SG.hu

Steve Ballmer a dinamikus környezetekről

Steve Ballmer, a Microsoft Management Summit alkalmával tartott nyitóbeszédében a vállalatirányítás, a virtualizáció és a hálózati hozzáférés védelme terén tett erőfeszítéseket hangsúlyozta.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a vállalat 2005 évi vezetői csúcstalálkozóján (Microsoft Management Summit - MMS) több mint 2600 résztvevő előtt ismertette a Microsoft "Dinamikus Rendszer Kezdeményezés" (Dynamic Systems Initiative - DSI) eddigi eredményeit. A kezdeményezés célja, hogy lehetővé tegye a Microsoft ügyfelei számára dinamikus környezetek létrehozását és működtetését, illetve az automatizálás, az erőforrások rugalmas kihasználása és a tudásalapú eljárások használata révén a magasabb hatékonyság elérését.

Megnyitó előadásában Ballmer bejelentette, hogy a Microsoft további erőfeszítéseket tesz a DSI támogatása érdekében, jelenleg elsősorban a virtualizáció területére koncentrálva, hogy ezzel is segítse nagyvállalati ügyfeleit számítástechnikai eszközeik rugalmasságának és kihasználtságának javításában. Ballmer bejelentette továbbá, hogy további erőforrásokat fektetnek a "Dinamikus Rendszer Kezdeményezésbe"a biztonságosabb hálózati hozzáférés és az együttműködés terén is. "Elköteleztük magunkat amellett, hogy az információtechnológia fejlesztése révén nagyobb hatékonyságot és hozzáadott értéket biztosítsunk nagyvállalati ügyfeleink számára" - mondta Ballmer.

Előadásában Ballmer bejelentette, hogy hosszú távú stratégiájának részeként a Microsoft növeli befektetéseit a virtualizációs technológiák, és azok felügyeletére szolgáló technológiák terén. A virtualizáció segítségével ugyanis az ügyfelek jobban kihasználhatják a hardver erőforrásokat, és csökkenthetik az informatikai infrastruktúrával kapcsolatos költségeket.

A tervek szerint a Windows operációs rendszer "Longhorn" kódnevű változatában a Microsoft virtualizációs képességekkel ruházza fel a platformot a Windows hypervisor (virtuális gépeket felügyelő) technológia felhasználásával. A Windows operációs rendszerbe integrált hypervisor technológia célja, hogy nagyteljesítményű virtualizációs megoldást biztosítson az ügyfelek számára Windows- és heterogén környezetekben egyaránt.

A Microsoft Windows hypervisor technológia támogatni fog olyan fejlett hardvertechnológiákat is, mint az Intel Virtualization Technology, valamint az AMD Pacifica előírásai. Ezen szoftver- és hardvertechnológiák ötvözése megnyitja az utat a számítógépek virtualizációjának széles körű elterjedése előtt. A Microsoft System Center termékcsalád teljes mértékben kiaknázza majd a Windows platformon elérhető virtualizáció egyedülálló lehetőségeit.

"A Gartner szerint a virtualizációs technológia és az operációs rendszer integrálása az x86 platform fejlődésének természetes része" - mondta Thomas Bittman, a Gartner Inc. kutatásokért felelős elnökhelyettese és elemzője. "Az integráció a virtualizáció szélesebb körben történő elfogadását fogja kiváltani, ez pedig még fontosabbá teszi a felügyeletet, miközben az ügyfelek igyekeznek kihasználni a technológiát, és fokozni kívánják hardverkörnyezetük kihasználtságát és rugalmasságát."

Ballmer ezen felül ismertette a Web Services (WS) Management megvalósításával kapcsolatban elért eredményeket. Ezt a webszolgáltatás-specifikációt a Microsoft, az AMD, a BMC, a Dell, az Intel, a Sun és a WBEM Solutions együttesen dolgozták ki. A WS-Management egységes módot biztosít a legkülönfélébb rendszerek számára, hogy elérjék, és egymással kicseréljék a felügyeleti adatokat a teljes infrastruktúrán keresztül. Egy Windows Server 2003 és Sun Solaris kiszolgáló segítségével Ballmer a gyakorlatban is bemutatta a WS-Management használatát, bizonyítva ezáltal a platformoktól független rendszerfelügyelet megvalósításának lehetőségét.. A WS-Management a tervek szerint az év során később megjelenő Windows Server 2003 R2 része lesz.

