Gyurkity Péter

Jóváhagyták a dupla rétegű HD DVD-R lemezeket

A DVD Forum jóváhagyta a Toshiba terveit a dupla rétegű, 30 GB tárolóhelyet nyújtó HD DVD-R lemezekkel kapcsolatban, ám a formátumot hivatalosan valószínűleg csak a következő évben fogadják el.

A japán gyártó közleményben számolt be a dupla rétegű optikai adattárolók elkészültéről, amelyek az egyrétegű, 15 GB-os írható lemezeket hivatottak felváltani. Némileg meglepő ez a sietség, hiszen még az előd sem jelent meg a piacon - a cég nyilvánvalóan a kapacitás terén mutatkozó hátrányát szeretné behozni a Blu-ray szabvánnyal szemben. A DVD Forum szeptember 14-i találkozóján döntöttek a formátum jóváhagyásáról, pontosabban annak 1.9-es verziójáról. A Toshiba a végleges, 2.0-ás változat elfogadását szeretné elérni, erre azonban tavaszig várniuk kell.

A testület még februárban döntött hasonlóan az eredeti, 15 GB-os egyrétegű HD DVD-R lemezekről, 1.0-ás verziónak fogadva el azt. A Toshiba ezután gyors ütemben folytatta munkáját, hogy minél előbb elkészüljön a kétrétegű változattal, enyhítve a kapacitás szűkösségét. A vállalat szerint a kompatibilitási tesztek már a következő hónapban megkezdődnek, és a sikeres eredményt követően a szabványt még az év vége előtt véglegesítik. Erre többek között a gyártó által ígért DVD-kompatibilitás miatt van szükség, amely lehetővé teszi a partnercégeknek, hogy minimális változtatásokkal megkezdhessék az újgenerációs lemezek sorozatgyártását.


A Toshiba még júniusban jelentette be az egyrétegű, egyszer írható lemzek gyártásának megkezdését. Közleményük szerint japán két vezető optikai lemez gyártója, a Hitachi Maxell és a Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim külön-külön tesztelésnek vetették alá az új technológiát, és pozitívan értékelték azt, ezzel zöld utat adtak a sorozatgyártás beindításának. Meglehetősen korainak tűnik tehát a dupla rétegű változat körüli hírverés, pláne, hogy a 15 GB-os lemezeket is csak a következő évben szeretnék forgalomba hozni. Előre megjósolható, hogy az első generációnak nem lesz túl sok ideje a piac meghódítására, kérdés persze, hogyan variálják majd az árakat.

Eközben a lejátszók gyártói sem tétlenkednek. A Samsung magyarországi képviselete a múlt héten bemutatta a cég legújabb termékeit, többek között egy külső és egy belső DVD-írót. 2006 januárjától számítanak az asztali számítógépekbe való Blu-Ray olvasók, majd áprilisban a DVD/CD-író és Blu-Ray-lemezeket olvasó kombó drive-ok megjelenésére, ám a vállalat a Samsung-Toshiba ODD szintű fúzió miatt mindkét vonalon érdekelt. Azt egyelőre még nem tudni, hogy milyen áron debütálnak majd itthon az új lejátszók és írók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #9
    há na bumm.. egy 45gigás hd-dvd korong jelneleg nagyobb mint a legtöbb otthoni vinyó, mi lesz ha megsérül? én ha ekkora adatot kéne megmozgatnom winyót hazsnálnék!
  • Fenjoy #8
    Én a kéksugarast fogom majd venni:) és végre megszűnik az itthoni Káosz, lesz egy csomo helyem:)
  • onimusha #7
    nemtom netspeed megint le fog maradni, high def dvd-k már vannak fenn neten 11-12gb-osak, nos ha el fog terjedni ez a formátum, mennyi idő mire lejön egy film? meg 1920x1080-t még asztali pc-n se nagyon tudsz nézni, persze ez csupán egy feltételes elmélkedés volt a, hogy gondolkozik az aki nem boltban veszi című emberi fejjel ami persze rám nem igaz
  • irkab1rka #6
    HÁHÁHÁHÁHHÁÁÁÁ

    Jogász vagyok, és a RIAA-nak dolgozom. Milliárdos akarok lenni a 10%-os fejpénzből. Levédettem két számot. Most végetek. Hogy melyik két számot védettem le??

    a nullát és az egyet.
  • szombi #5
    Persze a hippi filmjogvédők léphettek volna, de nem tették.
    Mert szerintem ha valaki adatot ír ki ilyen lemezre, az 90%-ig ,,illegális'' lesz.
    Majd akkor kezdenek el nyafogni, amikor elterjedt lesz, és rátehetik a ,,jogvédővámot''.
    Amikor majd erről írnak az sg.hu-n, akkor emlékezzetek zombee bácsira: ő már 2005.09.22.én megmondta!
  • avman #4
    én inkább azt várom h a DL lemezek ára elérje a számomra lélektani 300 HUF-ot... :D. a hddvd/blúréj párharc meg hidegen hagy...
  • Akuma #3
    jó dolog lehet 30-45 gigát kiírni, de a korongok ára is lesz minimum 2-3ezer forint (ha már a 40 gigás vinyó is 8ezer körül van), ami sztem nem mind1
  • ffxi #2
    Sztem a DVD még nem annyira elterjedt, de most tényleg zöld utat kapott. Ez az úgy nevezett "legújabb cuccra még nincs pénzem" és váltok cd-ről sima DVD-re!



  • CyrSyS #1
    Szívből örülök hogy min a HD-DVD és Blue Ray technológiát jóvá hagyták és piacra bocsáltják az által hogy minden kedves számítógéppel foglalkozó ember hasznosan tudja használni,és lehetőséget ad arra hogy válasszon a számára megfelelő információhordozók közül. Én kifejezetten a Blue Ray pártját követem de ha a pénztárcám úgy engedi akkor HD-DVD-t fogok vagy `is` venni! De ha gondolok azokra akik még mindig a cd és floppy világát élik és megvannak elégedve vele,de mégis szeretnének olcsón dvd technikához jutni, akkor ezek az új adathordozók piac terjedése attitűdőket sorakoztat fel annak vonzataként hogy mások is olcsón hozzátudjanak jutni a dvd technológiákhoz( lényege hogy a Blue-Ray és a HD-DVD technológia kiüti,felülírja a DVD technológiát ---> piac gazdasági fgv---> ár csökkenést vált ki a dvd piacon!