Tóth Kristóf

Bill Gates nyitóbeszéde a CES 2006-on

A CES nyitóelőadásának keretében Gates megtartotta a Windows Vista első széles körű premierjét, bemutatta az új Xbox 360-perifériákat és mobil eszközöket, illetve a Windows Live szolgáltatásokat.

A Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője, az Xbox 360, illetve a Windows Vista végfelhasználói szolgáltatásainak széles körű bemutatójával demonstrálta, a Microsoft hogyan látja a digitális életstílus megvalósulását. Beszédében kiemelte, hogy a szórakoztatóelektronikai iparág minőségi változás előtt áll a tartalmasabb, interaktív, nagy felbontású szolgáltatások irányába. "A technológia forradalmasította a zenehallgatást, a tévénézést, a kommunikációt, a személyes adatok kezelését és megosztását" - mondta. "Az elkövetkező évek izgalmas újításai révén egyetlen egységgé válnak majd a szoftverek, a hardverek és a szolgáltatások, és még gazdagabb, lenyűgözőbb, a hálózati szolgáltatásokkal még jobban integrált használatot fognak biztosítani."


A Windows Vista bemutatása során Gates demonstrálta, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszere milyen jelentős újításokat tartalmaz majd a biztonság, a keresési lehetőségek és a digitális szórakoztatás terén. Rámutatott, hogy a Vista - a keresett tartalom azonnali megtalálásával, a legújabb szórakoztató tartalmak elérhetőségével, a személyes adatok biztonságával, és a folyamatos, akár otthon, akár utazás közben használható hálózati eléréssel - segíti a felhasználót a mindennapi feladatok végrehajtásában. Kiemelte a végfelhasználók szempontjából legvonzóbb tulajdonságokat, például az elegáns felhasználói felületet, a jobban használható párhuzamos feladat-végrehajtást, illetve az operációs rendszerbe szervesen illeszkedő keresési szolgáltatásokat. Bemutatta az új Photo Gallery szolgáltatást is, amely megkönnyíti a digitális fényképek kezelését és feldolgozását.

Ezt követően, a Flight Simulator X program bemutatójával - a sorozat 25 éves történetének legrealisztikusabb élményt nyújtó játékával - demonstrálta a legfejlettebb Windows játékplatformot, amely szerinte élethűségével a leggyakorlottabb játékosok igényeit is kielégíti. Gates és Van Toffler, az MTV Networks zenei csoportjának elnöke, bemutatták a hamarosan induló URGE elnevezésű digitális zenei szolgáltatást, amely a Windows Media Player 11 felhasználói számára azonnali hozzáférést biztosít majd a nagy és független kiadók több mint 2 millió zeneszámához, továbbá az MTV Networks exkluzív programjaihoz és tartalmaihoz.


Gates bemutatta a Windows Vista Windows Media Center verziójának szolgáltatásait és elmondta, hogy világszerte több mint 130 számítógépgyártó több mint 6,5 millió Media Center Edition alapú számítógépet értékesített. Ezek CableCARD-támogatással rendelkeznek a külön vevőegység nélküli nagy felbontású televíziózás élményének növelésére, így a felhasználók közvetlenül a számítógéphez csatlakoztathatják a digitális műsorszolgáltatás kábelét, és átalakító egység nélkül nézhetik az előfizetéses műsorokat, többek között a nagy felbontású (HD) programokat is.

A Microsoft elnöke szerint az Xbox 360 minden idők leggyorsabban fogyó játékkonzolja lesz, várhatóan 2006 júniusának végére 4,5-5,5 milliót szállítanak le belőle. Hozzátette, hogy az Xbox 360-tulajdonosok 90 százalékának már van nagy felbontású televíziója, vagy tervezi annak vásárlását. Bejelentette, hogy 2006 júniusára több mint 50 új játék lesz megvásárolható, mely nagy felbontású hardvereken is futtatható - a cég 2006-ban egy új külső HD DVD meghajtót fog szállítani a konzolhoz. A felhasználók több, mint fele már használja az online játék- és szórakoztató szolgáltatást, amelynek világszerte több mint 2 millió tagja van. Gates bemutatót tartott az Electronic Arts hamarosan, megjelenő EA SPORTS "Fight Night Round 3" játékával, és bejelentette, hogy a játék ingyenes, játszható, nagy felbontású demóváltozata hozzáférhető az Xbox Live Marketplace oldalán.


