Tóth Benedek

Új Rubik-kocka rekord született

Rubik Ernő legismertebb játéka napjainkban reneszánszát éli: ismét klubok nyílnak és versenyek alakulnak köré. Most a San Franciscó-i Rubik-kocka bajnokságon megdőlt a híres logikai játék gyorsasági rekordja.

Az idén is megrendezett világbajnokság a legnagyobb megmérettetés a játékot mesteri szinten űzők számára. Egyszerű halandó számára már a versenyszámok is sokkolóak. Az egyszerű kockakirakás versenye mellett van 4x4x4-es és 5x5x5-ös, sőt egykezes versenyszám is, de még ezek is mind eltörpülnek az egészen megdöbbentő "3x3x3 - bekötött szemmel" kategória mellett. A kocka kezdeti helyzetét versenyeken különböző algoritmusokkal határozzák meg véletlenszerűre, majd, hogy minél igazságosabb legyen a megmérettetés, az összes versenyző ugyanazt a formációt kapja. A verseny szabályai szerint a játékosoknak először lehetőségük van néhány másodpercig vizsgálniuk a kockát, majd elkezdődik a nagy forgatás.


A szem letakarása előtt rövid ideig vizsgálhatják az elrendezést

A klasszikus gyorsasági számban idén új világrekord született: A koreai Lo Leyannak mindössze 11,13 másodpercre volt szüksége a kocka kirakásához. Amúgy a versenyt ebben a kategóriában nem ő nyerte: az átlagidő tekintetében lemaradt. Lo ennek ellenére sikeresen távozott, hiszen a bekötött szemes versenyszámban első lett és több más versenyszámban is dobogós helyet ért el. A versenyt a mindössze 15 éves Shotaro Makisumi nyerte 14,91 másodperces átlagidővel, de ez még nem dönti meg tavaly felállított rekordját, amikor átlagosan 14,59 másodperc alatt sikerült összeraknia a kockákat. Sokan őt tartják az egyik legtehetségesebb játékosnak.


Az egykezes szám

A Rubik-kockát a magyar Rubik Ernő találta fel még 1975-ben. Eredetileg - építészként és iparművészként - egy strukturális problémát próbált megoldani a kocka megtervezésével, de ráeszmélt, hogy a kész kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére jó, hanem egyben nagyszerű logikai fejtörő is. Találmánya 1977-ben jelent meg a boltokban. Átütő sikere részben Laczi Tibor üzletembernek köszönhető, aki remek kereskedelmi lehetőséget látott a játékban, elkezdte itthon népszerűsíteni és megkezdte külföldi forgalmazását. A "Bűvös kocka" a nyolcvanas évek elejére szabályos őrületté vált: 1980-ban csak Magyarországon több, mint egymillió darabot adtak el belőle. Rengeteg hazai és nemzetközi díjat nyert el, sőt még a New York-i Modern Művészetek Múzeumába is bekerült mint kiemelkedő iparművészeti alkotás.

Az eredeti kockán összesen 4,3x1019 kombináció rakható ki, ennek ellenére matematikailag bebizonyították, hogy bármilyen állásból mindössze 22 lépés alatt kirakható a helyes állás. Persze ilyen kevés lépésből kirakni a játékot még nem sok embernek sikerült. Az eredeti változat megjelenése óta a fejtörőnek sok új változata született, természetesen készültek nagyobbak minden mennyiségben, de van például négydimenziós kocka is. Ez utóbbi persze egy számítógépes program és kirakni eddig még nem sokan voltak képesek. Ám részben pont a számítástechnika rohamos terjedése miatt az elmúlt néhány évben az algoritmikai gondolkodásmódot megkövetelő játék újra előtérbe került.


Lego robot, ami képes kirakni a Rubik-kockát

Az első világbajnokságot 1982-ben Budapesten, a Vigadóban rendezték meg, az itt felállított 22,95 másodperces győztes idő sokáig világcsúcs volt. A versenyek és az érdeklődés ellenére a 90-es évekre a kocka szinte teljesen eltűnt, népszerű játékból visszaredukálódott érdekességgé. Manapság a játékosok már nem csak a saját logikájukra hagyatkoznak. Többek szerint az ilyen versenyeken a jó megoldási algoritmus sokkal fontosabb. Természetesen pusztán ügyeskedéssel is ki lehet rakni a kockát, de nagyon gyorsan vagy bekötött szemmel nem egyszerű. A játékosok átnézik a kockát és aztán saját megoldási módszerüket alkalmazzák rá a lehető leggyorsabban. Persze elég egy apró hiba, és le lehet mondani a győzelemről.

Itthon bajnokságot utoljára tavaly novemberben rendeztek és bár itt is sokan elképesztő sebességgel voltak képesek kirakni a kockát, sajnos igazán nagy tehetség nem volt a mezőnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jimySz #38
    Rubik Kocka gyűjtemény
  • Stellum #37
    A. J. CHRISTIAN (...) Christian nem érezte magát különleges gyermeknek. Saját szavaival élve: „- A környezetem véleménye ellenére átlagos kiskölyök voltam – bár igaz, óvodában a hátam mögött raktam ki a Rubik-kockát…”
  • DBM #36
    pf nekem kész, már a 2d vel is bajm volt, ez a 4d meg téleg lol... elmebetg szórakozás. csukotsemmel meg főleg... robotok... én nembíram, páfogatás után téptem szét, mindenfelé forgottmár :D
    énis gondoltam rá h átragasztom d nemakartam mégjoban emgrongálni...
  • iko #35
  • Balidani #34
    Én 3 perc alatt rakom ki mostanában, de csak 1 hónapja kaptam. A szülinapomra meg 4x4x4 es kockát kértem :)
  • RpPRO #33
    Sajnalom. :(
    en Media Player Classicot hasznalok es egy eleg friss standard Kazaa lite codec packot.
  • rudiking #32
    És a media player ténleg nem jácca!!
  • rudiking #31
    Bocsesz de az ember 4 dimenzióban él(előre-hátra,jobbra-balra,fel-le+az idő)
  • AtisH #30
    Asszem 12-13 éves koromban kaptam bűvös kockát és kb. 2 hónap gyakorlás után már eljutottam az 1 perc közelébe. Manapság is ki tudom rakni, de már jóval több "eltekeréssel". Ezek a tizen akárhány mp-es idők tényleg fantasztikusak. Kíváncsi lennék mi az az idő, amin már nem nagyon lehet javítani.

    A lenti linken lévő 4D-s kocka tényleg elég gázos. Megpróbáltam összerakni, de a középső kocka feléig jutottam el. Nem volt türelmem tovabb tekergetni...
  • Hegyikecske #29
    köcsög media player azt írja h a fájl forrásszűrője nem tölthető le :(