Berta Sándor

A Betamax sorsára jut a Blu-ray?

A japán vállalat egy salzburgi rendezvényen jelentette be, hogy a héten mutatkoznak be Európában az első Blu-ray készülékek. Meglehetősen érdekes viszont, hogy az örömteli bejelentés ellenére a hangulat nem volt túl rózsás, sőt meglehetősen komor volt.

Már Nicolas Babin-nak, a Sony európai szóvivőjének nyilatkozata is azt mutatta, hogy a japán vállalat némiképpen tart termékének európai debütálásától. A szakember ugyanis a Betamaxot hozta szóba és párhuzamot vont a szabvány és a Blu-ray között. Mindez azért elég érdekes, mert mint ismeretes, a Betamax a Sony évtizedekkel korábbi videoformátuma volt. Az 1975-ben bemutatott szabvány fényes jövőt előtt állt, azonban nem támogatták elegen és jött a JVC által kifejlesztett VHS, amely keresztülhúzta a japán mérnökök számításait. Nos, Babin leszögezte, hogy ez most nem történhet meg.

A szakember szerint a Sony tanult a 31 évvel ezelőtti hibáiból. A Blu-ray korongot számos cég támogatja és nem csak borsot akarnak törni a konkurens HD DVD orra alá, de le is akarják győzni azt. Az eseményre a salzburgi gyárban került sor, ahol CD-k, DVD-k és UMD-k mellett idén augusztus óta már egyrétegű Blu-ray lemezek is készülnek. A kétrétegű Blu-ray korongokra azonban még 2007 elejéig várni kell.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Babin szerint ugyan a HD DVD előnyre tett szert, azonban a Blu-ray a több lejátszónak és a nagyobb filmkínálatnak köszönhetően hamarosan meg fogja előzni ellenfelét. Ezzel azonban csak az volt a gond, hogy az ismertetett számok inkább utópisztikus vágyálomnak hatottak és nem konkrét adatoknak. S hogyha kicsit belemélyed az ember, rájöhet, hogy közel sem a Sonynak áll a zászló.

A legolcsóbb Blu-ray lejátszó, a Samsung BD-P1000 ára ugyanis potom 1299 euró (igaz néhány kereskedő 1099 euróra akarja levinni az árát), míg a Panasonic DMP-BD10-es készüléke 1499 eurós bevezető áron lesz kapható. Ezzel szemben a Toshiba HD-E1 típusú készüléke - amely jelenleg a legolcsóbb HD DVD lejátszó - csak 599 euróba kerül. Ugyan ez nem használja ki teljesen a HD DVD technológiában rejlő lehetőségeket, azonban az árcsökkentéssel együtt is megmaradó 500 eurós differencia nagyon sok.

