54
  • dez
    #54
    Hát, én azért találtam 250-350e között olyat, amit elfogadnék ajándékba. :P
    Egyébként vigyázni kell, mert sok helyen tavalyi modellek is ki vannak téve. Gondolom, kint hagyják, amíg el nem viszik, és az árcédulát sem bántják.
  • vax
    #53
    Az az igazság, hogy volt lehetőségem jó párat különböző gyártóktól, különböző tipusait rövid, hosszabb ideig próbálgatni, de sajnos azok amik jelenleg a piacon vannak a különböző szórakoztató elektronikai keresekedésekben bizony ahogy Te is irod, bizony amelyikbe gyorsabb, jobb elektronika, panel van sokkal, jobb képet produkál, de sajnos ezek még nem a 200-300 eFt kategóriába esnek. :(
  • dez
    #52
    Az újabbakon alig-alig látszik elmosódás. Ami korábban volt, az leginkább az LC molekulák reagálási lassúsága volt.
    Az igaz, hogy csak a legjobbakban van igazán jó deinterlace áramkör, de itt az igazán jó csúcsszupert jelent (új mozgásfázisok kiszámolása, stb.), miközben az átlagos sem olyan rossz.
  • vax
    #51
    Igazán nem a felbontással van a bajom ezekkel az lcd tévékkel. Állóképeknél meg lassú mozgásnál csodálatosak meg minden. De ha gyors a képmozgás elmosodások meg miegymás a bajaik a 200-300 közötti lcd tv-nek. Mivel a gyors procik egyelőre a drágábbak kiváltsága. Másik, hogy még egyelőre a magyarországi adások nem is igen használják ki ezt a felbontást. De előbb utóbb erre is sorkerűl. :)
  • dez
    #50
    Ez már ki lett itt vesézve. A full-HD-s (1920x1080) kijelzők még drágák, de 2m-ről egy 80cm körüli, 1366x768-as (vagy akár 1280x720-as) LCD-TV is "megteszi". (Ha valaki ilyen méretű lapos, nem plazma tévét akar venni, nem is kap már kisfelbontásút...) Ilyet ma már 180e körül is lehet kapni (ennyibe volt pár éve egy 72cm-es átlagos 100Hz-es tévé). Persze a jobbak 250e fölött vannak.
  • dez
    #49
    HDDVD olvasó témához: PC-vel is működik majd az Xbox 360 HD DVD-olvasója?
  • vax
    #48
    Úgy látom ez már kezd egy személyes eszmecserévé alakulni. Már csak ketten maradtunk. Nem tudsz aludni? Éjszakai meló, vagy a külföld időeltolódása? :)
    Itt azért kalkuláni kell a Tv monitorokkal is amik full HD-k. Ezek azért még mindig nem az olcsó cuccok közé tartoznak. Persze igaz, hogy amilyen árcsökkenés ment végbe az lcd és plazma tv-k között nyilvánvalóan folytatódni fog. Elismerem nem kis változás a normál tv-hez képest a minőség ugrás egy HD-s tv esetében. De mint írtam ehhez a megjelenítőt is be kell szerezni. És bizony ma már elég nagy az eltérés az lcd, plazma tv-k áraiban. És bizony ha összehasonlítod őket az igazi HD-s cuccok, amin tényleg szépen mennek, kijönnek a dolgok bizony árban még nagyon fent vannak. Egy párat már néztem. Tényleg sokkal jobb, de annyival nem jobb, hogy most minden korábban beszerzettet esetleg lecseréljek. Talán majd az újjak amik ezután jönnek ki. De majd meglátjuk.
  • dez
    #47
    Csak kis részben. :)
    Úgy tudom, a DVD-eladások most vannak épp a csúcson, a letöltések ellenére. Nyilvánvalóan nem mindenki tölt le (vagy vesz újratömörített másolatot a piacon).
    HD-s filmeknél ez csak még jobban kijön: nehézkesebb letölteni, több helyet foglal, általában rosszabb minőségben tölthető, stb. Az a helyzet, hogy az ilyen HD-s cuccok töltői közül sok az első lesz a vevők között.
    Újfent felhozod a fejlettebb audio, fejlettebb video párhuzamot. Pedig már elhangzott, miért rossz ez a párhuzam.
    Jövőbe látó gömb helyett inkább nézz meg egy jó minőségű HD-s anyagot! :) És meglátod a jövőt! :D
  • vax
    #46
    Nem akarok "kukacoskodni", de pont nekem adtál részben igazat. :)

