Hunter

Az ősi indiaiak is alkalmazták a peruiak vonalait?

Egy szabályos római hatost formáló jegyre bukkantak India egyik nyugati tartományában egy domboldalon. A geológusok egyelőre még nem biztosak abban, hogy emberkéz, vagy a természet alkotta a VI jelet, mindenesetre paramétereit tekintve meglepően szabályosnak tűnik az alakzat.

A VI minden vonala megközelítőleg két méter széles és mély, illetve több mint 100 méter hosszú. A lelet a régészek figyelmét is felkeltette, főként azért, mert a hasonló hatalmas jelek a Peruban élő Nazca civilizációra voltak jellemzők.


A jelet Gujarat állam Kutch körzetében találták, Khvada településtől mindössze 3 kilométerre, melyet leginkább egy nagy kiterjedésű sós mocsár kapujaként tartanak számon. A Kutch területen számos régész csoport dolgozik, mivel egykor, i.e. 3000 és 1500 között ez volt a Harappan civilizáció lakóhelye. Ennek megfelelően a kutatók első gondolata az volt, hogy a dombba vájt jel ehhez a kultúrához tartozik, a területet immár 11 éve vizsgáló dr. RV Karanth geológus professzor azonban úgy véli, korai még bármilyen következtetést levonni.

A múlt földrengéseinek üledékeit, képződményeit és egyéb geológiai bizonyítékait tanulmányozó professzor szerint a természet műve is lehet a jel, bár az erózió általában egymással párhuzamos vonalakat húz, ebben az esetben azonban a jelek mindhárom szára más irányba néz, emellett pedig mélységük és szélességük is megegyezni látszik, tette hozzá.

Karanth megerősítette, hasonló formákkal sehol máshol nem találkoztak Indiában, legalábbis eddig, viszont a peruiaknál előfordult a most felfedezetthez hasonló szimbólum. A geometriai vonalak és az állatalakok az i.sz. 1-700 környékén a mai Peru területén élő Nazca nép révén váltak ismertté, ők azonban nem domboldalakban helyezték el ábrázolásaikat. A Nazca-vonalak a legelfogadottabb elméletek szerint csillagászati megfigyelések és számítások céljából készültek. A Ráktérítő a Kutch vidéken halad át, így ha emberi alkotás, akkor a VI is hasonló célokat szolgálhatott, emellett a harappanok szintén jól ismerhették a csillagászatot, erre utalnak egykori településeik utcáinak elrendezése, melyek szigorúan a négy égtáj felé irányultak.

A korszakból származó emlékek szerint a nép papjai, egyben csillagászai több bolygó pályáját követték végig és térképezték fel. Az ominózus domb tetején egy erődítmény falainak, több háznak és egy templomnak a maradványait is megtalálták, melyek a Kathiawad terület egy harcos csoportjához, a Kathi Darbarhoz tartozhattak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • feketeribizli #25
  Az efféle jeleket a marslakók készitik. Jelenleg gabonaköröket készitenek nekünk. Sajnos ezek a negyedik dimenzióban élnek és kicsi nekik a földünk gravitációja, igy sem lehetetlen, azonban hogy birtokba vegyék a bolygót, csak előtte át alakítják négydimenzióssá, valahogy ugy, mint mi a kétdimenziós képeket 3-assá.
 • Saskatlan #24
  A régészek és a geológusok tudtommal kizárták a mezőgazdasággal való kapcsolatot a Nazca vonalaknál, és a római légiósok táborépitéskor ásott árkai semmi ezekhez képest.

  "Hogyhogy nem vették észre korábban a környéken lakók?"

  Azért mert a hangya sem látja az autópályát.
 • BiroAndras #23
  "En azt nem ertem hogyan tudtak bolygot figyelni, plane a mozgasat."

  Pár bolygó szabadszemmel is látszik, úgyhogy nem kell távcső. A mozgás megfigyeléséhez meg csupán pár egyszerű eszköz és némi geometria szükséges.
 • halgatyó #22
  Ezek az árkok szemmel láthatóan ott vannak. Hogyhogy nem vették észre korábban a környéken lakók?

  Nekem így hirtelen két dolog ugrik be, amikor látom:
  -- mezőgazdasághoz kapcsolódó tevékenység eredménye (kitudjamikor)
  -- a 2k évvel ezelőtti római légiók árokásási "mániája"
 • gyozo #21
  És mi van, ha egyszerűen nem jelent semmit?
 • Huliganthropus #20
  És mi van, ha ez csak egy része a szövegnek, vagy jelsornak? Vagy nem is innen kell nézni? Vagy mit tudom én...???
 • darph #19
  En azt nem ertem hogyan tudtak bolygot figyelni, plane a mozgasat.

  Elvileg modern ember vagyok, lattam mar par tavcsovet, de valahogy nem hiszem, hogy sikerrel jarnek, ha kidobnanak valahol a semmi kozepen egy szal torulkozoben es azt mondanak, hogy mondjam meg merre mennek a bolygok...

  Ja es vonalat rajzolni is tudok asszem.

  Na eztet mondjatok meg ennekem.
 • Epikurosz #18
  Hát, igen, "fasz" vagyok, mert le merem leplezni *egy jól körülírható csoport* áskálódásait, mérhetetlen aljasságát. Örömest vállalom ezt a jelzőt, ha a háttérben settenkedő bűnöző maffiák mondják.
 • Tetsuo #17
  Ő nem idióta, hanem bunkó. Te sem vagy idióta, hiszen gúgli a barátod.
  Jöhet az on topic.
 • Loverman #16
  Epikurosz, itt is osztod az észt? egy fasz vagy, ennyi a lényeg. de ha ezt nem vagy képes felfogni...