Berta Sándor

A VoIP-et kritizálta a német adatvédelmi biztos

Egyre több magánszemély és vállalat folytat internetes telefonbeszélgetéseket, használ VoIP-készülékeket. Peter Schaar német adatvédelmi biztos szerint azonban még nem kellően biztonságos az új technika.

"Senkinek sem ajánlom, hogy a világhálón keresztül valamilyen online telefonprogram segítségével bankjának egyik ügyintézőjével vagy a háziorvosával csevegjen. Sajnos semmi és senki nem garantálja, hogy elhangzó bizalmas vagy személyes adatok valóban csak négy fül között maradnak. Aki tehát azt szeretné, hogy ezek az információk csak az illetékesek kezeibe kerüljenek, az jobban teszi, ha valamilyen más megoldást keres magának" - nyilatkozta a német adatvédelmi biztos.

"Emberek százezrei használják úgy a VoIP-készülékeket és szoftvereket, hogy eközben fogalmuk sincsen a lehetséges biztonsági kockázatokról és lehetséges hiányosságokról. Sok felhasználó még azt sem tudja, hogy az általa feltelepített program kínál-e titkosítást és ha igen, milyet? Ezekről pedig előzetesen nem ártana tájékozódni. A VoIP egy csodálatos technika, de nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak maradnunk csevegés közben" - figyelmeztette a német olvasókat a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain Peter Schaar.

A német adatvédelmi biztos szerint a technika rohamos térhódításával előbb-utóbb a VoIP-szolgáltatóknak is meg kell majd felelniük a jelenleg hatályos német törvényeknek (jelenleg az egész Európai Unióban káosz van ezen a téren). Az ügyfelek személyes vagy bizalmas adatainak védelme ezeknek a cégeknek is érdeke, hiszen adott esetben jó hírnevük függhet ettől. Sajnos jelenleg még csak nagyon kevés VoIP-szoftvert fejlesztő és kínáló cég, illetve VoIP-szolgáltató foglalkozik az adatvédelem problémájával. Peter Schaar szerint a jövőben egyre több beszélgetés bonyolódik majd a világhálón keresztül, ezért véleménye szerint jó lenne, ha a szolgáltatók is felnőnének az előttük álló feladatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bijesz #8
    Hú, ez azért durva amit irsz,
    de igaz lehet...
  • stinkydiver73 #7
    A skype saját protkollt használ, ami biztoságos. Minden más program és IP telefon a SIP szabványt használja, amibe még nincs titkosítás (pl. neophone, klipp...). A nero-nak van olyan progija, ami titkosít, de az csak magával kompatibilis. A lehallgatás nem csak elmélet, egy helyi (pl. céges) hálózatban bárki 1 windowsos progival rögzítheti az összes hívást akkor is, ha switch mögött van!!! Ez vonatkozik az MSN chat-re is.
  • craesh #6
    egyáltalán nem erről van szó...

    a felszólalás teljesen korrekt, ugyanis sokan tényleg hülyék ahoz hogy felfoják mit is jelent a titkositás manapság, s hogy mekkora szerepe van ennek.

    azonban ennyierövel azt is megnézhetnénk, hogy a telefon beszélgetések mennyire biztonságosak? ugyanugy, söt még könnyebben is lehallgathatóak mint a netes beszélgetések...na mind1 ük tudják.

    mindenesetre az átlagember ugyssem VOIP-n keresztül beszél az orvosával hanem telefonon. Akik meg tehetősébbek azok meg szarnak a mobil számlára, és enyhén könnyebb is mobilon felhivni az ügyfelet minthogy pc-nél ügyködjenek...

    inkább a telefon beszélgetések titkositásáról kéne beszélni.
  • Praetor #5
    Elvileg valamilyen szinten titkosítva van az adatfolyam a Skype-ban. Valaki okosabb majd felvilágosít minket...
  • strogg #4
    FFélnek a távközlési cégek. Hozzáteszem joggal. Nálunk a cégnél szinte már lassan kizárólag mindenkivel skype-n értekezünk. A régi összeg 10%-ra esett vissza a telefonköltség. Ami nem semmi megtakarítás.
  • AgentKis #3
    Egyéb rendszereken a lehallgatástól mi véd? A törvények biztosan nem, azok max. felelősségrevonhatóvá teszik a lehallgatást végzőt (feltéve, hogy rá lehet bizonyítani). Ez a Peter Schaar egy igazi hülye...
  • juhand #2
    A skype-val mi a helyzet ?
  • Komolytalan #1
    Fizetett dájcse telkom hírdetést hallhattak politikuskám bagólesőjéből.