nem hinném, hogy nem komolyan, és előre kitalált stratégiáról van szó, aminek a gyümölcse olyan 1-2 év múlva érik be.

• Caro
    "A cél az alternatív szoftverek elérhetővé tétele Windows platformon"
    Ez így kicsit elég hülyeség, mivel szinte minden opensource szoftver elérhető az összes architektúrára és operációs rendszerre.
    Legalábbis ami számít arra bitosan.

Ha pedig a szerveres virtualizációkról van szó, akkor pedig az is felesleges már, mivel minden új AMD és Intel processzorban benne lesz a hardveres virtualizáció, ahhoz meg már nem kell átírni a Guest OS-t, hogy jó teljesítménnyel fusson.
  • Praetor
    Ballmer egy kicsit belőtt állapotban van a képen...
  • Supremo
    Az ellenségem ellensége a barátom :-)
  • BStage
    "Egy ilyen szerver pakkot mennyiért kapsz meg az MS-től?! "

általában a szerver árának töredékéért, az üzemeltetési költség elhanyagolható részéért és a fejleszési költségek ki sem fejezehtő hányadáért. És utóbbi kettő az ahol nagyokat lehet spórolni wines platformon. Igy fordulhat elő, hogy amikor a linux szerver oldalon terjed, akkor nem a wintől vesz el részesedést, hanem a unixot öli meg... És persze amikor linuxot választanak és rájönnek, hogy pl. olyan dolgokat kellene kézzel lefejlesszennek mint pl a sharepoint (ami "ingyen" ott volt a win-ben) akkor már kinosan mosolyognak a megsórolt win server kb 100.000 ft-os árán. (megtörtént eset)
  • Sir Quno Jedi
    Ha nem tudod legyőzni, vedd meg, vagy légy te is ugyanazzá!
  • Cat #10
    Microsoft egyszerűen ki akarja nyirni vele a RedHatot.
  • BiroAndras
    "Egy ilyen szerver pakkot mennyiért kapsz meg az MS-től?!"

A legfontosabb, hogy meg tudod-e csinálni vele, amit akarsz. Aztán jön az üzemeltetési költség, a megbízhatóság, és könnyű menedzselhetőség, és csak ezután a vételár. Ráadásul a komolyabb szoftverek linuxra sem ingyenesek, és ezek jóval többe kerülnek, mint maga az OS.
    Ez az ingyenesség csak otthon, vagy kis cégeknél jelentős előny. Nagyobb cégeknél a költségeknek csak kis része az OS vásárlás.
  • Sir Quno Jedi
    Balmer amúgy is úgy néz ki, mint a zördög zakkant dervise, ha megkísért a legintelligensebb ember sem tud ellenállni a zöldhasúak zizegésének! :D
  • Sir Quno Jedi
    Nincs az a PÉNZ!

JA, bocs mégis van... :D

Az üzlet az üzlet, így lesz rákos daganatból szeretett partner! :D
  • Zedas
    Remélem így lesz hivatalos .Net port Linuxra. Ezzel valóban multiplatformossá válhatna minden jövendő wines program.
  • pbanfa
    Most is vannak fizetős programok Linux-ra és ingyenes progik windows-ra. A linux nagy előnye, hogy mint operációs rendszer ingyenes (azaz csak a disztribúciót kell fizetni) és ebben a csomagban minden bent van, ami akár egy szerver üzemeltetéséhez kell (www, mail, ftp, priter, file...). Egy ilyen szerver pakkot mennyiért kapsz meg az MS-től?! Szerintem ezen van a fő hangsúly, nem a felhasználói programokon! (szerintem!)
  • roberttoth
    Még régebben olvastam egy cikket, ami szerint a jövő: a Linuxon megjelennek a fizetős tartalmak, valamint Windows alatt több lesz az ingyenes program.
    Ez teljesen igaz szerintem. Csak gondoljunk bele: Egy műszaki szoftver, csak azért mert Linux alatt is futtatható, attól még nem ingyenes. Vannak ingyenes irodai csomagok, médialejátszók, stb, de az igazán fontos, munkára is alkalmas szoftverek, Linux ide vagy oda, fizetősek lesznek.
    Szerintem épp fordítva van, mint ahogy a cikk írja: nem a windows-nak fontos az opensource programok windowson futtatása, hanem a "fizetős" szektornak a Linux piacra való minél jobb bejutása. Ez pedig csakis jobban szabályozott Linux disztribek esetén lehet (értem ez alatt: manapság ahány linux, annyi féle, nincs benne "szabvány").
  • pbanfa
    Szerintem a Microsoft és a Linux szavak nem fének meg egy web oldalon, pláne nem egy szerződésen.
    Két lehetséges jövőkép van elöttem:
    1. Fizetős lesz a Linux
    2. Ingyenes lesz a Vista
    Szerintetek?
  • bertino
    benyalt microsoft ? :D
  • DjDano
    A Gartner piackutató cég nevét már megimerhettük a Vista-val kapcsolatos alaptalan riogatások szemenszedett hazugságok révén... a szuvukra semmit sem érdemes adni