Az előadás részeként tartott bemutató keretében Gates ismertette, hogyan fogják a jövőbeli technológiák átalakítani az adatok kezelését az irodában vagy utazás közben, hogyan lehet majd közvetlenebb módon kommunikálni, és miként lehet hatékonyabban dolgozni a pillanatnyi tartózkodási helytől függetlenül. Előadását folytatva elmondta, hogy a Microsoft milyen előrehaladást ért el a mobil szórakoztatóeszközök terén, és bemutatta a Windows Mobile alapú hordozható médiaközpontok legújabb generációját, a Toshiba, a Tatung és az LG Electronics termékeit is. Az új eszközök, amelyek várhatóan még az idén forgalomba kerülnek, hosszabb akkumulátor élettartamot biztosítanak, támogatják az új nagy felbontású és széles formátumú (16:9 képarányú) megjelenítők használatát, valamint közvetlen hang- és videofelvétel, játékok, rádióvevő és a digitális fényképezőgépek közvetlen csatlakoztatási lehetőségét.

Az új üzleti szövetségek révén saját szoftvereikre alapozva szélesebb körű és élvezetesebb tartalmat szolgáltatnak a fogyasztók számára. A Starz Entertainment Group új Vongo nevű filmletöltési szolgáltatás előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak több mint 1000 premier- és videofilmhez, valamint a Starz tévécsatornához. Ismertette a DIRECTV Inc. szolgáltatóval kötött széles körű megállapodás eredményeként a digitális tartalom szabadon áramolhat a Windows alapú számítógépek, a DIRECTV-eszközök, a PlaysForSure technológiát alkalmazó hordozható médiaeszközök és az Xbox 360 között. A Microsoft és a British Sky Broadcasting (Sky), az Egyesült Királyság és Írország vezető előfizetéses program-szolgáltatója, várhatóan Windows Media Center verziót készít majd a Sky hamarosan megjelenő "Sky by broadband" szélessávú tartalomszolgáltatásából. A szolgáltatás révén a Sky TV ügyfeleinek milliói férhetnek hozzá videó tartalmakhoz - többek között több száz filmhez és sporteseményhez - számítógépük segítségével.


Gates ismertette a Windows Live legújabb szolgáltatásait is: bemutatta a Royal Philips Electronics és a Uniden America Corp. két új telefonkészülékét, amelyek a Windows Live Messenger beszédhang-kommunikációs szolgáltatásaival fognak működni. A Windows Live Messenger a világszerte több mint 200 millió aktív fiókkal rendelkező MSN Messenger utódaként jelenik meg hamarosan. A fogyasztók az új telefonokkal a Windows Live Messenger szolgáltatáshoz és a nyilvános telefonhálózathoz egyaránt kapcsolódó vezeték nélküli kézibeszélőről indíthatják a hívásokat. A Philips VOIP433 Dual Phone 2006-ban jelenik meg Európában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, illetve Latin-Amerikában.

Előadásának zárásaként visszatekintett 2005 szórakoztatóelektronikai sikereire, és felvázolta az iparág további innovációjának fontosabb trendjeit. "Az új termékeknél és szolgáltatásoknál tapasztalható hihetetlen lendület mutatja, hogy a digitális életforma az idei évtől kezdve valóban széles körűen elfogadottá válhat" - mondta Gates. "Eljött az idő, hogy megvalósítsuk a különböző eszközök, szoftverek és szolgáltatások integrált használatát, és ezzel magasabb szintű felhasználói élményt biztosítsunk az emberek számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #51
    Ami pedig ilyen felrevezeto felmeres utan varhato szokott lenni, az a feedback:

    Az United States Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) egy listát tett közzé a múlt héten, amelyben elemezte, hogy mennyi biztonsági hiba található a Microsoft Windows és a Linux/Unix rendszerekben.
    A lista szerint a 2005-ös évben 5 198 biztonsági hibából 812 volt Windows-t érintő, és 2 328 érintett Linux/Unix rendszereket.

