Specker Balázs

MySpace-stop az iskolákban?

Az amerikai törvényhozás "kitiltaná" a MySpace-t az iskolákból és a könyvtárakból. Michael G. Fitzpatrick republikánus képviselő olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megtiltaná a - sokak által veszélyforrásnak tartott - közösségi oldalak használatát az iskolákban és a könyvtárakban a 18 év alattiak számára.

"A közösségi hálózatok valóságos melegágyai a gyerekre vadászó pedofiloknak" - fogalmazott a hatgyermekes családapa az LA Times oldalán. A Deleting Online Predators Act-nek (online ragadozó-irtó) is nevezett törvénytervezet egy "szükséges törvény, hogy megvédhessük a gyerekeket az internettől."

A korlátozások mellett a program veszélyre való felhívásról is szól. Az elképzelések szerint az FTC-nek (Federal Trade Commission, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) fel kéne állítania egy - a potencális gyanúsítottak bejelentésére szolgáló - weboldalt, ahol a szülők és a tanárok jelezhetnék észrevételeiket. A közelmúltban érkező aggasztó hírek több közintézményt is arra sarkalltak, hogy óvintézkedéseket tegyenek. Néhány könyvtár a tartalomszűrő rendszerébe integrálta a közösségi oldalak blokkolását.

Ám a szabályozás más kérdéseket is felvet. Vajon milyen mértékben szabályozhatja - ha egyáltalán megteheti - az amerikai kormány az internetet és mi lesz azokkal a fiatalokkal, akiknek ez szinte az egyetlen módjuk arra, hogy tartsák a kapcsolatot ismerőseikkel.

"Még néhány városi régióban is túl sokat veszthetnek azok a tinédzserek, akik nem mehetnek csak úgy el és lóghatnak kedvükre" - vélekedik Danah Boyd, a Berkeley Egyetem közösségi hálózatok megfigyelésével foglalkozó végzős hallgatója.

"Természetesen vannak csúnya esetek, de jópár gyereket ismerek, akiket az iskolájukban molesztáltak. Akkor most ne engedjük el őket oda sem?" - teszi fel a kérdést Boyd. Az egyetemista lány szerint a MySpace-szel kapcsolatos esetek száma nevetségesen alacsony az oldal 80 millió regisztrált felhasználójához viszonyítva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mayu Misery #47
    -.-kispöcsök?..pff..hagyjuk már..ezek a közösségi oldalak jó mókák,nekem is vanegy csomó pedig még besem töltöttem a 18-at,és semmi bajom nincs velük..attól még ugyanúgy lehet valaki normális és használhatja a neten fontos dolgokra is,ha regizve van egy-egy közösségi oldalra.Az,hogy msn-ezik idegenekkel,és közösségi oldalakon lóg,csak egy szórakozás..ne mondd már,hogy a net csak arra való,hogy üzleti dolgokat intézzünk...még anyám is kipróbálná az msn-t...
  • Max Damage #46
    Na igen! :) Ez a leghasználhatóbb ;DDD
  • Tiberius B #45
    Na ez egy jó megoldás lenne! Órák alatt nicht internet, órákon kívül meg :-)
  • h4x0r #44
    Azért iskolából kitiltani a MySpace-t ugyancsak nem biztos, hogy jó. Nem csak órán lehet netezni, mi pl. sokszor maradtunk a szkúlban, mert ott volt net. Ha tiltottak volna oldalakat, akkor nem tudtuk volna egyébként sem elérni. És itt most nem az iWiW-re/MySpace-re/stb. gondolok, ez még a dot-com bumm idején volt.

    Az IRC volt az egyetlen használható chat-protokoll. Időkorlátosan tiltották: 8-14-ig tiltva volt, utána usgyi. :)
  • arty #43
    könyörgöm, tiltsák már be végre a kést!!!!! :(
  • HUNIgor #42
    Igen. De ezért kell sok szépirodalmat olvasni. Én vizuális típus vagyok. Ha sokszor látok valamit megjegyzem.
  • asysoft #41
    Én is figyelek, ezért veszem észre, hogy elég gyakran elgondolkozom olyan szavak írásán, amelyeket régen simán leírtam helyesen.
  • Tiberius B #40
    én is kb. erre használom az MSN-t, a többiről meg csak hallottam, mondjuk talán az iwiw-et jó lehetne fél percig használni régi ismerősök megtalálására, aztán már felejthető is:-)
    anykám meg azt mondja, menjenek a valóságba a gyerekek, és ne az interneten szerezzenek barátokat, hanem az osztályba, ha meg ott vannak egymás mellett, akkor mi a francnak az internet, villanyszámlanövelésre???
  • HUNIgor #39
    myspace, gportal, iwiw, myvip

    Ezekről most hallok először. Úgy látszik a cpp- opengl- directx-es referenciák olvasgatása közben nem jut időm ezekre a baromságokra. Lemaradtam rendesen. Talán nem is baj. Csak sajnálni tudom azokat a gyerekeket akiknek ennyiből áll a net. msn-t arra használom, hogy a valóságban is ismert barátaimmal beszélgessek. Ezenkívül néha levelet is írok nekik. De kimondottan arra használni a netet, hogy "vadidegenekkel" ismerkedjek.... Azért ez már szánalmas!!!! Kispöcsök! Ha barátot/barátnőt akartok fogni magatoknak nézzetek szét a valóságban. Ne a gép előtt hazudozzatok magatokról, mert az nem vezet sehova!!
  • Roli #38
    Azért ha odafigyelsz és próbálsz normálisan, helyesen írni akkor nem fog semmi romlani a helyesírásodban és a fogalmazásodban. Én is figyelek rá, meg nem rövidítek, van hely bőven, na meg idő is.