Gyurkity Péter

3,5 millió PS2 adaptert hív vissza a Sony

A japán gyártó szerint nem kevesebb, mint 3,5 millió, főleg tavaly értékesített játékkonzol érintett a legújabb túlmelegedési problémában, amely a PS2 különálló tápegységeinél jelentkezik.

A gyártókat sújtó sorozatos akkumulátor-probléma ezúttal a Sony berkeiben ütötte fel a fejét. A Reuters hírügynökség a vállalat kijelentésére hivatkozva számolt be a visszahívási akcióról, amely mintegy 3,5 millió konzolt érint. A hibás példányokat a világ minden részén értékesítették, így Európa - és azon belül Magyarország - is érintett az ügyben. Az eddigi hírek szerint összesen 38 bejelentés érkezett a túlmelegedő adapterekről, amelyek sajnos már könnyebb égési sérüléseket, áramütést és anyagi károkat is okoztak.

A Sony szerint a hibás adaptereket 2004 augusztusa és decembere között gyártották, mégpedig a vékonyabb PlayStation 2 konzolokhoz, amelyek különálló tápegységgel érkeznek. Az érintett sorozatból mintegy 2,3 millió példányt Európában értékesítettek, a maradék Ázsiában és Észak-Amerikában kelt el. Saját oldalukon már beindították a visszahívási programot, és természetesen díjmentesen kicserélik a hibás alkatrészeket. Arról nem esett szó, hogy a visszahívás milyen költségekkel jár a Sony számára, amely eddig összesen mintegy 91 millió PlayStation 2 konzolt értékesített.


A jól ismert túlmelegedési probléma tehát újabb gyártónak okoz gondot. Legutóbb a Fujitsu-Siemens kényszerült laptopjainak visszahívására, tűzveszély miatt. Csak ennél a vállalat négy hasonló eset fordult már elő, ez utóbbi itthon is éreztette hatását. Az IBM tavaly félmillió tápegységet vizsgált be, amelyek szintén hasonló tüneteket (túlmelegedés, áramütés, kigyulladás veszélye) produkáltak. Szakértők szerint általában a kiélezett verseny, illetve olcsóbb, nem túl megbízható gyártóktól beszerzett termékek miatt fordulnak elő hasonló melléfogások.

A Sony-t mindenesetre kényelmetlenül érinti a visszahívás, hiszen most minden erejét a PlayStation Portable népszerűsítésére fordítja. A kisméretű játékgép tavaly decemberben jelent meg, és azonnal nagy érdeklődést váltott ki. Legutóbb arról számolhattunk be, hogy az Egyesült Királyságban a kézikonzol elképesztő mennyiségben kelt már el. Az első héten 185 000 példány értékesítéséről érkezett jelentés, amely természetesen abszolút rekord. Emellett a szoftver "best of" lista első negyven helyezettjéből 20 darab volt PSP játék.

Nálunk hivatalosan augusztus utolsó napján jelent meg, 71 990 forintos egységáron, Value Pack formájában. A Value Pack az alapkonzolon kívül egy sor kiegészítőt is tartalmaz, többek között egy, a PSP-hez készült védőtokot, egy 32 MB-os Memory Stick Duót, egy akkumulátort, távvezérlős fülhallgatót, hálózati adaptert, csuklópántot és egy több játékdemót is tartalmazó UMD-lemezt. Az első szerencsés vásárlók, ha regisztrálják készüléküket, megkapják a Spider-Man 2 UMD Video változatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #9
    akkor SZAR ügy a box részéről, ekkora hibaarányyal dolgozni, milyen ezek után a 360 ?
  • Zozo76 #8
    Foleg hogy kabelt mindenhol kapsz szare-hugyert, adaptert meg... :)
  • onimusha #7
    mellesleg nemrég volt ugye gond az xbox kábellal, nos ott 14,1 millió darabot érintett, idáig össz 20 mill Xbox kelt el ergo 3/4 bugos, ps2nél meg a 90 mill-ből 3,5mill hát messze jobb az arány a sony-nál
  • pemga #6
    Lehet, hogy egy helyről vásárolnak? Rákérdezhetek, a forrás Kína? :))
  • HuAn82 #5
    "100000000éve megvan" Akkor Te egy nagyon öreg és "bölcs" ember lehetsz.
  • lowdog #4
    főleg annak szopi aki rohant lecserélni a régi PS2-jét slim PSTwo-ra :)

    nekem régi PS2 van és semmi baja nincs. a fejről viszont én is hallottam, hogy sokszor elromlik, főleg a "backup" lemezek ártanak neki.
    (állítólag az újabba - 50004-től felfelé - már erősebb fejet raktak a gyári DVD?RW támogatás miatt, de 1-2 ismerősömnek már behalt a 70004-ese :( )
  • onimusha #3
    igen Derapo elmondta a lényeget, fejcsere ide vagy oda jobbak a gameok, mellesleg nemtom miért döglik be johny-knak a fej, nekem az első ps2-m ami másfél évig megvolt nem volt semmi baja, aztán lecseréltem egy ps two, annak sincs semmi baja
  • Derapo #2
    Jogos,igazad van.Minden második( ha nem az összes )PS2 megdöglik.Nekem már lassan 100000000éve megvan az x-em és semmi gáz vele.De a PS2-re jobbak a gamék:-)
  • Zozo76 #1
    Emlekszem amikor fel eve megjelent egy hir hogy az XBOX tap-kabele alultervezet, nindjart orultek a PS2 fanok hogy az XBOXba bele tudtak kotni. Az hogy tele voltak (vannak) a szervizek fejcseres PS2 gepekkel az nem volt erdekes. Na tessek most lehet szidni a tap-kabelt. :)