Specker Balázs

Alkatrészhiány hátráltatja az Xbox 360-eladásokat

Egyes források szerint az Xbox 360 körül kialakult hiány részben annak a problémának is köszönhető, hogy a Microsoft egyik beszállítója, a német Infineon képtelen volt teljesíteni a szerződésben leírtakat.

A karácsonyi ünnepek alatt rendkívüli népszerűségre szert tett játékkonzolt mostanság elég nehéz felelni a boltok polcain. A Xbox 360 memóriachipjeiért felelős egyik cég, az Infineon képtelen megfelelni a minőségi elvárásoknak, ezért a Microsoft most nem tudja biztosítani a folyamatos szállítást. Peter Moore, a Microsoft játékrészlegének vezetője nem kívánta kommentálni az Infineonról szóló híreket. Ugyan elismerte, hogy a 360-asok hiányát alkatrész utánpótlással kapcsolatos gondok idézték elő, ám nem volt hajlandó feltárnia a probléma igazi okát a média képviselői előtt.

Moore a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a fennakadást a következő 4-6 hétben sikerül majd felszámolniuk köszönhetően egy kanadai alkatrészgyártóval kötött megállapodásnak. "Több mint 200 beszállítónk van, nem fogok egyikükre sem mutogatni a nyilvánosság előtt" - szögezte le Moore a Forbes oldalán.

A The Mercury News szerint az Infineon képtelen elegendő GDDR3 memóriát gyártani. A vállalat gyártási eljárásával lehet a probléma, mivel állítólag a cég kevés chipje éri el a szükséges 700 MHz-es sebességet, ami rendszer teljes lelassulásához vezetett. Miután kiderült a hiba, a Microsoftnak ki kellett válogatni a lassú chipeket, ami persze újabb késedelemhez vezetett, mivel így csak a Samsung - a Microsoft másik GDDR3 partnere - folytathatta a gyártást.

A hírbe hozott Infineon nem adott felvilágosítást az ügyben. A Microsoft több, vezető beosztású szakembere szerint a hiányért nem egyetlen alkatrész a felelős, ennél sokkal összetettebb indokok húzódnak meg a háttérben. Az Xbox 360 több mint 1700 alkatrészből áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #61
    Nem is mondtam, hogy a ps3 futótűzként fog terjedni, de szerintem az x360-hoz képest ebből is legalább 2X annyit adnak el;)

    A sikernek vannak fokozatai, pláne ha az xbox japán szerepléséhez viszonyítunk.
  • jimmy127 #60
    "az embereknek elege van a hyperkonzol-számítógép hibridekből" na látod ez pont a ps3-ra igaz ő akar lenni a legtöbb de csak akar...
  • NEXUS6 #59
    "Szerintem nem kell annyira félteni. Elég alacsony lesz a ára, és elég újszerű a kontrollere. De ha túlságosan is gyenge lesz, akkor a sorsát maga pecsételi meg."

    Én elég jó esélyt látok a revo sikerére. A ps2-nél sokkal erősebb HW, azzal összemérhető (alacsonyabb?) ár, visszamenőleges kompatibilitás. Az x360 elég hűvös fogadtatása, szerintem azt jelzi, az embereknek elege van a hyperkonzol-számítógép hibridekből, a konzolosok konzolt, a szg-sek szgt akarnak.
    Egy seggel ugye nem lehet...

    ;)
  • dez #58
    Nem feltétlenül van teljesítmény-veszteség.
  • dez #57
    "A marketing szerint a ps3 és a cell architektúra megalázza az x360-at. A fejlesztők viszont egyáltalán nem így nyilatkoznak."

    A fejlesztők is a saját érdekeik mentén nyilatkoznak. Mivel sokan exkluzívan vagy csak az egyikre, vagy csak a másikra dolgoznak.

    "ps3ra barom nehéz fejleszteni"

    Ezt csak max. a tehetségtelenebbek mondhatják. :) Sokkal könnyeb, mint ps2-re...

