Specker Balázs

A Sony Japánban megelőzte az iPodot

Az iTunes zenebolt Japánban egyelőre még nem érhető el. Talán ezzel is magyarázható, hogy a legújabb piackutatások szerint a Sony új hordozható zenei lejátszója a felkelő nap országában megdöntötte az Apple iPodjának uralmát.

Az Apple zenelejátszók terén még mindig messze az élen jár a Sony előtt Európában és Észak-Amerikában, ahol az iPod szinte már jelképpé vált. A kirobbanó siker nagyban köszönhető a cég iTunes nevet viselő egyszerűen használható letöltési szolgáltatásának, ami Japánban egyenlőre még nem érhető el. Míg az Apple a merevlemezes lejátszók piacán továbbra is vezető szerepet tölt be Japánban, a Sony májusban és júniusban is megtartotta első helyét a memória alapú lejátszók között, visszaszorítva ezzel az iPodot a második helyre az összesített eladási listán - írja az MSNBC.

A iPod Shuffle-nál a felhasználó kötve van az iTunes szoftverben beállított lejátszási sorrendhez, illetve maximum véletlenszerű sorrendet választhat. Azonban a Sony Walkman NW E407 lehetőséget ad a számok lejátszási listákba, illetve albumokba szervezésére, így ennél átláthatóbb a számok közti navigálás.


Sony Walkman NW E407 - lenyomta a memóriakártyás iPodot

A Walkman méretét tekintve körülbelül ugyanakkora, mint az iPod és pont annyi zenét is tud tárol: 1 GB (körülbelül 45 album) anyag fér el rajta, de 256 MB-os és 512 MB-os változatai is kapható a piacon. A lejátszók többségéhez hasonlóan USB-n keresztül számítógéphez is csatlakoztatható - olvasható a vnunet.com oldalán.

Habár a Sony lejátszója drágább, mint az iPod, úgy tűnik elég sokan hajlandóak kifizetni ezt a többletet. A BCN piackutató cég szerint, a Sony részesedése a flash memóriát használó lejátszók piacából Japánban a márciusi 4 százalékról áprilisban 16 százalékra nőtt, májusban és júniusban pedig elérte a 27 százalékot. Az Apple részesedése 20 százalék alá csökkent. "A hordozható lejátszók esetében a design az egyik legfontosabb tényező, ami a vásárlókat befolyásolja döntésükben. Egyfajta kiegészítőként is funkcionálnak a mindennapokban, tehát a külső igazán sokat nyom a latban" - mondta Shinichi Iwata, a Walkman japán marketingjéért felelős vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abnagy #38
    A yepp tud kulso jelforrasbol felvenni de csak max 128kbs. Sima Wav-ot nem tud, legalabbis nem talalom a menuben :) .

    cue: amugy a 2-3 evet az aksira ertettem. En meg nem lattam olyan aksit ami tobbet kibirna rendszeres hasznalattal.
  • cue #37
    Előbb a tartalom, aztán a forma.
  • Lenny #36
    Neked van igazad, nem is állítottam , hogy nem.(Mivel a "fikázó" nem írta, hogy shuffle és te sem, ezért nem is kapcsoltam)
    A gondom a stílusoddal van. Azon még csiszolhatnál egy "keveset".
  • cue #35
    Szóval, mikor dobták piacra az iPod Shuffle-t?

  • Lenny #34
    lekezkő = lekezelő
  • Lenny #33
    Fúú bazzeg akárhányszor olvasom az utolsó sorodat mindíg elfog a hányinger, hogy ilyen öntelt, lekezkő, nagyképű, paraszt emberek léteznek.
  • Lenny #32
    Ha tapasztalat nélküliség alatt a #28-as hozzászólásomra gondolsz, akkor akkor meg még nagyobb verébarcú vagy.
    Oda van írva, hogy szerintem...
  • Lenny #31
    Te veréb. Én elolvastam.
  • cue #30
    Szerinted mikor dobták piacra a kijelző nélküli, flash alapú iPod Shuffle-t?
    Csak mert a cikk is erről szól, meg a fika is erre irányult.

    Persze olvasás nélkül is lehet véleményt nyilvánítani (meg tapasztalat híján is, ahogy elnézem) - csak értelmét nem látom.
  • Lenny #29
    hangmisőg = hangminőség