SG.hu

Office 12 alapértelmezetten XML formátummal

A Microsoft bejelentette, hogy az Office 12 az iparágban szabványnak számító XML technológiát fogja alapértelmezett fájlformátumként használni.

A Microsoft bejelentette, hogy a Microsoft Office, Office 12 kódnevet viselő következő verziója az iparágban szabványnak számító XML technológiát fogja alapértelmezett fájlformátumként használni. Az Office Open XML Formats nevű új fájlformátum a várhatóan 2006 második felében piacra kerülő Office Word, Excel és PowerPoint Office 12 verzióinak lesz az alapértelmezett fájlformátuma.

Annak érdekében, hogy a fejlesztők, partnerek és informatikai szakemberek időben rendelkezzenek az új fájlformátumot használó Office alapú megoldások létrehozásához szükséges eszközökkel és információval, a cég a jövő héten Orlandóban kezdődő TechEd konferencián ismerteti az új XML fájlformátummal kapcsolatos részleteket a résztvevőkkel. A rendezvény Office fájlformátummal kapcsolatos szekcióiban szó lesz többek között az adatok egyszerűbb összekapcsolhatóságáról, a továbbfejlesztett biztonságról, a javított hibatűrésről, és a fájlméretek csökkentésének lehetőségeiről. Az eseményen kerül bejelentésre az informatikai szakértőknek nyújtandó átfogó képzési és támogatási koncepció is, amelyek segítségével elsajátíthatják az új formátum előnyeit.

"A Microsoft Office Open XML Formats használata igen pozitívan befolyásolja az alkalmazottak hatékonyságát és termelékenységét" - mondta Steven Sinofsky, a Microsoft Office termékcsaládért felelős elnökhelyettese. "Az új technológia továbbfejlesztett fájl- és adatkezelést, kibővített együttműködést, és egy nyílt, jogdíjmentesen közzétehető fájlformátum-specifikációt kínál, mindezt anélkül, hogy ezzel a kompatibilitás csorbulna."

A Microsoft az Office 2000 óta támogatja ezt a szabványt, ugyanis ekkor vezette be a cég az XML-alapú dokumentumtulajdonságokat. Az Office XP, majd az Office 2003 megjelenésével fokozatosan tovább szélesítette ezt a támogatást. A mostani bejelentés az XML technológia Microsoft Office termékekben történő eddigi legjelentősebb felhasználásáról ad hírt. Mind az ügyfelek, mind a technológiai iparág széles körben és gyorsan elfogadta az XML technológiát. Jelenleg több mint egymillió fejlesztő készít megoldásokat az Office 2003 használatával, és harmaduknál is többen XML-t használnak megoldásaikban. A Gartner Group becslése szerint az XML használatára alkalmas elektronikus űrlapok használata legalább kétszeresére fog nőni a következő év során, 2007-re pedig az infómunkások 40 százaléka fog az XML használatára felkészített eszközöket használni a tartalom létrehozására. A Forrester előrejelzései azt mutatják, hogy 2008-ra az XML lesz az adatok archiválására szolgáló meghatározó dokumentumformátumok egyike.

"35 éves álmom valósul meg azzal, hogy az Office XML alapú alapértelmezett fájlformátummal rendelkezhet" - mondta Charles F. Goldfarb, e technológia feltalálója és az "XML kézikönyv" írója. "1970-ben még csak olyan rendszerünk volt, amely megosztotta a dokumentumokat egy szövegkezelő, egy háttértároló és egy megjelenítő között. Mára a Microsoft emberek százmillióinak nyújt lehetőséget arra, hogy rutinszerűen hozzanak létre XML-t, amely lehetővé teszi az együttműködést mindenféle háttérrendszerrel és webszolgáltatással."

