Gyurkity Péter

Még a hónap vége előtt ismerteti terveit az Intel

A jelenlegi állás szerint a processzorgyártó még a hónap vége előtt, az Intel Developer Forum nevű rendezvényen ismerteti új fejlesztéseit, többek között az ikermagos és többmagos chipeket.

Az eWeek információi szerint az augusztus utolsó hetében megrendezendő háromnapos konferencián Paul Otellini vezérigazgató ismerteti az új architektúrát, amely az asztali számítógépek, a noteszgépek és a szerverek terén is kiindulási alapként szolgál. Ezzel egy időben betekintést nyerhetünk a vállalat útitervébe, valamint üzleti terveibe is. "Szót ejtünk majd a platformstratégiáról, az útitervről, és igyekszünk biztosítani partnereink együttműködését" - jelentette ki újságírók előtt Rob Chapman, a rendezvényért felelős igazgató.

A szóban forgó új architektúra a Netburst technológiát nélkülöző P6-ra épül, amelynek utolsó példánya az 1999-ben bemutatott Pentium III volt. Amint arról korábban beszámoltunk, az Intel második generációs ikermagos chipjei nem támogatják a Netburst technológiát, így a Pentium 4 helyett inkább a Pentium III architektúrára hasonlítanak majd. Ezeknél a chipeknél nem törekednek a magas órajel elérésére, hanem inkább megpróbálják a lehető legnagyobb sebességet kicsikarni a jelenlegi frekvenciából. "A Conroe, Woodcrest és Merom kódnéven fejlesztett processzoroknál lemondunk a Netburst technológiáról" - szögezte le májusban Patrick Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group alelnöke.

Klikk ide! Klikk a képre a nagyobb változathoz

A régi vonalat a Pentium M képviselte, amely alacsonyabb órajelen is meglepően jól teljesített, és fogyasztása sem volt oly kiugró, mint a csúcsra járatott Pentium 4 processzoroknak. Néhány funkció - mint például a 64 bites kiterjesztés - integrálása azonban mindenképpen kívánatos, így az architektúra kibővülésével számolhatunk. "Véleményem szerint a Pentium M egyfajta kibővítéséről van szó, amely többek között a 64 bites kiterjesztés támogatását, valamint a megnövelt lebegőpontos teljesítményt jelent" - jelentette ki Kevin Krewell, a Microprocessor Report főszerkesztője.

Az Intel egyelőre hallgat az új generációról, és a konferencia előtt nem is szándékoznak megtörni a csendet. Egyelőre annyit vehetünk biztosra, hogy az új chipek a következő év második felében jelennek meg a boltok polcain. A rendezvényen a vállalat egyéb részlegei is beszámolnak eddigi eredményeikről, illetve terveikről. Sean Maloney, a Mobility Group vezetője a WiMax technológiáról, és a noteszgépek, illetve a mobiltelefonok közötti interoperabilitásról beszél majd, míg Pat Gelsinger, Lou Burns, és Don MacDonald a szórakoztató elektronikai, valamint az egészségügyet érintő újdonságokról számolnak be.

Nemhivatalos információkban nincs hiány: legutóbb az Intel útiterve lepleződött le, amely lényegében tartalmazza a következő két évben tervezett fejlesztéseket. Ebből többek között kiderül, hogy az elkövetkezendő egy évben a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott, ikermagos processzorok térhódításával számolhatunk, amelyeket a következő év elején váltanak majd fel a 65 nanométeres utódok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlueGold #6
    1. A Vista-ból van 32bites ( éppen nyúzom a Beta 1-et.
    2. ha jól tudom már most van mindegyik asztali Intel prociból 64 bites verzió is.
    3. A Tualatinos 1200@1400 -es cerka tényleg jobb volt mint az 1,7-es Villamente-es.
  • dez #5
    A Pentium M alapvetően a P3-on alapul.
  • jihad #4
    Kár hogy csak 32 bites. Lassan itt a Longhorn.
  • Damon #3
    Yonah 2006 Q1 Ezt már várom. Jövő nyáron lehet venni notit... :)
  • Axon #2
    ...és gondolj csak bele micsoda kiaknázatlan lehetőségek lapulnak még a PII-ben, a PI-ben, nem is beszélve a titkos favorit 286-os prociról :-)
  • arty #1
    hejj, hol tarthatnának, ha anno a p3 vonalat viszik tovább ... ;)