Gyurkity Péter

PS3 utáni fejlesztéseken dolgozik a Sony és az Nvidia

Az Nvidia állítása szerint új szerződést írtak alá a Sony vezetésével, amely révén még a PlayStation 3 megállapodáshoz képest is nagyobb bevételekre számítanak - a részletekről nem nyilatkoznak.

A grafikus processzorokat fejlesztő cég érdekes kijelentéséről a Reuters hírügynökség számolt be. Ebből kiderül, hogy az Nvidia újabb feladatot kapott a japán gyártótól, amely a következő generációs konzol utáni fejlesztésekre vonatkozik, és újabb jelentős bevételekhez juttathatja a céget. A PlayStation 3 esetében az Nvidia 30 millió dollárt söpört be a fejlesztéssel kapcsolatos munkálatokért, és részesedik a konzol eladásából befolyó bevételekből.

Az új megállapodás megkötését Marv Burkett, az Nvidia pénzügyeiért felelős igazgató kottyintotta ki, mindenfajta hivatalos információ és megerősítés előtt. "Arra számítottunk, hogy a szerződésekből származó bevételek visszaesnek, ám erről szó sincs. Új feladatokat kaptunk a Sonytól" - árulta el Burkett, gyorsan felkeltve a média és az internetezők érdeklődését. Az igazgató azonban arról nem volt hajlandó beszélni, hogy pontosan milyen munkáról is van szó, mindössze annyit kötött az újságírók orrára, hogy a szerződés révén még a PS3-hoz képest is nagyobb fizetségre számítanak. A cég éves bevétele a várakozások szerint 2,8 milliárd dollár körül alakul, így a szerződés elenyésző része ennek.


Windows XP-t futtató fejlesztői kit a GDC-n

Természetesen a konzolból befolyó bevétel nem egyszeri összeget jelent, hiszen az Nvidia részesedik az eladásokból. A fejlesztésért kapott 30 millió dollár csak az első lépés volt, a cég egészen 2009 közepéig megkapja részét a negyedéves eredmények, illetve minden egyes legyártott grafikus chip után.

A Sony eközben nyilvánosságra hozta a konzol online szolgáltatásaival kapcsolatos terveit. Phil Harrison, a Sony Computer Entertainment elnöke a Game Developers Conference rendezvényen megerősítette, hogy a novemberi megjelenéskor már elérhető lesz az Xbox Live riválisa, amelynek alap változata (PlayStation Network Platform) ingyenes lesz a játékosok számára. Ebben teljes kommunikációt és interneten keresztüli játékot kínálnak, míg a további szolgáltatások - játékok és egyéb tartalmak letöltése - már természetesen pénzbe kerülnek. Igaznak bizonyult tehát a februári lapértesülés, miszerint a Sony javában készül az online funkciók kibővítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #24
    te meg egy idiota vagy.
    1, ez elo kep.
    2, annyira sincs far cry4, mint ps3(meg senki sem lata mukodes kozben, csak ures dobozokat), foleg nem ps4.
  • laliking #23
    Kijött e már a ps3? és ha igen akkor mikor? Nagyon le vok maradva :(
  • dez #22
    PS4? Az az ismerős nagyon bennfenntes lehet. ;)
  • arty #21
    ismerős segítségével sikerült kijuttatnom egy PS4 screenshotot a készülő Far Cry 4-ből:



    és ez állitolag in-game!!!!!!
  • Malbeth #20
    Hali! Nem bukás! Sőt szerintem xbox360 le foja nyomni a ps3-at!
  • Illcsa #19
    Már nemazér, de az nVidiában az N kicsi, és a v nagy! :P
  • droland #18
    Hogy hasonlóan reagáljak, mint egyik elvtársunk, sajnos nem csak 360-ból él :)
  • MacrosTheBlack #17
    A ps3-nak leáldozott. :D Már tákolják a ps4-et. :D
  • troc #16
    Szerintem szinte biztos, hogy a mobiltelókba szánt grafikus proceszzorokról van szó.
  • Ryo san #15
    Az agyad ment csődbe ha ilyeneket állítasz öregem.:)