Hunter

Feltárulnak az ókor halálkamrái

Természetes gázok működtette ősi halálkamrára bukkantak Törökország nyugati részén. A felfedezés tovább gyarapítja azon bizonyítékok számát, melyek szerint számos görög és római kori templomot olyan geológiai környezetben építettek fel, ami képes volt "különleges hatásaival" lenyűgözni, vagy inkább megfélemlíteni a köznépet.

A mai Törökország területén található Apolló templomból egy titkos folyosón át lehetett eljutni a kamráig, ahol az áldozatok bemutatása varázslatnak hathatott a szemlélődők számára.


Apolló templomának panorámaképe, a mélyben a halálkamrával, ami egy, az egykori város alatt végig futó repedésből kapta gázait

Korábbi tanulmányok és ősi feljegyzések is utalnak hasonló kamrák létezésére, ilyen többek közt a Plutonion templom földalatti terme, melyről a görög földrajztudós, Sztrabón tesz említést. Ott a múltban állatáldozatokat mutattak be és csupán az ősi Cybele kultusz eunuchjai voltak képesek némi időt lent tölteni a barlangszerű teremben, mivel fejükön egy többrétegű zsákanyagból készült csuklya volt, melynek belsejében megrekedt pár percre elegendő levegő. Így látszólag rájuk nem volt hatása a Plutonion mérges gázainak, foglalta össze az eddig megszerzett ismereteket Giovanni Leucci, a kutatás egyik vezetője, az olasz Lecce-Via Arnesano Egyetem munkatársa.

Apolló, a jóslás, gyógyítás, fény, költészet és zene ősi görög istenének templomában most felfedezett halálkamra gyakorlatilag egy 9 méter széles lyuk, melybe olyan mennyiségű gáz áramlik, hogy teljesen elhomályosítja a belsejét. Ez nagyban megnehezíti az ásatási munkákat is, mivel azon túl, hogy alig látni valamit, a megfelelő védőfelszerelés nélkül a gázok azonnali halált okoznak. Éppen ezért első körben egy radarral és ERT tomográfiával vették szemügyre a helyszínt, a lehetséges földalatti építmények után kutatva. A körülbelül 4 méterrel a templom alatt elhelyezkedő halálkamrát egy alagúton lehetett megközelíteni, de emellett találtak egy kisebb, mindössze 4 méter átmérőjű helységet is nagyjából ugyanilyen mélységben, melyről feltételezik, hogy az áldozatok előkészítésének adott helyet.


Plutonion titkos kamrájának lejárata

A leletből arra lehet következtetni, hogy több más Apolló templom is élt hasonló eszközökkel, és szándékosan építették aktív geotermális források közelébe. Az ősi írások szerint a szintén Törökország területén fekvő Didyma templom rendelkezett egy szent forrással, de a híres delfi jósda is a gázok segítségével érhette el "vízióit".

A kutatók szerint a jósnő etilén gázt lélegzett be, amit manapság a gyümölcsök mesterséges érleléséhez használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JZO #31
  inkább kérek mégegy sört
 • haxoror #30
  Úgy nem hangzik olyan veszélyesnek!
 • Kagemusha #29
  khm, mondhattad volna, hogy széndioxid, úgy még más is megérti
 • GyuriX2572 #28
  És a rómaiak hogy ásták ki ha mérgező volt ?!
 • Hoz_Hun #27
  Na jó, de mi megáltunk és országot alapítottunk (vagy vettünk egy fehér lóért). Ők meg megáltak, mert a hülye magyarok már úgy is országot alapítottak, hát lehet rajtuk élősködni.
 • pTk #26
  A magyarok is vándoroltak, és mindenki félt tölük szal olyan tökmind1 :)
 • A1274815 #25
  ""Apolló, a jóslás, gyógyítás, fény, költészet és zene ősi görög istenének templomában"

  Ahhoz képest... :o"

  Miért? Ha az ürge azzal ment oda, hogy fáj a lába, stb., akkor ha egy kicsit kitették némi mérgesgáznak az illetőt, mindjárt más problémái lettek és elfejtette, hogy fáj a lába. Esetleg ha feldobta a talpát akkor meg végképp nem fájt többé semmije.
 • Béla bácsi #24
  Ehhez csak annyit hogy a pl. vikingek is vándoroltak. Szóval azért ahhoz tényleg tehetség kell, hogy egy egész bolygó zengjen egypár neveletlentől.
 • haxoror #23
  ilyen többek közt a Plutonion templom földalatti terme,..."

  A templom a hierapoliszi Apolló templom, a plutonion nem a templom neve hanem csak a templom alatti kamráé.

  "Apolló templomból egy titkos folyosón át lehetett eljutni a kamráig, ahol az áldozatok bemutatása varázslatnak hathatott a szemlélődők számára."
  Hírtömörítés? :D

  Ezzel kiegészítve azért érthetőbb lesz:
  "The find suggests that priests likely retrieved sacrifices from the pit, prepared them in an underground room, and displayed them in the temple above as part of a religious ritual that may have resembled an elaborate stage magician's trick."
  A gáz egyébként karbon-dioxid.
 • Pharaoh #22
  Építés közben valószínű jobb volt a szellőzése, mint miután teljesen befedték és a gázok sűrűsége csak akkor ért el halálos mértéket.