Specker Balázs

260 fejlesztő pályázott a Skype támogatására

A Skype bejelentette, hogy 260 fejlesztő több mint 400 terméke versengett az internetes telefonszolgáltató által meghirdetett pályázaton, ahol a legjobb Skype-ra épülő termék 2000 euros (körülbelül 500 ezer forint) díjat vihetett el.

A nyertes a Jyve nevű cég szoftvere lett, amely üzenetrögzítővel egészíti ki szolgáltatást. A nemrég még eladósorban levő cég emellett 15 legfelkészültebb fejlesztője részvételével létrehozott egy Platform Tanácsadó Bizottságot. A kezdeményezés csak egy héttel azután indult el, hogy a vállalat bejelentette gyorsüzenet funkcióinak részleteit megosztja a fejlesztőkkel is.

A verseny és a tanácsadó bizottság kiváló példa arra, hogy a Skype 52 millió regisztrált felhasználója mellett a fejlesztőket is meg kívánja fogni. "Majd egy éve indítottunk el egy nyílt alkalmazásprogramozási felületet (API) kereskedelmi illetve egyéb célokra" - nyilatkozta a Lenn Pyor, a Skype fejlesztői platform vezető igazgatója a - Red Herringnek.

A külsős termékek között szoftver és hardver is akad a Skype számára. A Siemens és az RTX nemrég fejlesztett ki vezetéknélküli telefont kifejezetten Skype felhasználók számára. Más gyártók pedig USB portra köthető készülékekkel vagy már meglévő telefonokhoz készült átalakítókkal rukkoltak elő. A szoftvercégek között is akadtak olyanok, akik például CRM (ügyfélkapcsolat menedzsment) rendszerükbe integrálták a Skype-ot, mint ahogy a Salesforce.com, Columbus CRM, vagy HansaWorld CRM is tette.


A Gizmoz

A kaliforniai központú Jyve mintegy másfél évvel ezelőtt indított egy interaktív weboldalt, amely hangos e-maileket képes küldeni, kezeli a hívásátirányításokat, és azonnali üzeneteket továbbít - olvasható a Voipbox oldalán. Annak ellenére tette ezt a cég, hogy tudta, a Skype maga is hasonló - mint például a hívásátirányítást is magában foglaló - szolgáltatáson dolgozik. "Így lett egy kis visszhangja fejlesztésünknek és sikerült felkeltenünk a figyelmüket" - érvelt Andrew Hansen, a győztes cég alelnöke. A kiemeltek között volt még a Khaos Labs Free ActiveS COM csomagja, amelynek segítségével sok fejlesztő írt további kiegészítőket a Skype-hoz - olvasható a Softpedia oldalán.

Szintén a mezőny első felében végzett a Dial MP3 névre keresztelt kiegészítő program, amely segítségével a felhasználók telefonjukon keresztül hallgatják meg a gyűjteményükben szereplő MP3 fájlokat. Ha a tárcsázott fél éppen nem tartózkodik otthon, a Pamela Basic 32 nyelven fogadja a telefonáló hívását. A Gizmozban a feleknek lehetőségük nyílik 3D-s beszélő fejekkel kommunikálniuk, míg a Yabber Nut Answer Machine hangos e-mailt, késleltetett üzenetküldést, valamint azt a lehetőséget is biztosítja a felhasználóknak, hogy üzeneteket fogadhassanak és küldhessenek akkor is, ha nem tartózkodnak számítógépük közelében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Jakuza] #5
    Pl: Digitus DA-70773, SKYPE USB Telefon 29,99Euro

  • wbtist #4
    Én már örülök neki.
    Csak ajánlani tudom annak aki sokat beszél vele.
  • Sundance #3
    Van olyan, csak meg kell venni. Nézz picit körül a neten, aztán rendeld meg. Még BT-s is van, ha nem szereted a drótokat.
  • bertino #2
    a géphez kötött telefonnak tudnék örülni!
  • bertino #1
    skype forever! -.-