Berta Sándor

Tömeges adatmódosítások a Wikipediánál

Amerikai szenátorok és képviselők munkatársai közel ezer bejegyzést tettek vagy módosítottak a lexikonban. A módosítások az egyszerű helyesírási hibák kijavításától a biográfiák teljes átdolgozásáig terjedtek.

Újabb botrány van kialakulóban az ingyenes online lexikon, a Wikipedia körül. A kongresszusi képviselők és szenátorok munkatársai által elvégzett módosítások célja az esetek többségében egyértelműen az volt, hogy az adott politikust a valósnál lényegesen kedvezőbb színben tüntessék fel. Számos szenátor életrajza mögül például kivették a kritikus megjegyzéseket és helyettük az illetőt dicsérő mondatokat írtak be. Teljes módosításon esett át például Robert Byrd demokrata és Tom Coburn republikánus szenátor önéletrajza.

Az elítélendő akciókról a Massachusetts szövetségi államban kiadott Lowell Sun nevű napilap rántotta le a leplet. Az újság megírta többek között, hogy a segítőkész munkatársak megszépítették Matty Meehan demokrata kongresszusi képviselő életrajzát. Kitörölték például a választási beszédéből azt a részt, hogy megválasztása után nyolc évvel lemond a képviselői székéről. Meehan irodavezetője, Matt Vogel nem is tagadta a módosításokat. Mint elmondta, tavaly júliusban bízta meg egyik beosztottját, hogy cserélje ki a képviselő életrajzát egy, az iroda által elkészített jobb változatra.

A Wikipediánál - érthetően - felháborodva fogadták a hírt, a szervezet első reakciója az volt, hogy lezárták a kongresszusi képviselők és a szenátorok hozzáférését a lexikonhoz. Az IP-blokkolás átmeneti és elvileg egy hétig tart, ám nem zárható ki, hogy további szigorításokra is sor kerül.
Korábban már számos kritika érte a Wikipediát, hogy nem szűrhetők ki az ilyen módosítások és csalások. Igazi megoldást azonban az üzemeltetőknek eddig még nem sikerült találniuk erre a problémára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #13
    most is vannak ilyen kinai klikkelőfarmok, ott ül a kis kinai, és ás a world of warcraftban, meg más ilyen MMORPG játékokban.
  • irkab1rka #12
    A Wikipédiának nincs esélye. Ha elkezdik komolyan venni ÉN MAGAM csinálok céget, amiben én leszek a főnök, lesz 5000 indiai beosztottam, és mást sem csinálunk egész nap, csak a wikipédiát turkáljuk mindenféle ip-ken keresztül mindenféle aljas görények megbízásásból :)
  • Cleawer #11
    Történelmi tényeket irtam le :Ukrajnai padlás söprés-> kb 10 millió éhező ,s talán a fele meg is halt vagy több.Utána a gulagok ...
    kb kihozam 20-30 millára ,de lehet h volt több is

    Az ötlet alapvetően jó ,csak egy idő után nehéz irányítani a több 1000es bejegyzéseket.
  • Sámson #10
    Tisztára mint az "Elnök embereiben":
    Bartlet elnök úr: "C.J.! Legyen szíves írja át a Wikipédiában az önéletrajzomat, mert nyerni szeretnék!"
  • Mijo #9
    Néhány megbízható forrást jelölj meg, és úgy írd be. Ha ezek után is kiszedik, akkor ennyit róluk.
  • Mijo #8
    Igaz, hogy kicsit másnapos vagyok, de ettől akkor is hánynom kell! Hogy a rossebbe képzelik, hogy hazudnak a népnek? Ez nem csak választási marhaság, mert ugye később is, bármikor fellelhető. Az ilyen -ökkel ezzt kellene tenni:
    És akkor még nyugodt voltam.
  • Csatti #7
    Pedig igaz, nem mintha ettől Hitler jobb ember lett volna, csak nem kapott elég időt.
  • Cleawer #6
    én a magyar wikinél szerkesztettem bele egy IIvhs cuccba ,pontosan nem tom hogy hol,de a népírtásról volt szó.Picit átszerkesztettem több olvasmány után hogy Sztálin miatt több ember halt meg mint Hitler miatt (most ezt nagyon lerövidítetem),de pár napon belül ugyan olyan volt mint azelőtt.
  • Cat #5
    igen, átirhatsz bármit bármire
    és nem is kell szakértőnek lenned, csak első blikkre nem szabad levágniuk a moderátoroknak, hogy tömény hülyeség amit irsz.
    Ez egy tudományos témánál simán megvalósítható.
  • n0refleX #4
    Már megint a hülye nyomorékoktól (sry) nem működik valami rendesen, és persze a megoldást szegész wikipéniásoktól várják, pedig ők csak kitaláltak (és mevalósítottak) egy nagyszerü ötletet... sajnos sok jó ötletet elrontanak a degenerált emberek :(