Berta Sándor

Minden tizedik német játékos függő

A szakemberek azt állítják, hogy az emberekben a rendszeres számítógéphasználat nem múlik el nyom nélkül és nő a függők tábora.

A legfrissebb felmérések szerint egyre több az internet- és játékfüggő. "Elsősorban a számítógépek, de a mobiltelefonok rendszeres használata is komoly nyomokat hagy a fiatalokban. Az érintett személyeket a valóságérzékelés teljes elvesztése fenyegeti. Amennyiben ez a folyamat már előrehaladottnak tekinthető, akkor megfigyelhető, hogy ezek a fiatalok már nem igazán tudnak mit kezdeni a valós élettel" - mondta Gerald Hüther göttingeni agykutató.

Becslések szerint csak Németországban jelenleg körülbelül 100 000 számítógép- és játékfüggő van. "Aki függővé válik, az gyakorlatilag nem tud megszabadulni a kényszertől. Amennyiben már meglát valahol egy számítógépet szinte azonnal a hatalmába keríti az az érzés, hogy neki most azonnal le kell ülnie elé és használnia kell" - tette hozzá a német szakember. Minden egyes a PC előtt eltöltött órával csökken az az idő, amit a fiatalok a valós életben és az agyuk fejlesztésével tölthetnek. A témában könyvet író professzor szerint egyébként az agy olyanná válik, ahogy használjuk.

Hüther elmondta azt is: ugyanez a folyamat figyelhető meg a rendszeres mobiltelefon- és SMS-használat esetében is. Az új technikák, ebben az esetben a rövid szöveges üzenetek írása és a mobiltelefonálás azért is veszélyesek, mert ezeket az emberek egyre gyakrabban, intenzívebben alkalmazzák és ezt érzékelve az agy működése átszerveződik.

A számítógép- és játékfüggőség ugyanolyan veszélyeket hordoz magában, mint például az alkoholizmus vagy a rendszeres cannabisfogyasztás. A berlini Charité csoport kutatói szerint ezekben a folyamatokban az a legveszélyesebb, hogy az emberek észre sem veszik és fokozatosan függővé válnak. Ekkor azonban már gyakorlatilag nincs visszaút vagy csak nagy lelkierő mellett, nehézségek árán lehetséges. Nemrég derült ki egyébként, hogy Ausztriában is már legalább 60 000 számítógép- és játékfüggő van. Vagyis a folyamat gyakorlatilag a világ minden fejlett országában megfigyelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Brolly28 #55
    tegnap azaz szombaton nem volt 1 napig netem:)
    nem tudom h h bírtam ki de fetrengtem össze vissza várva a net visszajöttét:)
  • Tikal #54
    mindenki függő :)
    ki a pcre csuszott rá ki a piára drogra, vásárlásra a plazaban, tévézés egész nap, pletykálás munkaidőben stb.... az ember nem élhet fuggoségek nélkul vmi kell :) persze nem mindegy hogy mi....
  • revizor #53
    Én meg egyszer elmentem nyaralni egy hónapra és rá sem goldoltam a gépemre...
    aztán ha tényleg nincs mit csinálni jön a játék, de éjjel 2-ig, akkor ez most kóros vagy sem? Honnan kezdődik a függés? És mi a szrt lehet csinálni 10 órán keresztül a gépen??
  • Hege15 #52
    12 éves koromba kezdem el játszani számgépes játékokkal és már 2 éve nem játszok szinte semmivel néha unalmamba felrakom a warcraft 3-at meg van most egy ilyen savge nevű ingyenens internetes izé
    de azzal se játszok már legalább egy hete akkor is egy fél órán keresztül játszottam a lényeg egyszerűen csak azt tudom mondani amit én tapasztaltam
    14 éves koromra meguntam a gépet és lassan egyre kevesebbet foglalkoztam vele egy nap 6 órát nyomtam aztán egy év mulva már csak 1 órát aztán már annyit se szerintem ez egy embernek igy folyamatosan megy lejjebb észre se veszi és már le se szarja ugyanugy ahogy rászokik megkapja ,megveszi a gépet és akkor foglalkozik vele nálam már nins függőség és ennek örülök tudom h az voltam 3-4 éve. de egyszerüen már nem érdekel a gép. csak ennyit akartam mondani
  • Brolly28 #51
    és ez igaz mondjuk én angolt tanulok de a szavak többségét a játékokból tudom
  • Aquli #50
    Imádom ezeket a cikkeket. Valahol a játék- és internetfüggő kifejezés pontos definícióját is leírhatnák, érdekelne, hogyan számolták össze a 60 ezret.
  • Adler #49
    én basszus játékfüggő vagyok, 10 éves korm óta van gépem, azóta eltelt 22 év, és még mindig játszok.
    S még fogok is, nem érzem,hogy valami rosszat cselekednék, sőt inkább pozitiv dolgokat fedeztem fel:
    - megtanultam angolul
    - megtanultam a számitógépet, azaz az egyik szakmám ez ( rendszergazda)
    - képes vagyok gyorsan dönteni, pedig holt béna fps játékos vagyok
    - megismertem egy csomó embert, személyesen is, valószinű, ha nem játszanék, sose ismerném őket
    a teljesség igénye nélkül a felsorolás

    ezek ellenére sezmebn sincs lövöldözni az utcán vagy hasonló képtelenségeket elkövetni
    annyi a véleményem ezekről a cikkekről, hogy olyanok irják, akik outsiderek ebben a témában, mésrészt nincs jobb dolguk, s valamiért csak kell fizetést kapniuk.

    Ja, s családom is van, nem élek bezárva az emlitett szobában, de az egy éjszakás kalandok kora már lejárt( vagy ki tudja).
  • Brolly28 #48
    ismerős nekem is volt olyan h kidobott 1 kékhalált kiírta cső servizben 1.5 hét alatt jöttek rá h sz*r a vinyó + 1 hét míg hoztak pestről vinyót majd meg döglötten nem bírtam ki már minden kínom volt.mikor megjött akkor meg már nem is akartam gépezni...
  • Mr Csé #47
    nekem egyszer bekrepált a gépem azt szervizbe volt
    na akkor jöttem rá hogy lehet hogy függő vagyok
    :O
  • Brolly28 #46
    az biztos mint az a német gyerek aki meghalt a doom 3 miatt mert nem evett semmit 1 7-ig