Hunter

Röntgensugár világítja meg Archimédesz teóriáit

Amerikai tudósoknak röntgensugár alkalmazásával sikerült felfedni Archimédesz matematikai elméleteinek egy régóta homályba veszett másolatát.

A kecskebőrből készült pergamen a görög matematikus i.e. 3 században a "Mechanikai Elvek Módszeréről" írt értekezésének i.sz. 10. századi másolata. Ebben Archimédesz leírja, hogyan fejlesztette ki matematikai elveit a mechanikai eszközökkel, egyben ez az eredeti forrása a testek lebegéséről alkotott archimédeszi elméletnek. A 12. században, amikor a pergamen hiánycikknek számított, enyhe savval lemarták a kecskebőrről a tintát, majd le is dörzsölték róla, hogy az anyagra egy imakönyv sorait vihessék fel. A kézirat Archimédesz Palimpsest néven vált ismertté. A palimpsest olyan írott anyagot jelent, amit a korábbi írás letörlésével újrahasznosítottak, ami nem volt ritka dolog.

1922-24 környékén a könyv eltűnt a konstantinápolyi apátságból, majd egy párizsi gyűjtőnél bukkant fel újra a harmincas években, végül pedig 1998-ban került aukcióra. Anonim vásárlója finanszírozta azt a kutatást, mellyel felfedték az elrejtett szöveget.


Az írás nagy része hagyományos módszerekkel, azaz nagyítóval és ultraibolya fénnyel is olvasható, azonban a 174 oldal majd 30 százalékát bizánci vallási képek borítják, melyek alatt lehetetlen a fenti módszerekkel kisilabizálni a szöveget. A képekről azóta kiderült, hogy 20. századi hamisítványok, melyekkel az imakönyv értékét igyekeztek emelni.

A restaurációs folyamat a Stanford Lineáris Gyorsító Központ fizikusa, Uwe Bergmann nevéhez fűződik, aki, miután egy tudományos publikációból megtudta, hogy az eredeti kézirat festéke vasat tartalmazott, rájött hogy egy úgynevezett röntgensugarú fluoreszcencia (XRF) leképezés nevű eljárással láthatóvá lehet tenni az eredeti festék vaspigmentjeit. Ez némi számítógépes segítséggel lehetővé teszi a szöveg újbóli megjelenítését.

A lapokat egy szinkroton által előállított erős röntgensugárral tapogatják le. A mindössze hajszálvékonyságú sugár fluoreszkálóvá változtatja a festéket, létrehozva egy vastérképet, amit egy számítógép alakít át képpé. A tudósok még nem fejezték be a szöveg olvasását és fordítását, azonban a letapogatási műveletet sikeresnek nyilvánították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zmeor #24
    igen mivel nem veszt a súlyából
  • AgentKis #23
    Bizony a súlyából veszít, és minden légnemű vagy folyékony közegben "működik" a dolog. A tömege természetesen állandó, hacsak nem megy keresztül "legalább" valamiféle nukleáris reakción.
  • dez #22
    Egyébként milyen poén lenne, ha találnának néhány olyan "új" teóriát tőle, amire az eltelt évezredek alatt nem jöttek rá a nagyokosok... (Ugye, a tehetség...)
  • dez #21
    Igen, és ezáltal módosul a súlya...
  • Wilddog #20
    Sem a súlyából, sem a tömegéből nem veszít. :) A rá ható felhalytóerő egyezik meg a kiszorított közeg súlyával.
  • Slartibartfast #19
    Vajon, ha vannak eljárások pergamenröl visszanyerni többezer éves írást, akkor vannak-e eljárások arra, hogy visszanyerjünk egy fórumról törölt hozzászólást, ami legalább az elsö 5 válaszolót inspirálta...? (csak én maradtam le róla...)
    Pls ha valaki emléxik rá, mi volt, akkor csak nagy vonalakban, de légyszi. :)

    Amúgy olyan régimódiak vagytok, Archimedes nem az úszásról, hanem az antigravitációról ír a könyvben. Ezt nem tudni!
  • DOT #18
    Nekünk anno a fizikatanár azt mondta, hogy aki ezt találja mondani a vizsgán, az máris erősíthet a pótvizsgára :)
  • Lenny #17
    Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya.
    A középsulis fizikakönyvemben így volt! :-)
    Amúgy szívesen elolvasnám az egész írást!
  • fm #16
    "Minden folyadékba merülő testre akkora felhajtóerő hat, amennyi a test által kiszorított folyadék súlya."
    így pontosabb :)
  • Cat #15
    Üssetek!

    (Szegény Esrohnoil-nek akartam csak válaszolni, de aztán kiderült hogy az eredeti sokszáz oldalas szöveget hiányolja a felújítási technológiát bemutató hírből)