A most bejelentett Microsoft Office Open XML Formats olyan robusztus, tömör fájlformátum, amely kisebb fájlméretet, a hiányos vagy sérült fájlok továbbfejlesztett helyreállítását és nagyobb biztonságot kínál:
  • Kisebb fájlméret - Mivel az új formátumú fájlok a megfelelő Office 2003 fájlokkal összehasonlítva akár 75 százalékkal kisebb méretűek, az ügyfelek adattárolási igényei és költségei jelentős mértékben csökkenthetők. A kisebb fájlok kevesebb helyet foglalnak el az elektronikus levelek mellékleteiben és a letölthető fájlok esetében is, így a sávszélességgel kapcsolatos költségek csökkenésére is számítani lehet. A kisebb fájlméretet a ZIP technológia teszi lehetővé, amely automatikusan tömöríti a fájlban található összetevőket, majd magát a fájlt is.
  • Az adatok továbbfejlesztett helyreállítása - Az új fájlformátum fejlett adathelyreállító képességei lehetővé teszik a fájl sértetlen részeinek megnyitását és használatát, amikor a fájl csak egyik összetevője - például egy grafikon vagy egy kép - sérült. Az Office Open XML Formats ezen felül olyan technológiát is tartalmaz, amely a fájlok megnyitásakor észleli a sérüléseket, és megkísérli azok helyreállítását. Ezek a lehetőségek a formátum struktúrájára épülnek, amely különálló összetevőkké bontja a fájlok adatainak tárolását, amelyeket egymástól függetlenül lehet beolvasni, karbantartani és kezelni.
  • Nagyobb biztonság - Az új struktúra a biztonságot is fokozza, mivel lehetővé teszi a potenciálisan veszélyes vagy rosszindulatú kódot tartalmazó fájlok egyszerűbb azonosítását és kezelését, valamint biztosítja a bizalmas tartalmak, mint például a dokumentumban található megjegyzések egyszerű eltávolítását, mielőtt azok elhagynák a vállalati hálózatot.

    Az Office Open XML Formats együttműködéssel kapcsolatos képességei lehetővé teszik az Office szoftverek számára, hogy közvetlenül hozzáférjenek az alkalmazásokon kívüli rendszerekben tárolt adatokhoz. A külső alkalmazások pedig ugyancsak hozzáférhetnek az új Office fájlformátumban tárolt adatokhoz. Az új fájlformátum lehetővé teszi az alkalmazások és rendszerek számára, hogy manuális beavatkozás vagy adatok ismételt megadása nélkül hozzáférjenek lekérdezés vagy frissítés céljából a dokumentumok és táblázatok tartalmához - ezáltal értékes új információk válnak elérhetővé a vállalat számára. Ezekkel a képességekkel gyorsan és automatikusan összekapcsolhatók a dokumentumok számos különféle adatforrásból, a Microsoft Office alkalmazások használatával vagy használata nélkül, a meglévő adatokkal kapcsolatos adatbányászati műveletek pedig gyorsabban és egyszerűbben végezhetők el.

    Az együttműködési megoldások szükségességéről beszélt Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője, amikor két héttel ezelőtt a Microsoft CEO Summit során A munka új világa címmel bemutatta a vállalat jövőképét. A mostani bejelentéssel megvalósulhat Gates "Információs megoldásokkal és informatikai alapokkal" kapcsolatos ígérete, amelyben olyan nyílt XML szabványokat és gyors fejlesztést lehetővé tevő eszközök megjelenését vetítette előre, amelyekkel a fejlesztők az üzleti rendszerekből származó információk feldolgozására képes alkalmazásokat hozhatnak létre.

    Az Office Open XML Formats nyílt fájlformátum, amelyhez jogdíjmentes licenc tartozik. Bárki közvetlenül beépítheti kiszolgálóiba, alkalmazásaiba és üzleti folyamataiba, anélkül, hogy a Microsoft irányába emiatt pénzügyi kötelezettsége lépne fel. A nyílt, jogdíjmentes licenc segít abban, hogy a külső fejlesztők egyszerűen integrálhassák a fájlformátumot eszközeikkel, és olyan megoldásokat hozzanak létre, amelyek általános hozzáférést nyújtanak a Microsoft Office alapú adatokhoz, anélkül, hogy szükség lenne a Microsoft Office alkalmazásokra vagy a létrehozáshoz használt eszközökre.

    A társaság ezzel a lépéssel iparági szinten támogatja új piaci lehetőségek teremtését, mivel a fejlesztők és a technológiai beszállítók az új technológia és kedvező üzleti modell kiaknázásával új, innovatív megoldásokat hozhatnak létre. Olyan archiválási megoldásokat például, amelyek segítségével a munkatársak akkor is hozzáférhetnek a Microsoft Office fájlokhoz, ha a fájlok létrehozásához használt Office verzióját már rég nem is használják.

