Specker Balázs

Egyre több angolt érdekel a gyerekpornó

A British Telecom - mely Nagy Britannia netezőinek egyharmadához juttatja el a világhálót - arról adott tájékoztatást, hogy internetes szűrőhálójukon háromszor annyian akadnak fent, mint másfél évvel ezelőtt.

A vállalat naponta átlagosan 35 ezer - gyermekpornográf oldalhoz történő - kapcsolódási kísérletet kénytelen blokkolni. A BT Cleanfeed névre keresztelt programja hárommillió otthoni internetfelhasználót akadályoz meg abban, hogy tiltott anyagokat érjenenek el az interneten. A korlátozás azokat a weboldalakat érinti, amelyek az Internet Watch Foundation (IWF) feketelistáján szerepelnek - írja a BBC News.


Az IWF plakátja
A rendszer 2004 júniusában lépett életbe. Akkor átlagosan naponta 10 ezer alkalommal próbáltak meg ilyen jellegű tartalmakhoz hozzáférni az interneten, mára ez a szám 35 ezerre emelkedett. Les King, a BT szóvivője elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban négymillió hozzáférési kísérletet regisztráltak.
A BT-nek csak saját felhasználóit áll módjában korlátozni, tehát a piac kétharmadát uraló többi szolgáltató adatait nem tartalmazzák a most közzétett számok. King azt is hozzátette, hogy lehetetlen megmondani vajon hány felhasználó áll a napi 35 ezer kísérlet mögött, mivel a Cleanfeed nem jegyzi fel, hogy egy felhasználó hányszor próbálkozott.
"Figyelemre méltó előrelépés, hogy naponta 35 ezer képet sikerül blokkolnunk, ám ugyanakkor ez arra is bizonyíték, hogy milyen sok ilyen jellegű kép lelhető fel a világhálón" - értékelte a helyzetet Clare Tickell, a National Children's Home gyermekvédelmi jótékonysági szervezet igazgatója a The Guardian oldalán.

"A kapcsolódási kísérletek jó része felugró ablakokra vagy félrevezető e-mailekre vezethető vissza, amelyek ezekhez a képekhez irányítják a felhasználókat" - magyarázta Frank Glen, az IWF vezető beosztású munkatársa.

A Cleanfeed nem rögzít adatokat a kapcsolódni kívánó felhasználókról, tehát nincsenek olyan információk a BT birtokában, mely a rendőrség számára hasznosak lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cr3ativ3 #7
    A szolgáltató, vagy esetleg a szerverfarm tulajdonosai vizsgálják át a tartalmakat! Joguk van hozzá... Vagy egyzerűen valaki a szolgáltató irodájában szépen bepötyögi azokat a címeket, amik a saját name szerverükön vannak! Szűrhető lenne, higyjétek el!
  • Inquisitor #6
    Az internet működéséből fakadóan nem lehet bezáratni egy oldalt, mert becsokatod Timbuktuban, és félóra múlva fent van egy orosz szerveren, vagy máshol. Vagy eleve van egy tucat tükrözése.
    Durva esetben meg gyanútlan userek zombigépén van!
    Másrészt meg ilyenkor mindíg felmerül, hogy ki állapíthatja meg mi az a tartalom ami miatt becsukathat egy oldalt, és nem e fognak visszaélni vele?
  • Cat #5
    nyilván mert olyan országokban működnek, ahol nem lehet, vagy nagyon nehézkes és lassú.
  • szombi #4
    Ez olyan, mint a cigaretta.
    A dohányfüggő szidja mint a bokrot, de mégsem képes ellenállni.
    Az egyetlen mód a leszokásra az, ha az összes oldalt bezárnák. vagy mégsem?

    Az internetes pedofilok legalább nem erőszakolják meg, nem rontják meg a gyerekeket,
    hanem a neten rákeresnek az ilyen képekre, oldalakra, és ennyi...

    Ha bezárnák/blokkolnák az összes ilyen oldalt, akkor ,,szegény'' perverz emberkék rábuknak az igazi gyerekekre!
  • uniu #3
    Erdekes, hogy amilyen sokan letoltik olyan sokan itelik el :) Hogy hogy nincs atfedes ?
  • Yv@n #2
    Kill them with fire
  • Darth Sith #1
    miért nem zárják be egyszerüen ezeket az oldalakat? ha blokkolva vannak, úgyse látja senki. Ha bezárnák, akkor a megnézésükkel sem próbálkozna a sok aberált barom...