    "Szerintem is durvább a cell, mint a x360ban dobogo szív, de ezt is csak a marketing által már szépen átszűrt egy-két cikk alapján mondom - mint itt mindenki más is gondolom."

    Köszi, én speciel nem. Pontos technikai specifikációk is rég publikusak.

    "Én személy szerint a technikailag talán hátrébb sorolt N-Revo-tól várom a legtöbbet, ámde féltem is, mert a sok ps-xbox hypebuzi lenyomja majd a revo vásárlásokat és mielőtt megszületne a megváltó konzol el is hullik."

    Szerintem nem kell annyira félteni. Elég alacsony lesz a ára, és elég újszerű a kontrollere. De ha túlságosan is gyenge lesz, akkor a sorsát maga pecsételi meg.
  • NEXUS6 #56
    Már megint ez a beszarás, hogy jaj milyen nehéz fejleszteni a cellre.

    Ha jól tudom az x-ben 3 magos proci van, magonként 2 szállal, az se lehet egy leányálom alacsony szinten. De ha jól tudom mind az x-hez, mind a cell-hez léteznek olyan fejlesztő környezetek, amik elég jól támogatják a progizókat, bár persze nem némi teljesítmény veszteség árán.

    Másrészt a piacon levő konzolok közül, asszem talán pont a ps2 a legnehezebben kódolható, és talán a leg gyengébb hardverű (leszámítva a még korábbi generációkat), és vajon mire adják ki a legtöbb stuffot?
    ;)
  • NEXUS6 #55
    Igen ez az amcsi eladási lista, de gondolom láttad a japán, vagy az európai eladási listát is, mert azok elég elszomorítóak ahhoz képest, hogy egy most induló nextgen konzolról van szó.
    Szal egy piac sincs ahol, többet adnának el, mint akár a ps2-ből.
  • Elvis #54
    Pár gondolat:

    A marketing szerint a ps3 és a cell architektúra megalázza az x360-at. A fejlesztők viszont egyáltalán nem így nyilatkoznak. Egyenlő erő van bennük kb, jó mindkettő, ps3ra barom nehéz fejleszteni, a mostani x360 játékok csak a felszínt kapirgálják, sokkal több kraft van benne, stb, stb, stb...

    Szerintem is durvább a cell, mint a x360ban dobogo szív, de ezt is csak a marketing által már szépen átszűrt egy-két cikk alapján mondom - mint itt mindenki más is gondolom. De egy konzol jósága messze nem attól függ, hogy 2 poligonnal többet tud vagy kevesebbet. Én személy szerint a technikailag talán hátrébb sorolt N-Revo-tól várom a legtöbbet, ámde féltem is, mert a sok ps-xbox hypebuzi lenyomja majd a revo vásárlásokat és mielőtt megszületne a megváltó konzol el is hullik.

    Amúgy egy nem létező konzolról flame-eltek egy létező konzolról szóló hír mellett :D Dzson sajnos már beégette magát minden tisztán látó ember retinájába, mint sony vérfanboy, mondhat akármit, az már önmagában flame-et fog szítani.
  • IGAZIWILLIAMS #53
    " a Cell mennyivel erősebb a Xenonná"
    Én x360/ps3 viszonylatban beszélek,nem csak a két processzorról...mert az kb. olyan,mintha azzal dobálóznánk,hogy az xboxban kétszer gyorsabb proci van(órajelre)
    Btw gondolom nem csoda,ha inkább a független elszólásokra próbálok hagyatkozni,és nem a Sonyék marketing tevékenységére....tudod,ahogy Te is szoktad volt,amíg meg nem jelent a 360 ;))
  • [Jakuza] #52
    Marketing nyilatkozatok alapjan, hogy lehet maris flamelni ? :P
    Szerintem majd akkor terjetek ki erre a PS3vsX360 versengesre, ha valami konkretumot tudtok, mindket geppel kapcsolatbhan, teszem azt elottetek lesz egy-egy darabja.
    Addig is a temahoz visszaterve Xbox360 hiany van es jocskan elmaradt a varakozasoktol az eladasi mutatoja, a Japan eladasokrol meg jobb is nem beszelni.