    Az új fájlformátum és a Microsoft Office korábbi verziói közötti kompatibilitás biztosítja, hogy az Office alkalmazásokat naponta használók milliói egyszerűen átállhassanak az új formátum alkalmazására. Például az Office 2000, Office XP és Office 2003 egyéni és vállalati felhasználói, akik jelenleg az Office felhasználóinak jelentős többségét teszik ki, egy ingyenes programot tölthetnek majd le a Microsoft webhelyéről. A program telepítését követően a korábbi Office verziókban is meg tudják nyitni, módosíthatják és menthetik az új formátumot használó fájlokat. Emellett az Office jelenlegi bináris fájlformátumában létrehozott dokumentumok is teljes mértékben kompatibilisek lesznek az Office 12 alkalmazásokkal. A munkatársak így a jelenlegi formátumban elmentett dokumentumokat is egyszerűen megoszthatják az Office 12 rendszert használó kollégáikkal - az Office 12-re történő frissítést követően pedig továbbra is használhatják a meglévő, bináris dokumentumokat. Ez a kompatibilitás egyúttal ahhoz is hozzájárul, hogy a Microsoft Office jelenlegi verzióira épülő külső megoldások továbbra is megfelelően működjenek.

    Az Office 12 piacra kerülését megelőző hónapok során a Microsoft elérhetővé teszi a Microsoft Office Open XML Formats technikai adatait, többek között a sémák vázlatait is, így hozzásegíti a fejlesztőket és informatikai szakembereket ahhoz, hogy még a termék megjelenését megelőzően megfelelően fel tudjanak készülni az abban rejlő lehetőségek kiaknázására.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • [HUN]PAStheLoD #7
      Eddig is egyerételmű volt, hogy a microsoft azért takarózik ezzel a koppintós dologgal, hogy magáról elterelje a figyelmet, miközben ő is szorgosan készíti a majdnem 1:1 méretarányú élethű, szinte megtévesztésig valami másféle programra hasonlító szoftvereit
    • Hegyikecske #6
      Hmm lusta vok végigolvasni a cikket de nekem az elejéből az jön le így elsőre, h tudjátok a netscape 8 után a winfos nem jeleníti meg az XML formátumot.. EZ vajon csak nekem furcsa vagy "véletlenül" akarják a netscape 8ról leszokatni az embereket ?:D

      VIP fórumozó ?:DD
    • aliens #5
      nem tudtam hogy openoffice-ék találták ki az xml-t. de ha kicsit is értenél a szoftver fejlesztéshez tudnád, hogy szét kell nézni a piacon és felhasználni a jó ötleteket és továbbfejlszteni. az open-source is pont ezt teszi, nem lehet minden szoftvernél újra feltalálni a kereket.
    • gz8 #4
      Ha VIP lennél, tudnád.

      Egyébként a hozzászólás elküldésére is igaz a mondás:
      inkább kétszer mérj, mint egyszer sírj.

      Egyébként azért van az [url] kapcsoló a Mehet gomb alatt, hogy gond nélkül be tudj szúrni hivatkozást.
    • noss #3
      (iménti hozzászólásom egy per jel hiánya miatt szarul néz ki... :D
      thx sg.hu hogy nem lehet szerkeszteni a saját hozzászólásomat...)
    • noss #2
      A kreatív mikr0$oftos srácok nem csináltak mást, minthogy 1:1 lemásolták az OpenOffice.org nyílt forrású irodai programcsomag formátumát, mely xml alapú és alapból zip-be tömörít.

      Ha mentessz a Writer-rel (az OOo szövegszerkesztője), megjelenik egy égő, ami elmagyarázza a formátumot. Az elmentett file-t nevezzd át zip-re és nézz bele!
      A mikr0$oftos látván hogy ez jóó, lemásolja. Még szerencse, hogy "jogdíjmentes licenc" alatt árulja más ötletét...

      Ezek után (is) bárki láthatja, hogy micsoda csúsztatás, mikor a mikr0$oftos srácok és a hozzá közeli akárkik azt fröcsögik, hogy a linuxos és egyéb nyílt cuccok csak a m$ termékeit koppintják, na+ neem kreatíívak...
    • endyxx #1
      "35 éves álmom valósul meg azzal, hogy az Office XML alapú alapértelmezett fájlformátummal rendelkezhet" - mondta Charles F. Goldfarb..."
      Nekem ennyi idős álmon nincs, de jó lenne, ha legalább egy teljesülne, mégpedig az, hogy az itt leírtak 10%-a legalább teljesülne...