    A listát már a megjelenés napján több kritikai is érte. Most a Red Hat is elmondta véleményét. Szerintük a lista tartalma ``félrevezető és zavarba ejtő''.

    "A tanulmány zavarba ejtő és félrevezető. Ha megnézi a listát, [azt látja, hogy] a sebezhetőségek kategorizálatlanok," - mondta Mark Cox, a Red Hat szofver mérnöke a ZDNet UK-nek.

    "Például a Firefox úgy van besorolva, mint Unix/Linux operációs rendszer hiba, pedig épp olyan jól fut Windows platformon is. Az Apache és PHP szintén jól fut mindegyik platformon. Módszertani hibák vannak a statiszikákban," - állítja Cox.


    Vajon kiteszi-e ezt is a pcforum?
  • valamit #50
    bár Kína tényleg feljövőben van és valóban gyorsan fejlődik(elsősorban a termelési szektorának köszönhetően, míg India a szolgáltató iparának), de azért még 2025-re sem várható, hogy vezető szerephez jusson (valahol tegnap olvastam ezt is, úgy 2050 körül előzheti meg az USÁ-t)
  • valamit #49
    épp tegnap olvastam a Newsweek-en egy írást, amelyben a világ 100 "agyának" jövőképéről volt szó. ebben hetven százalékuk 5-10 éven belül a szabad szoftver térnyerését (egészen pontosan, hogy átveszi a dominanciát) várja a Windowsal szemben. (5 év múlvára mondta úgy 30 %-a a szavazóknak, 10 év múlvára további 40)
  • prezideente #48
    Hát igen az a röhej hogy Koreában abszolút váltani akrank pedig szerintem ott még kínánál is kevesebb a szabadság. Amúgy Kína gazdasága nagyon gyorsan fejlődik
  • Caro #47
    Ez jó :)
    Kína ahol a szabadságod=0, ott nyomul a szabad szoftver, itt ahol elvileg sok van, itt meg nem :D
  • prezideente #46
    te nem vagy normális
    a linux soha nem vezetett soha a szervereken:
    matekóra:
    az hogy a windows vezet szervereken azt jelenti hogy több van neki mint bárki másnak
    tehát(az adatok csak példaszerűek lesznek légyszi ne kötekedj):
    ha pl a windowsnak van 25%-a és mondjuk a solarisnak van 20% a linuxnak 15 az irixnek 12%
    és a többi és a többi. ez azt jelenti hogy a windowsnak nincs több része mint a többinek együttvéve mindössze csak több van mint önmagában bármelyiknek.
  • rigidus #45
    "A Delphi meg egy nagyon jól használható programnyelv. Sokszor sokkal több mindent egyszerűbb megoldani benne, mint pl az MSVC-ben. Ráadásul sok mindent át is vett."

    Kozel tiz evig voltam Delphi fejleszto (is). Abban egyetertek, hogy a pascal egy eleg jo programnyelv, de az is meggyozodesem, hogy a Delphi nem igazan jo fejlesztoeszkoz. Felreertes ne essek, a baj nem a Delphivel van hanem a kivitelezessel es a supporttal. Kifizetsz a fejlesztoeszkozert horribilis osszegeket egy fejlesztoceg gepparkjahoz, majd miutan fizetsz kiderul, hogy a nagy marketingkampannyal beharangozott fejlesztoeszkoz hemzseg a bugoktol, honapokat csuszik a fejlesztesed, penzugyi vesztesegekrol nem is beszelve. Ugyanakkor honapokig rugdosom a gyartot, hogy javitsa, de a "bocsi elszurtuk"-ot kapom patch-ek helyett. (konkretan Delphi 4)

    Kozben cselekedni kell mert az ido szorit, ezert elkezdesz workaround-olni, sajat widgeteket gyartani a bugosak helyett sajat koltsegeidre versenyben az idovel, kozben a hasznos fejlesztesek csusznak.