    "Nem véletlenül van tele a net HD-s filmekkel, még a sorozatok nagy része is elérhető HD-ban, és töltik is rendesen."

    Mire kijönnek lemezen egyrészt már mindenkinek meglesznek. Első időben elég húzos az áruk. Pl: Utolsó szamuráj HD DVD-n 10-12 eFt. Azért ez nem kis ár. Főleg ha a Te általad említett megoldást választja az ember. Mire olyan árra mennek le mint most a DVD-k, hogy még a premier lemezek is már 3 eFt alatt vannak egyrészt el kell telni egy kis időnek másrészt a drive-ból is jópárat el kellene adni. A filmekkel kapcsolatban most indulnak a online áruházak mint a zenéknél korábban. De amit a DVD audió-ról és SACD-ról beszéltél még jobb példa, de az is pont az árak miatt és a különféle mp3 és társai miatt került "fél halotti állapotba". Kiválóak, meg nagyon jók, de az embereknek a rohanó világunkban nem nagyon van (volt, lesz) idejük, energiájuk és pénzük erre a technológiára. Hiába jobb, szebb stb. Ugyanez miatt már szerintem sem a BD, sem a HD nem fog úgy elterjedni mint a DVD. De egyébként ezen kár vitázni, úgyis a jövő hozza meg, hogy mi lesz. :) Reméljük a vásárlók járnak a legjobban.
  • dez
    #45
    Bővebben: mind a DVD-ROM-okat, mind a BD-ROM-okat, mind a HD_DVD-ROM-okat egyfajta préselési eljárással készítik, nem sok különbség van.

    Mellesleg az írható BD lemezek gyártása hosszabb távon olcsóbb, mint a HD_DVD-é.
  • dez
    #44
    Nem.
  • Sanyix
    #43
    "A BD lemezes kiadványok előállítási költsége minimálisan drágább, mint a DVD-seké." Összekeverted a HDDVD-vel...
  • dez
    #42
    Elvileg kizárólag BD lemezen jelennek meg rá a játékok. De egyátalán nem ettől drágább vagy olcsóbb, hanem az "újdonság varázsa" által. A BD lemezes kiadványok előállítási költsége minimálisan drágább, mint a DVD-seké.
  • dez
    #41
    Esetleg leírhatnád, mire alapozod ezt. Mivel inkább az ellenkezője látszik kibontakozni, a cégek többsége a Blu-ray mellett áll. Hogy a MS inkább a HDDVD pártján áll, számít, de nem dönti el a kérdést.
  • Mardel
    #40
    Igen. De mint tudjuk a sony elég erőszakos, és tudatában van, hogy BR nem lesz nyerő. Ezért ráerőszakolja a PS3 vásárlókra, akik többnyire eltávolodnak tőle. Mert őksem millimosok, hogy a játékokat 10 ezer forint felett megtudják vennni, vagy nem gazdag szülők gyerekei akik szórják a pénzt. Ezért szinte csak a sony fanboyok fogják megvenni, meg majd pár évvel később mások is, ha lejebb megy az ára. De akkorra már a HD/BR vita eldőlt.
  • Ma2ska
    #39
    A küzdelem már most eldőlt. HDdvd win.
  • dez
    #38
    Rosszul látod. 1. Inkább a DVD-Audio-t és az SACD-t kellett volna felhoznod, mint fejlettebb megoldások, amik mégsem terjedtek el. 2. Csakhogy: amíg a CD és az előbbiek közötti különbség átlagembernek szinte észrevehetetlen, addig az SD és HD felbontás közötti különbség igencsak látványos...

