CW Számítástechnika

Megduplázta nyereségét a Microsoft

A Microsoft jó teljesítménye most elsősorban a szerver szoftvereknek, valamint az Xbox játékkonzolnak volt köszönhető.

Közel kétszeresére növelte nyereségét a márciusban zárult harmadik pénzügyi negyedévben a Microsoft, a bevétel azonban elmaradt a várakozásoktól. A vállalat a jelenlegi negyedévre és a teljes pénzügyi évre is biztató kilátásokkal szolgált, amelynek hatására a részvények árfolyama némileg emelkedett.

A március 31-én véget ért negyedévben a redmondiak 9,62 milliárd dollár bevételt értek el, ez a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékos növekedés. Elemzők 9,83 milliárd dolláros bevételre számítottak. Robert Di Valerio, a Microsoft kontrollere az elemzői konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy a vártnál alacsonyabb bevételt a dollár hirtelen gyengülése okozta. A világ legnagyobb szoftvergyártója a negyedév során 2,56 milliárd dollár, azaz részvényenként 23 cent profitot ért el, szemben a tavalyi 1,32 milliárd dollárral, vagyis részvényenként 12 centtel. Az egyszeri költségek nélkül a nyereség részvényenként 32 cent volt, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.

Di Valerio elmondása szerint a Microsoft jó teljesítménye most elsősorban a szerver szoftvereknek, valamint az Xbox játékkonzolnak volt köszönhető. Az SQL Server és Exchange Server termékek eladásai éves szinten kétszámjegyű százalékkal növekedtek, ennek köszönhetően az üzletág bevétele 12 százalékkal 2,45 milliárd dollárra duzzadt, az üzemi eredmény pedig 34 százalékkal 824 millió dollárra nőtt. A videojáték-üzletág 12 százalékkal 593 millió dollárra növekedő bevételt ért el, ez elsősorban az Xbox konzol iránti kereslet növekedésének köszönhető. Az üzletág üzemi vesztesége 209 millió dollárról 154 millió dollárra csökkent. A Microsoft a május közepén rendezendő E3 kiállításon mutatja be az Xbox utódát, amely a tervek szerint az ősz során kerül a boltokba.

A Windows asztali változatáért felelős üzletág nyomott eredményeket ért el, a bevétel 2 százalékkal 2,99 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény pedig 3 százalékkal 2,34 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat közlése szerint a Windows-eladások a PC-piac növekedésénél kisebb ütemben emelkedtek a negyedév során. A Microsoft második legnagyobb üzletága, amely többek között az Office irodai programcsomag értékesítéséért felelős, bevételét és üzemi eredményét is csak 2 százalékkal tudta növelni, előbbi 2,77 milliárd dollárt, utóbbi 2 milliárd dollárt tett ki. Di Valerio elmondta, a lassú növekedés oka, hogy egy évvel ezelőtt a Microsoft megváltoztatta licencpolitikáját, amelynek nyomán számos vállalati ügyfél új szoftvereket vásárolt.

A jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévre a redmondi cég 10,1 és 10,2 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 27-28 cent nyereséget vár. Az elemzők átlagosan 10,1 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 27 cent profitot jövendöltek. A teljes pénzügyi évre a Microsoft 43,3 és 44,1 milliárd dollár közötti bevételt és 1,26-1,30 milliárd dollár nyereséget prognosztizál, amely egybeesik az elemzői várakozásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ati88 #3
    "Megduplázta nyereségét a Microsoft "
    hát ehhez nem szólok semmit
    de
    megduplázta az évi 9999 milliárd dolláros keresetét
    nah szép
    ezé drága a kenyér mert billy kezében van a világ összes pénze
    ő meg nem adja oda senkinek
    így minél jobban lehúzzuk a csóró parasztot h legyen pénze az államnak
    amit persze billynek fog adni előbb utóbb
    így billy lesz az isten
    mi meg a lábát fogjuk nyalni egy pohár vízért
    nah szép
    no comment
  • greekboy #2
    Nem belőlem.
  • jointeer #1
    bill megint zsírosodott