A hálózatok biztonsági felügyeletével kapcsolatos iparági együttműködés előmozdítása Ballmer egyúttal bejelentette a Microsoft architektúráinak összehangolását, valamint a Trusted Computing Group Trusted Network Connect (TNC) architektúra és a Microsoft Network Access Protection (NAP) közötti tervezett átjárhatóságot. Ez a lépés fontos mérföldkő az iparág harmonizációjának irányába a hálózati biztonsági technológiák és a végpontok integritása terén. A Microsoft hálózati hozzáférés védelmét biztosító (Network Access Protection) technológiája leegyszerűsíti azt az eljárást, amely a felhasználók vállalati rendszerekhez és adatokhoz történő csatlakozásakor leellenőrzi az eszközök működését.

A Network Access Protection technológia használatával a Microsoft széles körben támogatott, nyílt megoldással látja el ügyfeleit. Számos cég, köztük a Dell, a HP, a HP ProCurve Networking üzletága, a Juniper Networks, a McAfee, a Sygate, a Symantec és a VeriSign mind a Trusted Computing Group (TCG), mind tagjai a Microsoft Network Access Protection partner programnak.

"A biztonsági támadásokról, valamint a személyes adatokkal való visszaélésekről szóló legutóbbi hírek mind rámutatnak a vállalati hálózatok védett hozzáférése és a végpontok integritása iránti növekvő igényre" - mondta Jim Ward, a TCG elnöke. "A Microsoft Network Access Protection és a Trusted Network Connect architektúra összehangolásának eredményeként a felhasználók és a forgalmazók megbízhatnak azokban a termékekben és szolgáltatásokban, amelyek lehetővé teszik számukra a biztonságos működési környezetet. "

A bejelentés a Microsoft és a Cisco által még 2004 októberében létrejött együttműködéshez is kapcsolódik, mely a Network Access Protection valamint a Cisco Network Admissions Control (NAC) megosztására és integrálására irányult. Mindkét cég folyamatos haladásról számolt be ezzel az összehangolt megközelítésmóddal kapcsolatban, melynek célja, hogy a Cisco hálózati infrastruktúráját és a Microsoft Windows beépített biztonsági jellemzőit a felhasználók egyaránt kiaknázhassák. A Network Access Protection a Windows Server 2003 következő jelentős kiadásában fog megjelenni, melynek kódneve "Longhorn Server".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #1
    Valakinek lejött, hogy miről is fogalmaznak ilyen homályosan? A "jobban kihasználhatják a hardver erőforrásokat" így első körben nekem valami clusterezést juttat az eszembe, az idle-ciklusok kihasználását, vagy ilyesmi (mint pl. a Genome, a Seti@Home, vagy épp az RSA-64 projektek voltak). Legalábbis a virtuális hálózat valami ilyesmit sejtet...

    Dehogy a Trusted Group-os izé mit takar? "a felhasználók és a forgalmazók megbízhatnak azokban a termékekben és szolgáltatásokban, amelyek lehetővé teszik számukra a biztonságos működési környezetet". Ha ez pontosan annyit jelent, mint a trusted software (ami azért kellemes bevételi forrás lehet az MS részére), akkor nagyjából nem sokat ér. Hiszen bármit telepíthetsz most is, csak OK gombot kell nyomni :)). A "szolgáltatások" alatt gondolom meg valami olyasmi értendő, hogy a https-es VeriSign-os aláírásokat integrálták a IE-be valahogy (helyből ellenőrzi az autentikus mivoltát a harmadik félnél?).

    Vagy nagyon bementem az erdőbe?