Hunter

Az űrkorszakba repíthetett volna a 2000 éves könyv?

A tudósok egy ősi matematikakönyv megfejtésén fáradoznak, mely 2000 éves elvei megváltoztathatták volna a történelem menetét. A könyv, melyet a görög matematikusnak, Archimédesznek tulajdonítanak, aki i.e. 287 körül született, olyan elveket tartalmaz, amit mások évszázadok múltán fedeztek csak fel.

Az ősi könyv nem igazán nevezhető jó állapotúnak. "Az idő igen csak megrágta a kéziratot" - nyilatkozott Abigel Quandt, a Walters Művészeti Múzeum kéziratokra és ritka könyvekre szakosodott restaurátora. "A pergamen több helyen átlyukadt a gombásodásnak köszönhetően, ami annyit jelent, hogy ezeken a területeken teljes mértékben elvesztek Archimédesz sorai."

A nagyobb gond azonban az, hogy ezt az írást közel 800 évvel ezelőtt elrejtette egy szerzetes, akinek elfogytak a lapjai az imakönyvéből. A szerzetes Archimédesz könyvéből kölcsönzött lapokat, oldalvást fordította és elmosva a régi tintát teleirkálta azokat. Szerencsére sikerült megtalálni az eredeti szöveg halvány nyomait és 900 év múltán egy tudós csoport elkezdte a két szöveg szétválasztását.

"Megpróbáljuk a két tinta színének enyhe eltérését kihasználni" - mondta Roger Easton, a Rochester Műszaki Egyetem optikai tudományokkal foglalkozó professzora. "Ezt különböző hullámhosszú felvételek készítésével érjük el." A lapokat beszkennelték egy számítógépbe, majd kék és vörös fényben vizsgálták meg. A számítógépes feldolgozás a kétféle képből egy olyat generált, amin a két különböző írás különböző színben tűnt elő, így könnyebbé tette a megkülönböztetést.

"Elképesztő, hogy egy olyan lapról sikerült szöveget előcsalogatni, ami szabad szemmel teljesen reménytelennek tűnt" - mondta Reviel Netz, a Stanford Egyetem ókor kutató professzora. "Képesek vagyunk helyreállítani Archimédesz eredeti írását ott, ahol már azt hittük végleg elveszett. Úgy vélem hamarosan minden olvashatóvá válik, amit 2000 éve papírra vetett."

A matematikai analízis felfedezésének időpontját, ami a legtöbb 21. századi technika alapja, általánosan a 17. század végének környékére helyezik. Most azonban úgy tűnik Archimédesz maga is jó úton haladt a döntő fontosságú felfedezés irányába. A könyv egyik értekezése, mely a "Mechanikai Elvek Módszeréről" címet kapta, számításba vett egy bonyolult elvet, az analízis egyik központi témáját, a végtelenséget.

"Ezekben a kötetlen bizonyításokban Archimédesz olyan szilárd testeket tervezett, melyek végtelen számú szeletből álltak. Például gondoljunk egy olyan szalámira, ami végtelen számú nulla vastagságú körkeresztmetszetű szeletből áll" - magyarázta Chris Rorres matematika professzor, aki Archimédesz munkáit tanulmányozta. "Ez logikai problémákat vet fel, mivel a végtelen számú szelet mindegyike nulla térfogatú és a test össztérfogata bizonyos értelemben a nulla végtelennel való szorzását foglalja magába."

"Mindig tudtuk, hogy Archimédesz lépéseket tett a modern analízishez vezető irányba" - mondta Netz. "Amit most találtunk, az bizonyos értelemben azt bizonyítja, hogy Archimédesz el is jutott oda. Már kifejlesztett egy speciális eszközt, amivel végtelen objektumot összegezhetünk és megmérhetjük tömegét." Bár ezeket az elveket már ismerjük egy ideje, azonban ha az Archimédeszt követő matematikusok az ő módszerével dolgoztak volna, az nagyban befolyásolta volna a tudomány és a technika előrehaladását.

"Ha a könyv csak száz évvel az analízis kifejlődése előtt elérhető lett volna, akkor hamarabb eljuthattunk volna a mostani szintünkre" - tette hozzá Alexander Jones, a Toronto Egyetem egyik történész professzora. "Ha a reneszánsz matematikusai és a tudósai tudomással bírtak volna Archimédesz felfedezéseiről, elképesztő befolyást jelentett volna a matematika fejlődésére. Elképzelhető, hogy már ma ember járna a Marson. Megvalósíthattunk volna minden olyat, amiről egy évszázada csak jóslatokba mertek bocsátkozni" - fejezte ki egyetértését Netz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #32
    A kereszténység sajnos a kirekesztő zsidó vallásból nőtt ki (az első keresztények is szitne csak mind zsidók voltak), így magával cipelte ez utóbbi minden nyavalyáját.

