Gyurkity Péter

Brit titkosügynökök listája a weben

A Brit Külügyminisztérium nem kis bosszúságára számos brit titkosügynököt magában foglaló lista szivárgott ki az internetre. Szerintük az MI6 több mint 200 ügynökét tartalmazó lista nagy veszélyt jelent.

A Secret Intelligence Service (SIS), ismertebb nevén MI6 ügynökeit egy amerikai személyiségi jogi aktivista hozta nyilvánosságra saját weboldalán, amivel azonnal kiváltotta a Foreign Office haragját. Nem csoda: a New York-i John Young a 276 állítólagos MI6-ügynök nevét és címét is feltüntette, amivel nem kis veszélynek tette ki őket, még akkor is ha ezúttal mégsem ügynökökről van szó. Young általában olyan adatokat hoz nyilvánosságra weboldalán, amely szerinte érdekelheti a közvéleményt, sőt, a köz javát szolgálja.

A silicon.com szerint a listában többek között megtalálható Paddy Ashdown, a brit Liberális Demokrata Párt volt vezetője, aki annak idején a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének posztját is betöltötte. Young állítása szerint Ashdown a hetvenes években Genovában szolgált - ismert személyként számára különösen kellemetlen az ügy. Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy titkosügynökök nevét tartalmazó lista került ki az internetre. A Külügyminisztérium természetesen ezúttal sem foglalt állást a dokumentum valódiságával kapcsolatban.

A minisztérium szóvivője azonban az oldalnak adott válaszában elítélte a lépést, amely számos ember fejére hozhat veszélyt. "A hírszerző hálózat számos tagja, és egyszerű, külügyminisztériumi dolgozók kerülhetnek ezáltal nagy veszélybe, hiszen nevük felkerülhetett a listára" - jelentette ki a szóvivő. Egyben elismerte, hogy az internetes viszonyokra tekintettel nem lesz egyszerű az anyag eltávolításának kikényszerítése, amely amúgy is az amerikai hatóságok feladata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #9
    Azért ez borzasztó tényleg nem ártana ha este pár sas beszivárgó meglátogatná ezt a mukit és adnának neki egy kis olmot pl. vagy felrobbantanák az autójában... stb ha igaz a list akkor megírhatja vele sok ember halálos ítéletét, ez hatalmas felelőtlenség és súlyos veszélyeztetése mind a személyeknek mind pedig a britt államérdekeknek...
  • noss #8
    jújj de könnyedén dobálóznak itt egyesek a börtönnel és a halálbüntivel... :E
  • Obi Wan #7
    smv: ha láttál egy James Bond filmet, tudhatnád, hogy csak a "00"-s ügynökök ölhetnek (license to kill)

    Különben meg Mr. Bean-t mér hagyták ki?
  • gz8 #6
    Érdekes teória, bár kissé légből kapottnak tűnik...
  • smv #5
    Az ügynököknek joguk van megölni bárkit tudtommal (és nem csak a filmekből szedem). Az ilyen muki aki nemzetbiztonságot veszélyeztet simán lelőhető...
  • NEXUS6 #4
    Egyrészt azon kívül hogy senkinek nem használt a fazon, viszont rengeteget ártott.

    De sajnos a székret intelligens sörvizeknek fel kell készülniük arra, hogy az információ korszakába léptünk, és ez azt jelenti hogy az info mindenki számára sokkal könnyebben elérhető. A széleskörökben tevékenykedő szervezetek pedig egyre nehezebben lesznek képesek tevékenységük titkosságát biztosítani.
  • Asperot #3
    Azért a hapsi megéedemelne pár év üldögélést
  • crx #2
    Lehetne kérni a magyarokrol is egyet?:))
  • NeoMaN #1
    lol
    honnan jut hozzá ezekhez az ürge?