    Azota sokat javult, de meg sajnos mindig katasztrofalis az alaprendszer. Sajnos meg mindig vannak benne bugok amiket mar 97-98-ban jelentettem.

    Alapjaban veve viszont nem rossz a Delphi tervezese, a baj inkabb a Borland hozzaallasaval van. IMHO ilyen formaban nem eri meg az arat.
  • rigidus #44
    Akkor vajon miért nem terjed "annyira" a linux?

    /* Lecsereltem egy szot a kerdesedben utolagos engedelyeddel, (remelem ebbol nem lesz harag ) mivel feltetelezem erre szeretnel valaszt kapni. */

    Az oka marketing hianya (gyengesege) elsosorban, hogy nem terjed intenziven mint egy kereskedelmi szoftver. Mivel alapvetoen nem uzleti modellre lett tervezve es legfokeppen nem tokefelhalmozasra, igy a marketinghez szukseges hattertartalek sincs folyamatosan biztostva. Az emberek azt veszik aminek a reklamjat az orruk ala dugjak. Ez forditva is igaz: amit az emberek kevesbe vesznek, arra a gyartok is kissebb figyelmet szentelnek, (bar egyre nagyobbat). Itt kivaltkeppen a hardvergyartokat emelnem ki.

    IMHO ez utobbi sem olyan nagy gond, ahogy terjed ugy egyre jobban fokuszba kerul.
  • rigidus #43
    "Akkor vajon miért nem terjed mégsem a linux?"

    Terjed az. A baj a hirszolgaltatassal van.
    Kinaba a Desktopok 30%-an RedFlag GNU/Linux fut:
    China's Red Flag Sees Desktop as Linux Battlefield

    Kb. ket eve uzemeltek be a jelenlegi halozatot full M$-re tobbmillard fontert nemi ir nyomasra. Most hatraarc van es nema seta miutan sorozatos uzemszunetek vannak, mutetek csusznak, embereletek vannak veszelyben a leallasok miatt.
    600 000 munkaállomásból álló rendszert épít a Novell

    Van egy site is vhol ahol kovetni lehet, de valszeg multkor toroltem az RSS readerembol nagytakaritas kozben. Oda rendszeresen postoljak a nagyobb atallasokat.
  • rigidus #42
    Mar a napokba valaszoltam ugyanerre a linkedre, most csak bekopizom:

    Lehetne akar forditott is az arany, akkor is ertektelen lenne a cikk. A biztonsagi hibakat nem kilora, darabra, hanem sulyossagban es es a sebezhetoseg javitasaig eltelt idoben merik.

    Ha mar pcforum akkor stilszeru eppen Sting egyik kedvenc IT biztonsagi cege honlapjarol idezni:

    http://secunia.com/product/22
    Jelenleg 28 sebezhetoseget nem foltozott a gyarto, (nem is ez a lenyes) osszessegeben a fenti hianyossagok miatt _"Highly critical"_ biztonsagi minositest visel.
    Rendszer frissitesi ciklus havi gyakorisaggal, esetenkent hotfix formaban tortenik.

    http://secunia.com/product/339
    Jelenleg 0 sebezhetoseget nem foltozott a disztributor, pillanatnyilag biztonsagos minositest visel.

    Rendszer frissitesi ciklus atlagosan 15-20 percenkent rendszerkomponensekre osztva tortenik. Itt nyomonkovetheto: http://packages.gentoo.org

    IMHO ez csak egy kiemelt pelda volt.