Berta Sándor

Deutsche Telekom: nagysebességű hálózat 3 milliárd euróért

A több éves beruházás nyomán megvalósuló új német optikai kábelhálózat segítségével nyolcszor nagyobb adatátviteli sebességek lesznek elérhetők, mint a jelenlegi leggyorsabb DSL-elérések.

"A Deutsche Telekom által felépítendő nagysebességű rendszer az ötven legnagyobb német várost kötné össze. Az elérhető legnagyobb adatátviteli sebesség akár 50 Megabit is lehet majd másodpercenként" - jelentette ki Kai-Uwe Ricke, a vállalat igazgatótanácsának elnöke a Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) megnyitóján. Ez az optikai hálózat ötvenszer nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé, mint amekkora a hagyományos DSL-hozzáférésekkel lehetséges és nyolcszor nagyobbat, mint amekkorát jelenleg a leggyorsabb DSL-hozzáférések nyújtanak.


Az igazgatótanács tagjai az IFA 2005-ön

A Spiegel szerint az új rendszer megépítése hárommilliárd euróba kerül. A Deutsche Telekom azt tervezi, hogy a hálózat első része már 2006 közepére elkészül és tíz várost fog összekötni és közel három millió háztartásnak nyújt majd új, nagysebességű hozzáférést. Waltner Raizner, a T-Com elnöke szerint a beruházással Németország szinte azonnal a legtöbb szélessávú hozzáféréssel rendelkező államok csoportjába kerül. Az új optikai hálózat egyúttal azt is jelenti, hogy új szolgáltatásokat (például Videon on Demand) lehet bevezetni.

"Elképzelésünk szerint a közeljövőben az előfizetőink már egyetlen vonalon kihasználhatják majd az összes multimédiás lehetőséget, legyen szó nagysebességű internetről, vagy akár Video on Demand szolgáltatásról. Az első - sikeres - tesztekre már sor került, még hozzá Hamburg és Stuttgart között" - nyilatkozta Raizner. A szakember ugyanakkor bejelentette azt is, hogy a Deutsche Telekom a beruházás mellett bővíti az UMTS-hálózatát is. A jövő évi CeBIT-ig, vagyis 2006 márciusáig a tervek szerint az UMTS-rendszer sebességét 1,8 Mbit/s-ra növelik. Később a sebességet 7,2 Mbit/s-ra fogják emelni.

Jelenleg a német UMTS-hálózatban az átlagos adatátviteli sebesség 384 Kilobit másodpercenként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    A magyar leányválalatok akkor is qrvaszemét cégek, az etikára magasról xarnak. Ez az egész 1 nagy maffia. S ami a veszteséget illeti: az is a stratégia része.
  • shabba #13
    De ha csak a tavalyi fatáv auditált teljes éves adózott eredményt állítod szembe csupán ezzel az egyetlen projecttel akkor abban az esetben is 750 milliárd áll szemben 43.3milliárddal. Az is több mint 17 év.
  • shabba #12
    Ha a T-com-ot állítod az mérleg egyik serpenyőjébe akkor a másikba viszont nem illik csak egyetlen DT-s projectet rakni hanem akkor oda meg rakd oda a teljes DT befektetési portfóliót. Akkor az már nem csak ez az egy broadband fejlesztési project hanem ADSL fejlesztés németországon belül és kívüli térségekben, 3G mobil fejlesztés, vezetékes NGN fejlesztés,stb,stb. Ha így veted össze a DT-t a T-commal hasonló arányt fogsz tapasztalni csak a számok lesznek nagyobbak egy nagyságrenddel.
  • dez #11
    A T-Online csak poén volt, de vehetjük a T-Comot, annak már elég komoly nyeresége van (ami megy kifelé).
  • shabba #10
    Jah persze. Legalább van arról fogalmad mennyi is ez 3 milliárd euro magyar pénzben és mekkora volt a hazai Tíonlány elmúlt 2 évi záró mérlegének eredménye? Mert ha lenne nem mondanál ilyen hülyeséget. Hazai tíonlány 2 éve még 2 milliárdos minusszal zárt, tavaly voltak először nyereségesen 660 milliós plusszal. Idén várhatóan 2 milliárdos plusszal fognak zárni.

    3 milliárd euro az 750 milliárd forint. Ha ezt elosztod a 2 milliárdos idén várható Tíonlányos nyereséggel akkor potom 375 évig kellene várniuk mire a magyar tíonlány kifizeti ezt az összeget. Persze ha nő a profit akkor ez az idő csökkenhet, de a magyar piac is véges nem lehet a végtelenségig bővülni, sőt a növekedés üteme már régóta folyamatosan inkább csak csökken. Jellemzően éve 100ezer DSL bekötést tudnak realizálni, az elmúlt 2 éveben is ezt produkálták és idén is ez várható és jővő évre sem várható ennél nagyobb növekedési ütem.

