Gyurkity Péter

Újabb részletek a Cell processzorról

A Sony és az IBM újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Toshibával közösen fejlesztett processzorukról, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az architektúrában rejlő előnyökre.

A gyakran STI-nek nevezett hármas a jelek szerint nincs megelégedve a Cell népszerűségével, és azon fáradozik, hogy tudatosítsa a potenciális vásárlókban a processzor előnyeit. Ez azért szükséges, mert a chip felhasználási területe egyelőre meglehetősen szűk. Jól tudjuk, hogy a Sony a fejlesztés alatt álló PlayStation 3 konzolt, míg a Toshiba új generációs digitális televíziókat épít a chip köré, ám ez korántsem jelenti, hogy a Cell beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Éppen ezért szeretné a három gyártó tudatosítani a chip előnyeit a most nyilvánosságra hozott dokumentumokban.



Az említett dokumentumokat a Sony, illetve az IBM weboldaláról tölthetjük le. Ezekben hangsúlyozzák a többmagos felépítés előnyeit, a 64 bites kiterjesztésben rejlő erőt, a nagyfokú rugalmasságot (virtualizáció), illetve az erőforrások hatékony kezelését. A nyilvánvaló cél: tudatosítani a potenciális vásárlókban, hogy a Cell multimédiás és egyéb feladatok terén is megállja a helyét, és széles körben felhasználható. Nem véletlen, hogy az IBM a C/C++ nyelvvel, illetve a gépi kóddal kapcsolatos részletekre is kitér. A Toshiba egyelőre nem szolgált új részletekkel, amit azzal indokoltak, hogy még nem építették ki teljesen a támogatói rendszert.



A három gyártó tehát nem elégedett a processzor eladásaival, pedig az elmúlt hónapokban több alkalommal is beszámolhattunk a Cell terjedéséről. Az IBM, ezt elősegítendő, már márciusban új szolgáltatással jelentkezett. A Design Service keretében a vállalatok megvizsgálhatják, hogy az általuk kifejlesztett szórakoztató elektronikai, egészségügyi vagy más készülékben felhasználható lenne-e a processzor és itt milyen teljesítményre képes. Az elnevezés egy szimulációs központot takar, ahol a vállalatok letesztelhetik a processzort, és eldönthetik, hogy megfelel-e igényeiknek.

Június végén már a gyógyászat és a hadiipar is szóba került, amikor a Mercury Computer Systems kereste meg a gyártókat. Bár a cég nem bonyolít le óriási forgalmat, fontos kapcsolatokkal rendelkezik ezen a két területen, ezért szerepe nem elhanyagolható. Ráadásul hosszú évek óta együttműködik az IBM-mel, és megbízható partnernek bizonyult. A jelek szerint azonban mindez túlságosan kevés, és az eddiginél jóval kiterjedtebb akciókra van szükség, hogy a Cell széles körben elterjedjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #38
    Szerintem megfelelően bonyolult ez az x86 platform ahhoz, hogy mint ahogy már elhangzott a szerződésben szereplő körülírásnak valahogy csak az Intel feleljen meg. (Pl az AMD prockók saját chipset-et, alaplapot követelnek ugye.)

