Berta Sándor

50 éves a web atyja

Sir Timothy John Berners-Lee ötven évvel ezelőtt ezen a napon született Londonban.

A már életében legendává vált férfi mindkét szülője, apja Conway Berners-Lee és anyja Mary Lee Woods is a Manchesteri Egyetemen dolgozott. A neves szakember édesapja matematikusként az adattömörítés és a kriptográfia kérdéseivel foglalkozott, míg az édesanyja volt az első női programozó, aki részt vett a Ferranti cég által eladott Mark I típusú számítógép fejlesztésében.

Tim Berners-Lee gyakran megemlíti egy gyerekkori történetét, melyben miután hazaérkezett az iskolából az édesapjával azon gondolkoztak, milyen beszédet is írjanak Basil de Ferrantinak, a Ferranti cég despota vezetőjének. A beszéd szerint a jövőben egy Ferranti számítógép - ugyanúgy, mint az emberi agy - képes lesz arra, hogy megérezze az egyes információk közötti összefüggéseket. Később ezt az ötletet gondolta és fejlesztette tovább az Enquire szoftver képében Tim Berners-Lee, és később ebből jött létre a CERN kutatóintézetben a World Wide Web (WWW).


A szakember az Oxfordi Egyetem Királyi Kollégiumban fizikát tanult, majd a diploma megszerzése után a Plessey Telecommunications és a Nash cégnél helyezkedett el. 1980-ban Tim Berners Lee-nek lehetősége nyílt a svájci CERN kutatóközpontba látogatni és ott rövid ideig dolgozni, itt és ekkor született meg az Enquire nevű szoftver. Ezután az Image Computer Systemsnél helyezkedett el, majd 1984-ben visszatért a CERN-be és a kollégáival együtt egy NeXT számítógépen kifejlesztette a szerver- és a böngészőprogramot. Létrejött a World Wide Web (WWW) és a http. Az első weboldal 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé.

Azonban az idén szintén az ötvenedik születésnapjukat ünneplő Steve Jobsszal vagy Bill Gatesszel ellentétben Berners-Lee nem próbált meg kereskedelmi hasznot húzni ötletéből. Elmondása szerint inkább azon fáradozott, hogy egy platformfüggetlen szabványt teremtsen. Ezért alapította meg 1994-ben a World Wide Web Consortium (W3C) nevű szervezetet, amely pontosan leírja a WWW architektúráját és működését.

A szakember eddig 30 különböző elismerést és díjat kapott, többek között lovaggá ütötték és használhatja a neve előtt a Sir előtagot (Knight Commander of the British Empire) és megkapta a Millennium Technology Prize díjat is. Berners-Lee szerénységére jellemző, hogy életrajzában alig sorol fel néhány kitüntetést.

Mikor egy riporter megkérdezte tőle, hogy a World Wide Webbel az emberek okosabb lettek-e, a szakember a következőket válaszolta: "Nem hiszem. De jobban össze vagyunk kötve, mint előtte és ezáltal még inkább lehetőségünk van arra, hogy ha akarjuk, még emberségesebbé tegyük a világot."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #15
    Itt találhattok némi információt az első weboldalró:.
    Vagy itt: .
    Esetleg itt: (ahonnan kiderűl, hogy az első weboldalt archiválták).
  • ivjoe #14
    JAh,EZ AZ!
  • Hegyikecske #13
  • mechorg #12
    melyik volt az első weboldal? elérhető még? : )
  • Fender #11
    Szimpatikus emberke !
  • Sil78 #10
    Nem, ez egyértelműen német (ha jól látom, közben ki is lett javítva a cikkben). Mellesleg a brit lovagrendek közül talán ez a legfiatalabb, 1917-ben alapították, köze sincs a középkorhoz. ;-) (A "Knight Commander" pedig a második legmagasabb rang ezen a renden belül.)
  • fie #9
    Vagy még a középkorból származik a kifejezés, mikor még más volt kicsit a nyelv.
    ("Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk?" )
    Happy B-day!
  • smv #8
    Boldog szülinapot kívánok neki.
  • TeszteloPontHu #7
    of the
  • Sil78 #6
    A des nem angolul van, hanem német névelő birtokos módban (képzelj a helyébe egy "of the"-t). A forrásul szolgáló cikk németül lehetett eredetileg.