Berta Sándor

Csak stresszt okoznak a mobiltelefonok

Tudományos is bizonyítottá vált, hogy a mobil készülékek növelik a stresszt, azonban arról továbbra is megoszlik az orvosok és a kutatók véleménye, hogy az elektromágneses sugárzás okoz-e rákot?

A legújabb vizsgálatokat a Staffordshire Egyetem kutatója, David Sheffield és csapata végezte el. Kiderült, hogy a megvizsgált személyek 16 százalékánál emelkedett jelentősen a stressz szint a rendszeres mobiltelefon-használat alatt. Szembeötlő volt, hogy amikor a szakemberek egy kísérlet során 20 felhasználótól átmenetileg elvették mobil készülékeiket, mindannyian nyugodtabbak lettek és miközben a mobiltelefonálási szokásaikról kérdezték őket folyamatosan lecsökkent a vérnyomásuk is.

Erik Huber, a Bécsi Orvosi Kamara munka- és környezetegészségügyi referense szerint ez a vizsgálat sem adott teljes és megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy okozhat-e rákot például a rendszeres mobiltelefon-használat. Ettől függetlenül az osztrák szakember szerint egyáltalán nem ajánlatos gyerekek kezébe mobil készüléket adni, mert rájuk a káros hatások hatványozottabban hathatnak.

A Helsinkiben található Finn Nukleáris Biztonsági Hivatal Sugárbiológiai Részlege által elvégzett vizsgálatokból ugyanakkor az derült ki, hogy minden bizonnyal genetikai okai vannak a rendszeres mobiltelefon-használat esetén kialakuló agytumornak. Vagyis egyes emberek az átlagosnál érzékenyebbek a mobil készülékek által kibocsájtott elektromágneses sugárzásra és ezért alakul ki náluk az agydaganat. Bebizonyosodott az is, hogy az emberi sejtek két változata is különböző módon reagál az elektromágneses sugárzásra.

Mint ismeretes, a mobiltelefonok elektromágneses sugárzás káros hatásairól eddig is számtalan hír látott napvilágot és évek óta élénk vita folyik ebben a kérdésben a szakemberek között. Felmerült például, hogy a mobil készülékek, illetve használatuk károsítja a DNS-t, szürkehályogot és elektromágneses zavarokat okoz, ugyanakkor az agytumorokkal kapcsolatos összefüggéseket nem sikerült kimutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #19
    SGtől ne is nagyon várj többet, alacsony a színvonal nagyon :(
  • Gerygrey #18
    Cateran egy könyvet nem olvasok el mondjuk Palotától Angyalföldig, ha odaérek a célhelyre úgysem tudnám folytatni... Viszont az SG vagy más hírportál friss híreit vagy a mailjeimet átfutni nem rossz dolog útközben, így otthon nem punnyadok annyit a gép előtt és jut idő másra. Egyébként ha nagyon kellene, létezik e-book reader a telcsimre :D Ezt a hszt-is mobilról írom amúgy...
  • cateran #17
    Hehh,de amikor a moziban valaki mas mobilja szolal meg film alatt,az engem stresszel...:D
  • Visor #16
    Érdekes. Engem nem szokott zavarni ha csörren a telefon. Legfeljebb ha olyan pocsék kedvem van akkor vagy kikapcsolom vagy lenémítom. Nem értem, hogy ebből mit kell nagy ügyet csinálni. Úgy gondolom hogy a mai világban egy mobiltelefon szinte nélkülözhetetlen már, ezért szerintem a gyerekeket nem kéne megvonni a mobiloktól, mert ki tudja mi lehet vele az iskolában vagy bárhol. Egyébként ha valakit zavarja a telefonja ill. nincs olyan kedvében hogy telefonáljon akkor kapcsolja ki vagy némítsa el. És akkor már is elmúlik a stressz. Ennyi! Nem nagy ügy!
  • cateran #15
    Ritka szar eleted lehetett a mobilok elterjedese elott:P En speciel olvasni szoktam a buszon...konyvet:P (mert en is utalok unatkozni)
  • Gerygrey #14
    Én viszont sokat járok tömegközlekedéssel, és rohadtul tud idegesíteni ha mondjuk az orrom előtt megy el a busz, vagy dugó van, vagy egyszerűen hosszú az út. Viszont ha nélam a mobil és tudom olvasgatni az SG-t vagy játszani a SNES emulátoron a megállóban, akkor az sem zavar ha leáll a BKV :) Szóval engem inkább nyugtat a telefon, egyszerűen utálok unatkozni.
  • Gerygrey #13
    Én viszont sokat járok tömegközlekedéssel, és rohadtul tud idegesíteni ha mondjuk az orrom előtt megy el a busz, vagy dugó van, vagy egyszerűen hosszú az út. Viszont ha nélam a mobil és tudom olvasgatni az SG-t vagy játszani a SNES emulátoron a megállóban, akkor az sem zavar ha leáll a BKV :) Szóval engem inkább nyugtat a telefon, egyszerűen utálok unatkozni.
  • lammaer #12
    Olyannyira egyetértek veled, hogy nekem még mobilom sincs :)
    30 éves fejjel az informatikában dolgozom (egy mobilkommunikációs cégnél) úgyhogy ez a tény különösen vicces szokott lenni mások szemében.
    Általában évente 2-3-4 alkalom van amikor azt mondom, de jó lett volna egy mobil, de amúgy nagyon jól megvagyok nélküle.
    Nálunk is kaján vigyorral figyelem amikor az asszony rohan a lakásban a mobiltelefoncsörgésre - esküszöm, többet szaladgál a mobilhoz mint régen a vezetékeshez - szóval lehet, nem is a telefon a mobil :)
  • Alfa Of NS #11
    Ez csak a postagalamb-lobbi altudomanyos cikke.
  • Sorted System #10
    Sztem az a 20 ember eleve demagóg volt és azt sem tudták mi az a mobil