    Nem véletlenül van tele a net HD-s filmekkel, még a sorozatok nagy része is elérhető HD-ban, és töltik is rendesen.
  • vax
    #37
    Ezek az optikai izék bár nagyobb a kapacításuk mint a DVD-nek de nem fognak már annyira elterjedni mint a dvd. Kb. úgy látom a helyzetet mint anno az audio adathordozóknál. Volt a szalagos, meg a kazettás. Jöttek a digital compact casetta, md stb. de igazán már nem terjedtek el. Megmaradt etalonnak a cd még a kazi illetve ez mp3. A video-nál is marad még a VHS, meg a DVD. Lesznek is ezek meg még utódjaik is de valószínűleg valami memória kutyuk jönnek és terjednek el.
  • Praetor
    #36
    Sztem a BR-re a holografikus lemezek jelentik a legnagyobb veszélyt, nem a HDDVD. A holografikus lemezek megjelenéséről egyelőre sokat nem lehet tudni.
  • arty
    #35
    a sony annyit töketlenkedett a BR-el, h tényleg nem csoda, h nem sikeült letarolniuk és a végén lesz két formátum :(

    egyik kedvenc filmem az egyiken, másik a másikon jön majd ki ... tök jo!!! :(
  • wbtist
    #34
    Szerintem is ez lesz a vége. 500 euró difi a Hd DVD javára? Azért az nem kis summa...
  • Bjuma
    #33
    Szerintem az lesz az egész vége, hogy mind a kettő megbukik, nem lesznek olyan sikeresek mint a DVD vólt, ugyanis ma már inkább az internetes filmletőltésekben van a jövő.
  • vax
    #32
    Szerintem előbb utóbb, hogy a média kiadók is jól járjanak (HD, Blue ray lemezen lévő filmek stb) "kiharcolják" a szorakoztató elektronika gyártóknál, hogy a lcd, plazma stb. kijelzőkbe rakják bele drive-kat. A sima dvd tartalmak egyre olcsóbbak és szinten lassan minden megkapható ebben a formátumban. A nagyobb felbontások amivel tobbet tudnak az lcd, plazma satöbbi készülékeken jön ki igazán normál tv-n nem.
  • vax
    #31
    Hát ez igy igaz. Aki türelmes és tud várni. De vannak akik nem. Azoknak talán nem lehet rossz. Bár az árak alakulás is döntő lesz.
  • dez
    #30
    Egyszerűen csak arról van szó, hogy magának az eszköznek, hardver elemnek a megnevezése nem lejátszó, hanem (külső) olvasó/meghajtó. Szét lehet nézni, szakmai oldalakon általában inkább az utóbbinak nevezik, nem véletlenül, talán érdemesebb azt követni. Persze akinek mindegy, annak mindegy.
  • Sanyix
    #29
    Sztem a legtöbb embert rohadtul nem érdekli, hogy ki támogatja, hanem az, hogy mire lehet használni, és az ára. HDDVD-t meg eléggé durván nagy cégek támogatják, még ha kevesebb is, és a cikkből is kiderül, hogy a sokkiadós támogatás úgylátszik nem elég (mellesleg ha ezek a kiadók ha látják, hogy a bd bebukik, akkor rögtön átállnak).
    "márciusra a 6 millió PS3-at szállítanak le, ergó 6 millió BD playert." hát vagy nem, pont mint eddig :) 6 millió meg amúgy sem sok, és a lemez még mindíg drágább lesz mint a hddvd.
  • Inquisitor
    #28
    Továbbra se értem a problémát, ha a vas elég erős hozzá, akkor szoftveres BR/HD-DVD lejátszó miért is ne kezelné le a lemezt ugyan úgy, ahogy szoftveres lejátszó elviszi a DVD/VCD lemezeket? A video van kódolva, ahhoz kell a szoftver, de mint lemez nincs "titkosítva", hogy csak asztali lejátszóba induljon el.
    Más tészta, hogy PC-n egy USB2.0 (hiába gyorsabb mint kell), nem biztos, hogy ki tudja szolgálni a dolgot. Elég csúnyán szokott ugrálni az USB átviteli sebessége a többi komponens és pár szoftver okán, ami X360-nál nem zavarhat be.
  • BobaFett
    #27
    majd két év mulva megveszem a combo meghajtót 10e-ért, addig meg csak költsenek rá a sznobok :)
  • dez
    #26
    Vicces koma, nem akaródzik felfogni a különbséget egy (asztali) lejátszó és egy meghajtó között?
    Segítek: a lejátszó önmagában képes minden műveletre, ami film lejátszásához kell: többszörös dekódolás, kép- és hang-feldolgozás, e jelek fizikai kiadása, felhasználói vezérlés, stb. Ezzel ellentétben egy meghajtó (jelen esetben olvasó) csak arra képes, hogy leolvassa a lemezről a digitális adatot, és úgy ahogy van, küldje tovább USB-n az őt vezérlő gép felé.
  • dez
    #25
    Az X360+HD_DVD-drive kombóból válik úgy HD_DVD lejátszó... Pl. egy PC-ben egy DVD-olvasó DVD-olvasó marad, függetlenül a telepített szoftverektől, csak le tudsz majd játszani DVD-t a gépen.
  • Super DANTE
    #24
    BTW a BD mellett szól, hogy több kiadó támogatja, mint a HD-DVD-t, és márciusra a 6 millió PS3-at szállítanak le, ergó 6 millió BD playert.
  • Zodd
    #23
    A Xbox360-hoz adott USB-s HDDVD nem lessz picit lassú azt a kezelő felülett nem pont ilyen adatáramra tervezték. (szerintem)
  • Sanyix
    #22
    Hát csak a dvd mellett nem volt más formátum, itt meg van, úgyhogy semmi köze a mostani helyzetnek, az akkorihoz. A másik, hogy ez a BD "bázis" egyre csökken a f@szkodásnak köszönhetően
  • Inquisitor
    #21
    Elöször D.Koreában olcsósítják a technológiát és ha az megvan, utána megy Kínába, hogy mégolcsóbb legyen ;)
  • Super DANTE
    #20
    A PS3-mal hatalmas bázisa lesz a BD-nek, mint anno a PS2 és a DVD.
  • Pharaoh
    #19
    A csúcstechnikát azért nem viszik azonnal kínába, majd néhány év múlva.
  • Yv@n
    #18
    "Az nem lejátszó, csak egy USB-s külső meghajtó."

