Berta Sándor

MMORPG-vel gazdagodnak kínai bandák

Különböző kínai bűnözői csoportoknak az a legújabb módszere, hogy arra veszik rá a többnyire függő fiatalokat, hogy online játékokkal játszanak pénzért. Sok gyerek persze kapható is erre és csak utólag veszik észre, hogy becsapták őket.

Az ARD német televízió Tagesthemen című műsorában mutatták be a CCTV kínai televízióadó azon felvételeit, amelyet egy kis irodában rögzítettek titkos kamerákkal. A szobában fiatalok láthatók, akik 12 órás műszakokban váltják egymást. Amíg az egyik csoport tagjai fél napig a számítógép előtt ülnek és játszanak, addig a többiek pihennek. A képeken éppen a World of Warcraft nevű játék volt látható és egy farmon éppen aranyat fialtatott valaki, hogy azt később az eBayen vagy másik online aukciós portálon eladják.


A játékosokat általában plakátok, hangosbemondók vagy elbeszélgetések során szervezik be. Le kell adniuk a személyazonosságukat igazoló okmányaikat, amiket általában a bandavezérek tesznek zsebre. Az egyik fiú szerint az étel, amit adnak nekik rossz és sokan félnek, szégyellnek hazamenni.

A World of Warcraft a legnépszerűbb online játék napjainkban, jelenleg körülbelül 6,5 millió regisztrált játékossal büszkélkedhet. Mint az online szerepjátékoknak általában a fő cél itt is a szórakozás, és persze hősünk különböző képességeinek javítása. Utóbbihoz rengeteg tapasztalatra, és minél több aranyra van szükség. Mivel azonban az arany összegyűjtése nem kevés időbe telik, így sokaknak vonzó és időt megtakarító lehet a különböző portálokon pénzért kínált arany. A kínai bandák ezért nézték ki maguknak ezt a területet, mivel sok játékos pénzét virtuális aranyakra váltva gyorsítja fel előrehaladását, amivel ők megszedhetik magukat.

Kínai farmerek, avagy hogyan keressünk pénzt internetes játékkal?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #44
    Hmm, azért ez komoly biznisz. Viccen kívül, simán lehetne rá üzleti tervet írni, jövedelmezőséget vizsgálni. A melós szempontjából ez most mivel másabb mint egy másik háromműszakos szalagos munkahely? Mármint nem ez a konkrét kínai példa, hanem 3 műszakban wow-ot szalagoztatni, mint mondjuk fröccsöntőüzemben, vagy varrodában nyomni.
  • Evil Merodak #43
    Atért=Azért
  • Evil Merodak #42
    Hát ha a 6 hónap nem elég akkor nem tudom mennyi lenne az. Persze ha belegondolok hogy a South Parkban hogy csinálták... Atért azt a módszert én se választanám.
  • Komolytalan #41
    Jó, akkor legyen 7 millió vs 1 millió - szerintem semmin se változtat. Max írnak annak az 1 milliónak is valamit.
  • Indigo #40
    7 millió vs. 1-2

    Értem én mit akarsz mondani, de az arányérzéked nem túl jó
  • Komolytalan #39
    Ok, gondolkozz el, aztán ne vegyél meg semmi terméket se pl multikban. Ott minden ami kapható kb olyan, hogy nagyon sokat gürizett valaki az előállításáért, és éhbérrel szúrják ki a szemét. Lehet szétnézni hol is élsz. Egyébként én se veszek dollárért g-t, mivel aki értelmes, az elég könnyen meg tudja keresni wowban azt az összeget, ami számára szükséges. Ahol geppa meg van sz.rásig agy meg semmi (topmanagerkém), az meg hadd fizessen, és hadd bannolják az accountját pár hét múlva :-)
  • Komolytalan #38
    Hmm, nem sok tapasztalatod lehet wowról. Én sokmidnen véleményt hallottam már róla, csak azt nem hogy túlbonyolított. Inkább az a baja vele pár embernek, hogy túl egyszerű (ugye egy thottbot csodákra képes, mivel megvan rajta minden küldi leírása:-)
    Elég baj is volna ha 1 hét alatt el lehetne érni a 60-as szintet (amúgy 2 hét alatt el lehet, csak nem szabad közben aludni:-D. Így is azt mondják rá, hogy túl gyors a fejlődés.
    A legjobb cuccokat nem lehet megvenni, mert azok ált. BWP-sek, vagyis meg kell értük harcolnod, nem adhatóak át másnak. Sebaj, jól megmondtad ezt is.
    Mindenki noobnak születik, csak van aki továbbfejlődik. Mondjuk ehhez nem árt némi olvasgatás se a neten - nem nehéz begépelni hogy worldofwarcraft.com vagy hu. Diszlexiásoknak ott a csé.
    A bliz azért nem ad goldot valós pénzért, mert úgy nem játszana senki se a játékkal. Most lehet tudni, hogy aki goldot ad vagy vesz, az megsérti a game policyt, ezért kizárásra kerül ha rájönnek. Igen, a vásárló is.
    A havidíj meg nem sok. Akinek sok, annak továbbra is ott a csé, vagy lehet guild warsozni. WoW nem kötelező, akinek nem tetszik, ne játszon vele. Bliz nem fog 7 millió userrel szembeszállni 1-2 elégedetlenkedő kedvéért.
  • insp #37
    Végignéztem a riportot. Engem a vége döbbentett meg a legjobban: a srác azt mondja, már nem tud aludni sem, mert mindig a játék van a fejében...

    Nekem erről az jutott eszembe, hogy régen a Quake 1-es időkben a haverokkal egy időben nagyon sokat játszottunk hálózatban. Akkor esténként nekem is ment a fejemben a Q1DM4, pedig az max 1-2 óra volt naponta.

    Mit érzhetnek vajon ezek a srácok?
  • Bigbiggie #36
    "Waz, honnan a pékből veszed ezt a hurráoptimizmust? ..." Hol az innováció, a kreativitás? Hol ad annyit egy ilyen gamma, amennyit elvesz az illető "casual" életéből? Nevetséges, 1000 aranyért 50 dollár. Én inkább elmennék moziba... Nem azért, kipróbálnám a wow-ot is (nem, inkább megvárom a diablo 3-at:), de annyi más dolog van ezen a világon, amit csinálni lehet. De ha ennyire nyilvánvaló, hogy fizetnek virtuális aranyért, amit mások kenyérre valóért güriztek össze... Igaz, hogy szabad világban élünk, mindenki azt csinál, amit akar, ami (esetleg) megfelel bizonyos szociológiai elvárásoknak. És azon a bizonyos aranyon kívül sok más is van biztos, amiért valakik valahol rohadt sokat dolgoztak rohadt kevés pénzért. Érdemes néha elgondolkozni.
  • pilsner #35
    ha nekem fizetnének,hogy játszak...