Berta Sándor

Negyedmilliárd kamerás telefon kelt el tavaly

A kamerás mobil készülékek fokozatosan meghódítják a világot.

A Strategy Analytics és az IDC piackutató vállalatok most elkészített felmérésből kiderül, hogy egyre növekvő népszerűség övezi a kamerás mobiltelefonokat. Mindez azért is meglepő, mert korábban a szakemberek visszafogottan nyilatkoztak és megoszlott a véleményük arról, hogy az ilyen készülékek mennyire lesznek majd vonzóak az emberek számára.

A pesszimista becslésekkel szemben csak tavaly körülbelül 257 millió kamerás mobiltelefont értékesítettek világszerte. 2003-ban az ilyen mobil készülékekből ugyanakkor még csak 84 milliót adtak el. Napjainkban a világon forgalmazott mobiltelefonok 38 százalékában már van beépített kamera. Ezen a területen a Nokia finn mobiltelefon-gyártó a piacvezető 18 százalékos piaci részesedéssel, őt követi a Motorola 17 és a Samsung 13 százalékkal.


A kamerás mobiltelefonok piaca időközben már jelentősebbnek számít, mint a hagyományos digitális fényképezőgépek és kamerák piaca. Az előbbiekből 257, az utóbbiakból azonban "csak" 70 milliót adtak el szerte a világon. A digitális kamerák és fényképezőgépek területén a Canon a piacvezető 17,1 százalékos piaci részesedéssel, a vállalat összesen 12,63 millió készüléket adott el 2004-ben. A Sony 16,7 százalékos részesedése 12,32 millió értékesített digitális kamerát jelent, míg a Kodak 8,71 millió ilyen készüléket adott el, így szert téve a 11,8 százalékos piaci részesedésre.

A Strategy Analytics előrejelzése szerint idén összesen 350 millió kamerás mobiltelefon fog gazdára találni, tehát a növekedés ezen a területen folytatódik. Ezzel szemben Chris Chute, az IDC elemzője úgy véli, hogy a digitális fényképezőgépek és kamerák piaca meglehetősen telített, és azok, akiknek már van például egy 2 megapixeles készülékük, nem szívesen fogják lecserélni azt. A piaci harc tehát itt egyre kiélezettebb lesz. A minőség, az ár és a kínált funkciók döntenek majd az egyes gyártók modelljei között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #9
    Jó! :D Még valaki? Mert akkor foglalom a domaint... :D
  • szacsi #8
    belépek D:
  • szacsi #7
    pf, a legtöbb user nem is tudja mi az az optikai zoom, örült a digitálisnak, még ha az rontja is az amúgy is szar képet...
  • Munch #6
    Komolyan elgondolkoztam azon, hogy kéne egy "Nem kamerás a mobilom" klubot csinálni...
  • Yv@n #5
    mondjuk nem hiszem, hogy ez a mennyiség azért fogyott, mert a kamera miatt speciálisan nagy kereslet lenne az ilyen telefonok iránt. Talán inkább csak azért, mert minden új telefon tartalmaz már kamerát is. Más kérdés persze, hogy ezek szerintem a használhatatlan kategóriát súrolják.
  • GABOR16 #4
    Elképzelem ahogy egy félméteres optika kijön a 1,5 centis teló hátuljábol .
    Én most vettem nemrég egy Alcatel OT556-ost, csak 1 megapixeles, de az optikája simán veri a nála drágább telójékat (szép Magyar szó) is.
  • Maco13 #3
    De sztem is. Amúgy meg ha megjelennek az optika zoom- os kamerás telók nem túl drágán akkor fog igazán fellendülni a biznisz
  • Nudlisz #2
    De az már nem az idei statisztikát fogja bővíteni?
  • smv #1
    Sőtt, 2 héten belül én is beújítok egy Siemens M65-öst (MT50 helyett), és akkor már negyedmilliárd-egy darab kelt el. :D