Specker Balázs

A MySpace fellép a gyermekek védelmében

A legnagyobb online közösségi oldalként számontartott MySpace felhívások útján kíván figyelmeztetni a weben leselkedő veszélyekre. A hirdetmények arra szólítják fel a fiatal tagokat, hogy ne adják ki személyes adataikat.

A felhívások a US Ad Council nevű közérdekű felhívások elhelyezésével foglalkozó önkéntes szervezet és a National Center for Missing & Exploited Children érdekvédelmi központ aktuális kampányának részeként kerültek nyilvánosságra. A cél az, hogy informálják a szülőkkel azokat a lépésekről, melyekkel elősegíthetik gyermekeik védelmét, valamint hogy tudatosítsák a fiatalokban a biztonságos online kapcsolatok fontosságát. A közleményeket a Fox tévé- és rádiócsatorna mellett a NewsCorp tulajdonában lévő többi weboldal is átveszi.

A cég emellett azt is bejelentette, hogy egy széles körben elismert biztonsági szakembert is kinevez a gyermekvédelem kérdésének megoldására - közölte CNet News. A MySpace úgy tűnik több frontos harcot kíván vívni az ifjúság védelmében, ezért a figyelemfelkeltés mellett a Hemanshu Nigamt a Microsoft gyermekvédelmis biztonsági vezetőjét is leszerződtette. A május 1-jén munkába álló szaktekintély korábban az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumában ügyészként harcolt a gyerekek internetes kihasználása ellen.

A NewsCorp részeként működő MySpace.com-on a felhasználók adatlapjait több mint 69 millió tag érheti el szabadon. A mostani intézkedések vélhetően szoros összefüggésben vannak azokkal a kritikákkal, amelyeket az oldal a különböző szülői képviseletektől valamint a hatóságoktól kapott. A bírálók szerint ugyanis nem tesznek meg minden tőlük telhetőt, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a fiatalok számára. "Az egyik legfontosabb dolog, amiről igyekszünk meggyőzni a srácokat, hogy ne adják meg személyes adataikat a világhálón, ne reklámozzák honnan jöttek és kicsodák" - mondta Ernie Allen a National Center for Missing and Exploited Children munkatársa a a BBC News oldalán.

Természetesen óvintézkedésekre azért korábban is volt példa, elég csak arra 200 ezer felhasználóra gondolnunk, akiket azért törölt a MySpace, mert mások megzavarására alkalmas tartalmakat helyeztek el oldalukon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!