    Gyűlölték a görögöket, mert a kereskedelemben vetélytársaik voltak, gyűlölték a rómaikakat, mert meghódították Palesztínát, gyűlölték a pártusokat, mert elődeik kiebrudalták őket Mezopotámiából, miután legyilkoltak 80.000 babilóniait (még Eszter idejében), gyűlölték az egyiptomiakat, gyűlöltek mindenkit, így az elveiket megöröklő kereszténység is, kezdetben, amíg le nem esett a tantusz, pusztított mindent, ami pogányak minősült. (Az iszlám egyébként még ma sem tudta kinőni ezt a gyerekbetegséget.)

    És gyűlöltek engem, mert epikureus elveket vallottam. :-)
  • Jarmo Myllis #31
    Nem hiszem hogy sok igazságos háború lett volna a Földön, de az egyik ilyen a második világégés (még ha a szövetségesek se voltak "jókisfiúk"). És remélem nem sokan vélekednek úgy, hogy Hitlernek kellett volna nyernie.
  • Bonewerkz #30
    ha az a dilis hitler hasznalta volna, nem lenne kommunizmus, mert nem lenne magyarorszag, sot talan fold bolygo sem.... lattam errol egy filmet, a philadelphia kiserlet volt a cime, amiben egy f117es lopakodot visszakuldenek az idoben, es az eppen a II. vilaghaborus berlinben szall le....
    de ennyi erovel akar lehetne azon is filozofalni, hogy mi lenne magyarorszaggal ma, ha pl matyas kiraly tovabbviszi a terveit, es nem mergezik meg.... lehet megnyertuk volna az I. vilaghaborut, nem lett volna masodik, es ma a vilag egyik ipari nagyhatalma lennenk, magyar alkotmanyos kiralysag neven (akarcsak ma az angolok) sot, talan lengyelorszag, horvatorszag is a mienk lenne, tengerparttal, miegyebbel, talan meg amerikaban is magyarul beszelnenek... szoval ezen el lehet filozni :)
  • Bonewerkz #29
    regen egyhaz volt, inkvizicio, meg lamer szerzetesek:)
  • NEXUS6 #28
    Ez erdekes cikk mondhatom, "nagy" hozzaertesrol de meg nagyobb fantaziarol tanuskodik. Csak pl eppen meg attol nem fogunk tudni idogepet csinalni, hogy Davies prof ezt par eve egy konyveben leirta. A 18. szd-ban azert eleg gyenge ipari hatter volt ahhoz, hogy osszedobjanak egy Mars expediciot.
  • [HUN]PAStheLoD #27
    hülye szerzetesek...
  • SnatcH ala HSZ #24
    egy smileyval kezdem a hozzászólást : :)

    Majd ezer év múlva ha még él ember a Földön ugyanígy ezen fog töprengeni itt a supergamez fórumán, hogy 2003-ban hogy visszavetették a tudományt olajtárasaságok meg kormányok meg ez meg az. Szal hagyjuk! :-))
  • gyraph #17
    "A nagyobb gond azonban az, hogy ezt az írást közel 800 évvel ezelőtt elrejtette egy középkori szerzetes, akinek elfogytak a lapjai az imakönyvéből. A szerzetes Archimédesz könyvéből kölcsönzött lapokat, oldalvást fordította és elmosva a régi tintát teleirkálta azokat. "

    Tessék, megint egy példa, hogy az egyház hogyan tapossa el a józan észt :)
  • Cactus #13
    Hmm, osztom a véleményt. Szerintem ilyeneken kár töprengeni, az ott lesz, nem Magyarországon, ergo mi majd tovább írkálhatunk hülyeségeket ide a fórumba :D

    Az atombombával kapcsolatban csak annyi, hogy mivel volt jobb, hogy az amcsik használták először? Ha Hitler használta volna, akkor lehet, hogy nem lett volna 50 év kemény kommunizmus nálunk.

    A könyvet meg most hiába vizsgálják, sztem már 90%-át kitalálták az évszázadok során, most azzal a 10%-al meg sokra megy a matematika. Most inkább elő kéne keríteni az olajtársaságok fiókjaiból a vízzel működü autó terveit...
  • Darth Sith #12
    az nekünk mér baj ha a koreaiak pakisztánok, arabok kínaiak írtjáke 1mást? legfeljebba a föld népesedése 6milliárdról lemegy 3milliárdara. és máris kirr. :) csaka japánok amardjanak meg mert akkor kifejleszti amjd a jó cuccokat? :D