Ráadásul idén november 24-től már mindössze 200 euróért kapható lesz a HD DVD lejátszó az Xbox 360 konzolokhoz, vagyis a Sony vezette tábornak nagyon össze kell kapnia magát, s ezt jól tudják a Blu-ray mellett voksoló cégek is. Nem véletlen tehát, hogy ezeknek a vállalatoknak a képviselői közül sokan nem igazán tudtak nevetni a Blu-ray kontra Betamax összehasonlításon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #54
    Hát, én azért találtam 250-350e között olyat, amit elfogadnék ajándékba. :P
    Egyébként vigyázni kell, mert sok helyen tavalyi modellek is ki vannak téve. Gondolom, kint hagyják, amíg el nem viszik, és az árcédulát sem bántják.
  • vax #53
    Az az igazság, hogy volt lehetőségem jó párat különböző gyártóktól, különböző tipusait rövid, hosszabb ideig próbálgatni, de sajnos azok amik jelenleg a piacon vannak a különböző szórakoztató elektronikai keresekedésekben bizony ahogy Te is irod, bizony amelyikbe gyorsabb, jobb elektronika, panel van sokkal, jobb képet produkál, de sajnos ezek még nem a 200-300 eFt kategóriába esnek. :(
  • dez #52
    Az újabbakon alig-alig látszik elmosódás. Ami korábban volt, az leginkább az LC molekulák reagálási lassúsága volt.
    Az igaz, hogy csak a legjobbakban van igazán jó deinterlace áramkör, de itt az igazán jó csúcsszupert jelent (új mozgásfázisok kiszámolása, stb.), miközben az átlagos sem olyan rossz.
  • vax #51
    Igazán nem a felbontással van a bajom ezekkel az lcd tévékkel. Állóképeknél meg lassú mozgásnál csodálatosak meg minden. De ha gyors a képmozgás elmosodások meg miegymás a bajaik a 200-300 közötti lcd tv-nek. Mivel a gyors procik egyelőre a drágábbak kiváltsága. Másik, hogy még egyelőre a magyarországi adások nem is igen használják ki ezt a felbontást. De előbb utóbb erre is sorkerűl. :)
  • dez #50
    Ez már ki lett itt vesézve. A full-HD-s (1920x1080) kijelzők még drágák, de 2m-ről egy 80cm körüli, 1366x768-as (vagy akár 1280x720-as) LCD-TV is "megteszi". (Ha valaki ilyen méretű lapos, nem plazma tévét akar venni, nem is kap már kisfelbontásút...) Ilyet ma már 180e körül is lehet kapni (ennyibe volt pár éve egy 72cm-es átlagos 100Hz-es tévé). Persze a jobbak 250e fölött vannak.
  • dez #49
    HDDVD olvasó témához: PC-vel is működik majd az Xbox 360 HD DVD-olvasója?
  • vax #48
    Úgy látom ez már kezd egy személyes eszmecserévé alakulni. Már csak ketten maradtunk. Nem tudsz aludni? Éjszakai meló, vagy a külföld időeltolódása? :)
    Itt azért kalkuláni kell a Tv monitorokkal is amik full HD-k. Ezek azért még mindig nem az olcsó cuccok közé tartoznak. Persze igaz, hogy amilyen árcsökkenés ment végbe az lcd és plazma tv-k között nyilvánvalóan folytatódni fog. Elismerem nem kis változás a normál tv-hez képest a minőség ugrás egy HD-s tv esetében. De mint írtam ehhez a megjelenítőt is be kell szerezni. És bizony ma már elég nagy az eltérés az lcd, plazma tv-k áraiban. És bizony ha összehasonlítod őket az igazi HD-s cuccok, amin tényleg szépen mennek, kijönnek a dolgok bizony árban még nagyon fent vannak. Egy párat már néztem. Tényleg sokkal jobb, de annyival nem jobb, hogy most minden korábban beszerzettet esetleg lecseréljek. Talán majd az újjak amik ezután jönnek ki. De majd meglátjuk.
  • dez #47
    Csak kis részben. :)
    Úgy tudom, a DVD-eladások most vannak épp a csúcson, a letöltések ellenére. Nyilvánvalóan nem mindenki tölt le (vagy vesz újratömörített másolatot a piacon).
    HD-s filmeknél ez csak még jobban kijön: nehézkesebb letölteni, több helyet foglal, általában rosszabb minőségben tölthető, stb. Az a helyzet, hogy az ilyen HD-s cuccok töltői közül sok az első lesz a vevők között.
    Újfent felhozod a fejlettebb audio, fejlettebb video párhuzamot. Pedig már elhangzott, miért rossz ez a párhuzam.
    Jövőbe látó gömb helyett inkább nézz meg egy jó minőségű HD-s anyagot! :) És meglátod a jövőt! :D
  • vax #46
    Nem akarok "kukacoskodni", de pont nekem adtál részben igazat. :)

    "Nem véletlenül van tele a net HD-s filmekkel, még a sorozatok nagy része is elérhető HD-ban, és töltik is rendesen."

    Mire kijönnek lemezen egyrészt már mindenkinek meglesznek. Első időben elég húzos az áruk. Pl: Utolsó szamuráj HD DVD-n 10-12 eFt. Azért ez nem kis ár. Főleg ha a Te általad említett megoldást választja az ember. Mire olyan árra mennek le mint most a DVD-k, hogy még a premier lemezek is már 3 eFt alatt vannak egyrészt el kell telni egy kis időnek másrészt a drive-ból is jópárat el kellene adni. A filmekkel kapcsolatban most indulnak a online áruházak mint a zenéknél korábban. De amit a DVD audió-ról és SACD-ról beszéltél még jobb példa, de az is pont az árak miatt és a különféle mp3 és társai miatt került "fél halotti állapotba". Kiválóak, meg nagyon jók, de az embereknek a rohanó világunkban nem nagyon van (volt, lesz) idejük, energiájuk és pénzük erre a technológiára. Hiába jobb, szebb stb. Ugyanez miatt már szerintem sem a BD, sem a HD nem fog úgy elterjedni mint a DVD. De egyébként ezen kár vitázni, úgyis a jövő hozza meg, hogy mi lesz. :) Reméljük a vásárlók járnak a legjobban.
  • dez #45
    Bővebben: mind a DVD-ROM-okat, mind a BD-ROM-okat, mind a HD_DVD-ROM-okat egyfajta préselési eljárással készítik, nem sok különbség van.

    Mellesleg az írható BD lemezek gyártása hosszabb távon olcsóbb, mint a HD_DVD-é.