    És a lemezeket nem lejátsza, hanem csak pörgeti ha beleteszed? Hogy addig se unatkozzonak a tokban amíg kijön egy normális asztali lejátszó.
  • Inquisitor
    #17
    Ahhoz, hogy lejátszó legyen belőle, csak megfelelő liszenckulcsokkal ellátott lejátszó szoftver kell. Ha jól tudom a PowerDVD 7 legutolsó verziója ilyen (BR/HD mindegy neki), onnantól "csak" megfelelő vas kell hozzá, ami ki tud pakolni egy nagyfelbontású HD videót is. Az X360 képes rá a GPU rásegítésével.
    Nem véletlen, hogy a Vista Ready matricához a gépnek képesnek KELL lennie legalább 2db HDTV video streaminget lejátszania egyidőben.
  • Inquisitor
    #16
    "Ezzel szemben a Toshiba HD-E1 típusú készüléke - amely jelenleg a legolcsóbb HD DVD lejátszó - csak 599 euróba kerül."

    Lentebb említett 200 euro/USD áru X360-as HD-DVD lejátszó USB-s csatolóval készült. És mit ad Isten minden valamire való PC-n és Mac-en van USB csatoló ... :)
  • jax
    #15
    "aki meg csóró az vesz ps3at aztán elvan vele"

    Hja...