    És azért ne feledjük el az intel elen jelenleg is folynak antitröszt perek!
    Talán nem szép látatlanul is a rosszat feltételezni, de az előzmények után szerintem jogos.
  • dez #37
    >pályázatban<
  • dez #36
    (Ja, ha esetleg úgy értetted a #14-est, hogy az ott magamra vonatkozott, akkor rosszul értelmezted. Az Versre vonatkozott, legalábbis, néhány [korábbi] kommentjéből nekem nyilvánvalónak tűnik a dolog. Ugyanakkor voltam már tanúja, amint bizonyos erősen Wintel érdekelt egyének próbálták lejáratni..)
  • BlackRose #35
    Az USA antimonopol törvényei ezt egyenessen tiltják. Persze egy cég teljesegésszében rendelkezik azzal a joggal, hogy maga választja beszállítóit, partnereit (pl. a DELL csak Intelt), de ha az Intel ezt valami kizárólagos szerződésben akarná elérni akkor azt rögtön megtámadnák a hatóságok. Nem kényszerítheti rá egyik cég a másikat semmire. Jogi alapon kizárt, persze az megeshet, hogy az Apple kizárólag marad csak az Intelnél (mint jelenleg, vagyis nincs neki AMD terve), de ez nincs kizárólagos szerződésbe kötve, mert mondom biztos megtámadnák. Mellesleg nem hiszem, hogy az Apple rendelkezik elegendő erőforrással két vágányon futni és ezért ha átállna a Cellre akkor biztos vagyok benne, hogy felmondana az Intelnek, persze ez nem hiszem, hogy 5-6 évnél hamarább bekövetkezhet, mert a fejlesztéseket előbb ki kell fizetni valamiből, nem lehet napról napra stratégiát váltani és megmaradni.
  • dez #34
    Hát, közbeszerzési pályázatba nem lehet kikötni, hogy csak Intel (bár néha sikerül úgy körülírni, hogy csak az legyen jó...), viszont magáncégek miért ne köthetnének pl. adott időre szóló kizárólagos partneri szerződést?
  • dez #33
    A nyilvánvaló, hogy ezek a Blade lapok nem igazán adatbáziskezelésre lettek kitalálva. Bár, el lehet képzelni ilyen téren is mass-FP, és egyéb műveleteket, amit a vektor-egységek tudnak, és a két Cell azért talán le tudja kezelni a lekérdezéseket. A Cellnek az adatátviteli sebessége is elég komoly. Utóbbi miatt stream-elésre is jó lehet (video-on-demand, stb.), stb. De pl. render-parkot is lehet belőle építeni. Vagy épp szimulációs feladatokat is el tud látni. (Bár arra inkább munkaállomásokat, vagy nagyobb gépeket szoktak használni, de olyan még nincs.)
  • BlackRose #32
    "Hacsak nem erőltetett rájuk az Intel egy olyan kizárólagos szerződést, hogy sem AMD-s procit, sem semmi mást nem használhatnak."
    kizárt, az antimonopilista törvények miatt (hé ezek mégiscsak USA cégek), de azért elhiszem, hogy az Apple néhány év múlva akár Intelről Cell-re váltana, szerintem a Cell is mint minden más CPU esetleg a második, harmadik generációra lenne az "igazi", addig meg elmúlik legalább 5-6 év, és mivel az Apple már nem először váltott CPU-t, nem hinném azt sem, hogy utoljára fog. Na az amit én elvárok a Cell-től, az nem más, mint hogy megjelenjenek vele, pl. multimédia kártyák, vagy esetleg integrálnának is egyet-kettőt a PC alaplapokra media processornak, viszont az biztos, hogy a Cell által bemutatott ujdonságok helyet fognak kapni más architektúrákban is... és éppen ebben rejlik az igazi értéke a dolognak, hogy tovább vigye a fejlődést, nem csak saját magának hanem mindenkinek, mert mint felhasználónak a szoftver úgyis absztraktá teszi a hardware-t, persze a teljesítmény, a biztonság és a fejlődés lehetőségei az ami meghatározza, hogy egy megadott dolognak van e jővője vagy sem, és a Cellnek ez mind megvan... örülök neki, hogy lassan meglessz, de mondom ez csak a kezdetek kezdete.
  • shabba #31
    Azért ne becsült le a cél chipeket amiket még a cellnél is specifikusabban terveznek. Az természetes hogy minél célorientáltabban terveznek meg egy chipet akkor az adott feladatot jobban is fogja megoldani. Azért a cell közel sem olyan univerzális és mindenre jó alternatíva mint ahogy azt sokan szeretik beállítani. Pl. egy set-top box-ba drága mulatság egy ilyen drága chip, ha egy alig pár tíz dollárossal ugyanazt meg lehet oldani mint a cell-lel. Pl. broadcom nemrég adta ki legújabb set-top box IC-it, az MPEG4 decodec chip ami [email protected] tud képes egy HDTV felbontású 30Mbps-es MPEG4 bitstreamet dekódolni, megfelelő post processinggel, scalinggel megfejelve. És ezt max 2.5W mellett teljesíti a chip. Igaz Oracle-t nem tud futtatni mert nem arra tervezték de video-t és hangot decodeolni azt tud.

    http://www.broadcom.com/press/release.php?id=743116

    Ugyanez a kérdés hogy viselkednek majd a cell szerver és desktop gépek akkor ha általános célú műveletekre optimalizált feladatokat futtatnak rajtuk nem pedig multimédiát amire elsődlegesen tervezték. Ugye egy vállalati rendszergazdát az érdekli hogy fog futni az adatbázis és webszerver és a mailszerver a vállalati szerveren valami a cég által íratott vagy vásárol vállalati softwarek. És ugyanezek kliens oldalon. Ő azt érdekli megéri-e cell-re váltani idővel. Mennyibe kerül lecserélni a teljes software állomány, mennyibe fognak fájni az új gépek és egyáltalán lehet-e realizálni többlet teljesítményt az új gépekkel. Mert ugye egy SQL szerver lekérdezés vagy PHP szerver kiszolgálás során csak a power általános célú mag fog érvényesülni a vektor proci egységek kihasználtsága nem várható hogy túl magas lesz. Nem véletlen hogy az IBM nem jelentette be hogy akkor most a power vonal cancelled mert többet nincs rá szükség hisz ott a cell.
  • dez #30
    Miért érdekes?
  • tehen_m #29
    oké. DE a cikbben kissé érdekes: "Ezekben hangsúlyozzák a többmagos felépítés előnyeit, a 64 bites kiterjesztésben rejlő erőt"

    Vagy ha komolyan írta: #25, #26 ...