Berta Sándor

MP3-lejátszót is mű­köd­tet­het az intelligens dzseki

Aki attól fél, hogy esetleg a közeljövőben nem lesz elég a beépített akkumulátor teljesítménye notebookja működtetéséhez, vagy szeretné, ha egy több napos útra sem kellene elemeket magával vinnie az MP3-lejátszója használatához, nos például annak találták ki az intelligens dzsekit.

A Solartex nevű ruhadarab beépített napelemeket tartalmaz és a dzseki képes az így felvett napenergiát rövid időn belül árammá alakítani. A ruha érzékeli, hogy rá van-e kötve valamilyen készülék vagy nincs. Utóbbi esetben az áramot akkumulátorokba gyűjti, amennyiben viszont eszközt kötöttek rá, akkor képes az áramot az USB-port segítségével továbbítani a készülékbe. Elkészítették a dzseki téli változatát is.

A Handelsblatt német hírportál információi szerint nem a Solartex volt az egyetlen intelligens ruha, ami a CeBIT-en bemutatkozott. A Fashion Innovation Services például egy olyan dzsekit dobott piacra, aminek a zsebét ezüstborítás fedi belül, így védve viselőjét az ott tárolt mobiltelefon esetleges káros sugárzásától.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A warmx egy olyan inget mutatott be, ami a beleszőtt ezüstszálaknak és egy kisméretű akkumulátornak köszönhetően melegen tartja viselője testét. Amennyiben az idő jó és a hőmérő higanyszála plusz tizenöt-húsz Celsius-fok fölé kúszik, akkor a beépített szenzor érzékeli ezt és lekapcsolja az ing "belső fűtését".

Abban valamennyi szakember egyetértett, hogy az első biztonsággal viselhető intelligens ruhák mostanra készültek el. Az azonban, hogy ezekből a dzsekikből vagy ingekből hány talál majd gazdára a következő hónapokban, az elsősorban az embereken múlik. A vásárlók ugyanis egyelőre meglehetősen szkeptikusan szemlélik az intelligens ruhadarabokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #16
    A Pisa () felmérés szerint nem
  • Tibmanus #15
    a kabátban nincsen mp3 lejátszó csak egy usb-port amire rá tudod kötni áramellátásért vazz... szöveget értelmezni már nemtudunk??
  • aDannyBoy #14
    Nekem a japánok találmánya tetszett, az átlátszó kabát. Az kamerával sasolta, hogy mi van mögötted és kivetítette előre :D olyan kell!!!
  • tomsolo #13
    intelligens dzseki!!!!!!! loál

    azt chan mester új filmje :D
  • Librarian #12
    Én múltkor a Spektrumon láttam egy jó kis kabátot. Napelemes volt, bővíthető mp3-lejátszó volt benne, meg mobiltelefon, és egész masszív is volt. Meg vízálló!
    De az tök királyul nézett ki, ezek meg... egyiket sem venném föl. Azért ez is egy szempont! Szerintetek feketében lesznek?
  • remus500 #11
    nem tom.én inkább veszek egy Apple IPod-t azzal legalább jól járok.
    az se biztos hogy ami a kabátban van mp3-lejátszó nagy tárhelyes-e
    mi van akkor ha kimossák a kabátot ???? akkor nagy szívás van
  • Csaba #10
    Ebből lesz Tesco-gazdaságos "verzió" ? :-))
  • HUmanEmber41st #9
    Egy régi Delta c. műsorban láttam, h olyan szénszálas motorosruhát készítettek, h csak egy kis kábel lógott ki a ruhából a végén 1 kis kockával.
    Azt ráerősítette a a blokkra és a keletkező meleg szépen fűtötte a ruhát.
    No és az MP3 lejátszót mivel hallgatja?
    Ugye fejhallgatóval. Mi van, ha eltörik a vezetéke?
    Vagy élből Bluetooth-os?
    Ha rajtam múlna valami jó kis PocketPC-t építenék bele...
  • greg971 #8
    Az osztrák határőröknél láttam valaha ilyen melegítős kivitelű bakancsot kabátot stb ...mi ebben most az új ?--- a napelem ? .. az sem újdonság már
  • Flashy #7
    engem csak az idegesít hogy ez mér intelligens. ez egy napelemes energiagyűjtő dzseki, ami speciel jó ötlet, amúgy, intelligencia nélkül is. (azért az hogy az egyik 15 fok fölött lekapcsol azt még ne nevezzük intelligenciának) a melegítő meg a napelemes ötlete tetszik.