Gyurkity Péter

P2P-támogatás médiacenterben

Merész lépésre szánta el magát egy holland cég: legújabb médiacenterük beépített p2p-támogatással érkezik, sőt, minden tartalmat a már jól ismert fájlcserélő hálózatokról szerez be.

A Lamabox névre keresztelt eszközt intelligens médialejátszóként reklámozza gyártója. Az elképzelés és a cél ugyanaz, mint a hagyományos médiacentereknél: otthonunk valamennyi szórakoztató-elektronikai és kommunikációs szolgáltatását egy masinában ötvözik és teszi elérhetővé, az egyszerűséget és elérhetőséget tartva szem előtt. Ily módon a médiacenter a hifi, a számítógép és a házimozi-rendszer szerepét is betölti.

A megoldás újdonsága az internet-közeliségben rejlik: a Lamabox révén közvetlenül felkapcsolódhatunk a népszerű fájlcserélgető hálózatokra, így könnyedén letölthetjük az Edonkey, a Bittorrent, a Fasttrack (Kazaa), a Gnutella, vagy az Overnet oldalakon megosztott tartalmakat. Azt maguk a fejlesztők is elismerik, hogy a készülék vitákat, ellenlépéseket válthat ki, ám bíznak abban, hogy - legalábbis belföldön - nem ütköznek problémákba. A holland legfelsőbb bíróság korábbi döntése értelmében ugyanis csak az illegális másolatok feltöltése és megosztása számít bűncselekménynek, a letöltés folyamata már nem. A biztonság kedvéért azonban már elkülönítettek egy bizonyos összeget, ami fedezheti egy esetleges per költségeit.


A holland cég tehát megpróbálja meglovagolni a szórakoztató-elektronikai eszközök, központok térhódításának hullámát. A folyamat felgyorsulását már 2003 végén megjósolták, hiszen egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a nagyobb gyártók újra megpróbálnak betörni a piacra. Igaz, akkor tanulságként szögezhettük le, hogy a multifunkciós médiacenter kora még nem érkezett, ám ami késik, nem múlik, és egyre közeledik az idő, amikor szélesebb körben is elterjedhetnek ezek a hibrid eszközök. Az Intel és az Ansys Informatika Kft. nemrég közösen mutatta be az első magyarul tudó HTPC (Home Theater Personal Computer) médiacentert, ami jelzi, hogy még a kicsinyke magyar piac sem marad ki a fő áramlatból. Itt szintén az egyszerűséget, a könnyű kezelhetőséget hangsúlyozták, amely az egész családnak szól.

A Lamabox több változatban jelenik meg: az első, 40 GB-os verzió 280 eurót (70 ezer forintot) kóstál, míg a legdrágább változat, a Lamabox 900 (400 GB háttértár, DVD író) már 480 euróba (120 ezer forintba) kerül. Kis cégről lévén szó, türelemre intik az érdeklődőket, és jelzik, hogy a szállítás több hétig is eltarthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hypno #10
  Itt volt az ideje.

  A PC kicsit sem felhasználóbarát
 • Caro #9
  Ez "kicsit" ellentétben van azzal, hogy egy Vistás gépet semmilyen kódolatlan stream nem hagyhat el.
 • mrzed001 #8
  Tudom, hogy akartak bele, de valami M$ fost, ami nem torrent, vagy eMule.
  Meg ráadásul csak doksik meg wmv meg minek tervezik tudtommal (ami persze marhaság)
  Ráadásul azt a szabványt az M$ tartja a a kezében, szóval akkor és ott basz ki velünk, amikor ahogy éppen akar (vagy a lemezkiadók ahogy éppen akarják)
  Szóval a P2P az továbbra is warez :))

  Ez a médiacenter pedig egy kis lépés egy cégnek, de egy nagy lépés a legalizálásnak :))))
 • FTeR #7
  vistában már alapból lesz(van) p2p és a media center is beleolvad.
  úgyhogy riaa, asva ide vagy oda p2p élt, él és élni fog :)
 • IoIa #6
  Ilyet nem olvashattál, a kérdésed is értelmetlen.
  Maximum azt kérdezhetted volna meg, hogy a +360 gigás vinyó + DVD író megér-e 50 ezret.
 • Sanyix #5
  Melyik éri meg vajon jobban, 70-ér 40 gigás vinyó, 120-ér 400 gigás+dvd író? :DD
 • mrzed001 #4
  VÉGRE :)))
  Már a DivX playerek megjelenése óta várom, hogy egy cég rászányja magát, és végre elkezdjék meglovagolni a P2P hálózatokban rejlő letöltési lehetőségeket.
  Na most kíváncsi leszek, hogy mit fognak lépni a begyepesedett TV-s társaságok
 • ScarY MAN #2
  szal ertitek mit akartam irni:D

  LAMA BOX
 • ScarY MAN #1
  LAM BOX

  nem akarom bantani z embereket de miert lamazzak le oket egy ilyen cuccal?