    Maga a DSL technológia a távolság korlátos jellege miatt alapból nem biztosít 100%-os lefedettséget. Németországban sincs 100%-os lefedettség ott sincs minden településen ADSL. Nemrég volt SG-n egy cikk ami 91%-os lefedettségi mutatót említ. De ilyen mutatót idehaza is többször emlegetett fatáv 75-80%-os mértékkel. Ez a hazai adat elég megkérdőjelezhető, és a németet is érdemes hasonló óvatossággal kezelni, a telcok szeretnek a számokkal játszani. Pl. ha van egy település ahol már van akár csak egyetlen bekötés ott az egész települést hajlandók ADSL ready-nek elkönyvelni és a teljes lakosságot hozzácsapni a statisztikához. Idehaza erre remek pl. Budapest ami papíron már több mint 3 éve 100%-os lefedettségűnek van elkönyvelve miközben a realítás ezzel köszönőviszonyba sincs.
  • szombi #9
    Lesz rá nekik pénzük, hiába veszteséges a cég: majd kifizetik a magyarok a tonlány-nak...
    És a németeknél a legkisebb települések lélekszáma 700 fő körül mozog,
    mi magyarok az ilyet ,,kisváros''-nak csúfoljuk...
    és ott van ADSL!
  • Fenjoy #8
    akkor nem sokára megint hozzánk jönnek Németből a sok kiselejtezett Dsl cucok:)
  • kigyi #7
    Tehát akkor az én 4mb/512-es arányommal legyek boldog.
    Hát sajnos ezekszerint ennyi a max feltöltés.
  • shabba #6
    Ez erősen függ az alkalmazott technológiától és a szolgálatók elhatározásától mennyire szándékoznak nagy uploadot adni.

    Az FTTN+DSL alapú megoldásnál megmarad a DSL asszimetrikus hátránya. ADSL2+ esetén a legjobb esetben is max 1Mbps ami adtható. VDSL2 esetén már sokkal nagyobb az upload kapacitás de még mindig van asszimetria a távolság növekedésével.

    Itt egy táblázat ahol megy lehet nézni a különbőző DSL tehcnológiák fel és letöltési képességeit:

    http://www.convergedigest.com/blueprints/ttp03/bp1.asp?ID=232&ctgy=Loop

    FTTP esetén is az alkalmazott technológiától függ de ott többnyire nem gond a szimmetrikus kapcsolat kialakítása. De ezt nem mindig erőltetik a szolgálatók a P2P miatt. Pl. amcsiban van olyan kisebb szolgálató aki FTTP infrastruktúrán 10/10 és 20/20Mbps-es csomagot árul, míg egy másik nagy telco 5/2,15/2Mbps-es csomagokat alakított ki. Viszont a kisebb szolgálatótánál van forgalmi limit: 40GB, aminek elérése után 1x figyelmeztetnek majd utána /GB alapon számlázzák a plusz letöltést.
  • shabba #5
    Tévedsz ott sincs a tanyákon vagy kistelepüléseken szélessáv. De ezeket nem túl jó megtérülési mutatókkal rendelkező területeket a világon mindehol ignorálják és jellemzően a nagyvárosok sűrűn lakott régióira koncentrálnak.

    A német területen ezen nagyvárosokban már eddig is nagy volt a konkurenciája a DT-nek és ez csak nő, ezért kell ott lépnie, ami persze csak tovább növeli a különbségeket és nagyváros és vidéki régió szélessáva között.

    A német piac nagyvárosait már eddig is kispécizték maguknak olyan európai mamut telcok mint pl. a Telecom Italia vagy a kisebb Versatel, de ezen a piacona akar megjelenni a Spanyol Telefonica és a France Telecom is milliárodos beruházásokkal. Márpedig ha nagy a fenyegetettség akkor a DT-nek lépnie kell mert különben piacot veszít. Ehhez pedig be kell ruházni új hálózatra.

    Sajnos a sajtóhírből nem derül ki nyílvánvalóan milyen hálózati infrastruktúrában is gondolkodnak márpedig ezt fontos lenne tudni. Két lehetőség van:

    FTTN, üvegszál a kisközpontokig az előfizetői hurok lerövödítése miatt. Mivel a DSL technológiá távolságban erősen korlátozott ezért a jelenleg jellemzően a telefonközpontokban található DSLAM-okat közelebb kell vinni a fogyasztókhoz. Kisközpontokat, úgynevezett node-okat kell kialakítani amihez optikán elér a szolgálató gerinchálózata és a node-ügyfél közötti távolság a jelenlegi maximum 5km-ről lecsökken 0.5-1.5km közé, minél kisebb annál jobb. Persze minél közelebb kerül az üvegszál az előfizetőhöz a beruházás annál költségesebb, de az elérhető sávszélesség ezzel arányosan nő. A rövid előfizetői hurok távolságokon a modern DSL technológiákkal pl. ADSL2+ vagy VDSL2 viszonylag magas 25-100Mbps közötti sebességek érhetők el.

    Viszont egy ilyen jellegű fejlesztés a konkurencia malmára is hajta a vizet így a DT-nek nem is igazán érdeke egy ilyen fejlesztés, az egyetlen dolog ami mellett szól hogy sokkal olcsóbb(majd egy nagyságrenddel) mint a másik szóba jöhető alternatíva.


    FTTP(az üvegszál egészen a fogyasztók otthonáig van kihúzva) esetén sokkal drágább a beruházás de az elérhető sávszélesség is sokkal magasabb 100-1000 Mbps. Ráadásul ennél a formánál ki lehet lobbyzni, ugyanúgy ahogy amcsiban is megtették a nagy telcók hogy az üvegszáló infrastruktúrájukat ne legyen kötelező megosztani a konkurens cégekkel ahogy az most pl. ADSL esetén törvényi kötelezettségük. Ha ezt eléri a DT akkor az új FTTP jellegű infrastruktúrájával kétvállra is fektette az ADSL nyomuló konkurenciát hisz az optikai infrastruktúrán működő broadbandjének a nyomába sem érhetnek. Egy ilyen lépéssel leverhetné a vérszemet kapott európai telcokók "támadását" a német nagyvárosokban.

    Persze ehhez az kell hogy a telco előre meneküljön ami pedig hatalmas beruházásokat követel meg részéről. Ehhez pedig nagy tőke kell amit vagy eladásokból vagy kockázati tőkebefektetők megnyerésével hitelekből kell finanszírozni.