Berta Sándor

Biztonságosabb lesz a VoIP?

Új fejlesztésével az internetes telefonálás (VoIP) biztonsági célú megreformálására törekszik a PGP egykori megálmodója, Phil Zimmermann.

A szakember 1991-ben a Pretty Good Privacy (PGP) megalkotásával szerzett magának hírnevet. A PGP-t azóta az elektronikus levelezés biztonsági szoftvereként tartják nyilván. Zimmermann most a Black Hat Briefing 2005 nevű rendezvényen akarja bemutatni egy olyan internetes telefonszoftver prototípusát, amely képes arra, hogy megakadályozza a VoIP-beszélgetések harmadik, illetéktelen fél által történő lehallgatását.

A program béta verziója egyelőre egy Macintoshon fut. Azt Zimmermann is elismerte, hogy van még rajta javítanivaló, elsősorban az idegesítő bugok, programhibák. Ezeket azonban a végleges változat megjelenéséig ki fogják javítani. Addig azonban a neves szakember támogatókat keres egy cég létrehozására, amely később a szoftver terjesztését és javítását végezné. Jelenleg már számos szabadon hozzáférhető alkalmazás létezik, amelyek képesek az internetes telefonbeszélgetések vágására és dekódolására. Ilyen például a Cain & Abel vagy a Voice Over Misconfigured Internet Telephones (VOMIT). Éppen ezért egyre nagyobb az igény egy, a Zimmermannéhoz hasonló szoftverre.



Hasonló feladaton dolgozik a VoIP Biztonsági Szövetség (VoIPSA) is. David Endler, a szervezet elnöke szerint a helyzet bíztató, hiszen egyre több az online telefonálást titkosító megoldás. Sajnos azonban sok felhasználó nem használja ki ezeket a funkciókat. Zimmermann a Silicon német internetes hírportálnak elmondta, hogy az internetes telefonálás biztonsága egy olyan terület, amire figyelni kell. Korábban hasonló volt a helyzet az elektronikus levelezés esetében is, majd a PGP megjelenésével az emberek egyre inkább biztonságban akarták tudni a bizalmas és a személyes adataikat.

Kérdés azonban, hogy mi lesz az új biztonsági alkalmazás sorsa: népszerű és keresett lesz, vagy eltűnik az internet forgatagában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Salty #4
    Mintha a VOiP már működnek, és a programja Windowsra is kilett fejlesztve. www.voipbuster.com
  • Tetsuo #3
    Nyelvtanilag helyes.
  • Luminas #2
    A Skype-ban ez már benne van, nem?
  • cett #1
    "A program prototípusa egyelőre egy Macintosh számítógépen fut és azt Zimmermann is elismerte, hogy van még rajta javítanivaló, elsősorban az idegesítő bugok, vagyis programhibák."

    ez a mondat biztos értelmes így?