Gyurkity Péter

Ikermagon erősítenek a processzorgyártók

Az Intel új, gyorsabb ikermagos Pentium Extreme Edition processzorral, míg riválisa az Opteron szerverchipek árcsökkentésével igyekszik javítani helyzetén, és kibővíteni vásárlói körét.

A HKEPC weboldal által közzétett adatok szerint a Pentium Extreme Edition 955 3,46 Ghz-es órajelen fut, 1066 MHz-es FSB-re épül, ám kizárólag i975X jelzésű chipkészlettel működik együtt. A két processzormag támogatja a Hyper-Threading technológiát, és saját 2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magában. Az új chip már 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, és magában foglalja az Intel új virtualizációs technológiáját (Vanderpool) is. Korábban azt valószínűsítették, hogy az új processzorral a LaGrande kódnevű biztonsági technológia is bemutatkozik, ám erről nincs információ.

A Presler fogyasztása nem haladja meg a jelenlegi ikermagos Intel processzorok 130 wattos legfelső határát, ennek ellenére mégsem működik együtt az i955X chipkészlettel. A túlhúzással azonban ezúttal sem lesz gond, ugyanis az órajel szorzóját a gyártó nem zárta le. Az Intel egyelőre nem fűzött kommentárt a hírhez. Amint arról már hírt adtunk, a 65 nanométeres Presler generáció a következő év elején várható, és a csúcskategóriás, illetve középkategóriás asztali szegmensben hivatott elhódítani a pálmát. Ennek butított változata lesz a Cedar Mill, amely a belépő szintet képviseli.



A gyártó nagy riválisa, az AMD nem új fejlesztéssel, hanem árcsökkentéssel igyekszik újabb vásárlókra szert tenni. A vállalat hivatalos árlistájának frissített változata már tartalmazza a változásokat - a hivatalos közlemény ezúttal elmaradt. A csökkenés mértéke 19-29 százalék között mozog, és az ikermagos szerverchipeket érinti. Ezek a processzorok kétcsatornás PC3200 memóriavezérlőt, 2x1 MB másodszintű gyorsítótárat foglalnak magukban, és tamogatják az SSE3 utasításkészletet. A 90 nanométeren készülő ikermagos Opteronok a két, iletve többprocesszoros szerverek piacán számíthatnak elismerésre.

Az AMD a napokban jelentette be, hogy a Fujitsu-Siemens éppen ezeket a processzorokat választotta új szervereinek erőforrásául. A Dual-Core Opteron 275, 270 és 265 szerintük kiváló teljesítmény/fogyasztás arányt biztosít, és maga mögött hagyja a konkurens termékeket. A gyártó döntése nem váratlan, hiszen közreműködött a platform megalkotásában, és jó ideje az AMD hűséges partnerének számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #12
    "Ilyen áron csak terv marad. :)"

    Kivéve, ha valakinek belefér a költségvetésbe. A Depo-n már 100K-ért van, ami nem rossz ár 2 prociért.
  • arty #11
    szvsz ez inkább amolyan processzorpiaci hirek volt ... melyik gyártonak mi az ujdonsága :)

    - intel továbbra is: uj proc > uj lap
    - AMD dual még mindig drága :)
  • the Godfather #10
    Igen, mivel tamogatja a EM64T-t ami 64-bites kiterjesztesnek felel meg
  • BlueGold #9
    Ez a két proci,hogyan függ össze? Az egyik szerver proci a másik meg Highend user proci. Az Opertonnak a Xeon lenne a párja, az XE-nak meg a Athlon FX.
  • bertino #8
    nyilván, de ha még több mag lesz, az majd lenyomja az árát..
  • jihad #7
    Ilyen áron csak terv marad. :)
  • tehen_m #6
    Végén még ez lesz :DDDD
    (lassan kezdem sajnálni azokat az inteleseket akik gyakran fejlesztenek)
  • nenad #5
    kukkants a tablazatra felul..
  • Andris #4
    Ez a Pentium Xtreme Edition 955, ez 64bites?

    valaki világosítson fel légyszi...
  • bertino #3
    nemhiába következő terv a AMD 64 X2